Szarlotki, jabłeczniki to jedne z ulubionych ciast mojej rodzinki :) Uwielbiamy roznoszący się po mieszkaniu zapach pieczonego ciasta i cynamonu. Tym razem upiekłam bardzo łatwą szarlotkę na kruchym cieście. Wystarczy zagnieść ciasto, zetrzeć jabłka i wstawić do pieca.
Proste a jakie smaczne :)
Ciasto kruche:
350 g mąki pszennej
100 g mąki krupczatki
230 zimnego masła/margaryny
1 szkl cukru
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5-2 kg jabłek
3-4 łyżki cukru (wg uznania)
2 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki bułki tartej
Ciasto: Składniki posiekać i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Gdyby nie chciało się łączyć można dodać łyżkę gęstej kwaśnej śmietany. Ciasto podzielić na 2 nierówne części. Zawinąć w folię. Większą część włożyć na godzinę do lodówki, mniejszą do zamrażalnika.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny, odstawić na 15 minut aby puściły sok.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki blaszki (20x28cm). Nakłuć widelcem i równomiernie posypać bułką tartą.
Jabłka odcisnąć z nadmiaru soku przez gazę lub na gęstym sitku. Wymieszać z cynamonem i wyłożyć na kruche ciasto. Na wierzch zetrzeć na grubych oczkach zamrożone ciasto.
Szarlotkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok 35-45 minut, do zarumienienia. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Bardzo, bardzo dobre ;)
OdpowiedzUsuńKlasyka w najlepszym wydaniu!
OdpowiedzUsuńSzarlotka to najlepsze ciasto jesienne :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotkę:) Dzięki za przepis:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWspaniała klasyka
OdpowiedzUsuńNajlepsza szarlotka na świecie, zawsze na kruchym spodzie🍏🍎😊
OdpowiedzUsuńSmacznie pozdrawiam znad filiżanki smacznej kawusi🤗☕
uwielbiam :)))
OdpowiedzUsuńMusi być maka krupczatka. Z samej pszennej nie uda się?
OdpowiedzUsuńOczywiście można zastąpić krupczatkę zwykłą mąką pszenną :)
Usuń