sobota, 25 sierpnia 2018

Sernik na zimno z jeżynami, malinami i borówkami

Pyszne i orzeźwiające, lekko cytrynowe ciasto, które nie wymaga pieczenia. Takie serniczki są moim ulubionym letnim deserem. Kiedy żar leje się z nieba stanie w kuchni przy gorącym piekarniku to żadna przyjemność ;) 
Za każdym razem do sernika można dodać inne sezonowe owoce, różne smaki galaretek i zawsze będzie cudownie smakować :)  



Spód:
250g herbatników zbożowych
120g masła

Sernik:
1kg sera z wiaderka
4 galaretki przezroczyste (u mnie o smaku cytrynowym)
4 łyżki cukru pudru
łyżeczka ekstraktu waniliowego
ok 300 g jeżyn, malin i borówek



Spód: herbatniki bardzo drobno pokruszyć. Masło roztopić i wymieszać z ciasteczkami. Mamy otrzymać konsystencję mokrego piasku. Spód tortownicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz. Wsypać ciasteczka, wyrównać i uklepać. Spód schłodzić w lodówce.

Sernik: 2 galaretki do sernika rozpuścić w 300ml gorącej wody. Pozostałe dwie na wierzch w 500ml.

Ser zmiksować z cukrem pudrem, ekstraktem i ostudzonymi galaretkami rozpuszczonymi w 300ml wody. Masę wylać na schłodzony spód ciasteczkowy. Serniczek posypać owocami i wstawić do lodówki do stężenia. Pozostałą galaretkę wylać na zastygnięty sernik.
Ciasto odstawić do lodówki najlepiej na całą noc.




16 komentarzy:

  1. Na taki serniczek to ja się wpraszam do Ciebie :) Pysznie sie prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja też lubię takie serniczki

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetycznie wygląda z tą galaretką ❤❤❤

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale cudnie wygląda, spróbujemy z chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ta przeźroczysta galaretka robi robotę. Przepięknie to wygląda i na pewno obłędnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję :) a serniczek smakuje jeszcze lepiej niż wygląda ;)

      Usuń
  6. Na jakiej wielkości tortownicę są proporcje ? :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)