niedziela, 29 marca 2020

Waniliowa babka na białkach

Bardzo delikatna i puszysta babeczka. Jeśli masz zamrożone białka proponuję upiec właśnie taką babkę na święta. Jestem pewna, że każdemu posmakuje.
Do ciasta można dodać trochę soku i skórki startej z cytryny aby uzyskać jeszcze lepszy smak i aromat :)
 



100 g miękkiego masła
1 szkl cukru pudru
150 ml mleka
200 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel ekstraktu waniliowego
6 białek
 




 Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Cały czas ucierając dodawać na przemian mleko i mąkę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z utartym ciastem. Metalową formę na babkę posmarować tłuszczem i posypać mąką, wlać ciasto. Babkę piec ok 40 minut w 170 stopniach. Ostudzić, polać lukrem.

4 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)