środa, 17 listopada 2021

Szarlotka na kruchym cieście

Szarlotki, jabłeczniki to jedne z ulubionych ciast mojej rodzinki :) Uwielbiamy roznoszący się po mieszkaniu zapach pieczonego ciasta i cynamonu. Tym razem upiekłam bardzo łatwą szarlotkę na kruchym cieście. Wystarczy  zagnieść ciasto, zetrzeć jabłka i wstawić do pieca. 

Proste a jakie smaczne :)




Ciasto kruche:

350 g mąki pszennej

100 g mąki krupczatki

230 zimnego masła/margaryny

1 szkl cukru

2 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia


1,5-2 kg jabłek

3-4 łyżki cukru (wg uznania)

2 łyżki soku z cytryny

1-2 łyżeczki cynamonu

2 łyżki bułki tartej




Ciasto:  Składniki posiekać i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Gdyby nie chciało się łączyć można dodać łyżkę gęstej kwaśnej śmietany. Ciasto podzielić na 2 nierówne części. Zawinąć w folię. Większą część włożyć na godzinę do lodówki, mniejszą do zamrażalnika.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny, odstawić na 15 minut aby puściły sok. 

Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki blaszki (20x28cm). Nakłuć widelcem i równomiernie posypać bułką tartą.

Jabłka odcisnąć z nadmiaru soku przez gazę lub na gęstym sitku. Wymieszać z cynamonem i wyłożyć na kruche ciasto. Na wierzch zetrzeć na grubych oczkach zamrożone ciasto.

Szarlotkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok 35-45 minut, do zarumienienia. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.


9 komentarzy:

  1. Bardzo, bardzo dobre ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szarlotka to najlepsze ciasto jesienne :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam szarlotkę:) Dzięki za przepis:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Najlepsza szarlotka na świecie, zawsze na kruchym spodzie🍏🍎😊
    Smacznie pozdrawiam znad filiżanki smacznej kawusi🤗☕

    OdpowiedzUsuń
  5. Musi być maka krupczatka. Z samej pszennej nie uda się?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście można zastąpić krupczatkę zwykłą mąką pszenną :)

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)