Strony

niedziela, 30 grudnia 2018

Seromakowiec

Nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia bez makowca i sernika. Czasami łączę oba te ciasta w jedno.
Jedno jest pewne: ciasto jest tak pyszne, że na jednym kawałku się nie skończy ;)




Ciasto kruche:
150g mąki pszennej
60g masła
40 g cukru pudru
1 żółtko
łyżka kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mak:
250 g suchego mielonego maku
1,5 szkl mleka
75 g miodu
60 g masła
60 g cukru
2 jajka + 1 żółtko
szczypta soli
kilka kropel olejku migdałowego
garść suszonej żurawiny
garść kandyzowanych ananasów

Ser:
(składniki z temp. pokojowej)
650 g sera białego
200 g cukru pudru
75 g masła
3 jajka + 1 białko
szczypta soli
3 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżeczka ekstraktu waniliowego

Polewa:
100 g czekolady
100 g śmietanki 30%




Ciasto: Składniki posiekać i zagnieść elastyczne ciasto. Foremkę (24x36cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić spód ciastem. Nakłuć widelcem i podpiec ok 10 minut w 175 stopniach.

Mak zalać mlekiem i prażyć kilka minut do odparowania płynu. Dodać miód i masło. Ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do maku. Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą makową. Na koniec dodać bakalie. Masę makową wylać na ciasto kruche.

Ser zmielić 3 razy. Masło utrzeć z cukrem na puch. Cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku a następnie na zmianę ser i mąkę. Białka ubić ze szczypta soli na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową. Wyłożyć na masę makową, wyrównać.

Ciasto piec w 175 stopniach przez około 70 minut. Ostudzić i polać polewą.

Polewa: śmietankę mocno podgrzać, dodać połamaną czekoladę i wymieszać do połączenia.





środa, 26 grudnia 2018

Piernik delicjusz

Pyszne połączenie piernikowego biszkoptu z powidłami, budyniem i masą orzechową. Doskonały deser do świątecznej kawy w rodzinnym gronie.




Biszkopt:
6 jaj
szczypta soli
3/4 szkl cukru
3/4 szkl mąki pszennej
2 łyżki kakao
2 łyżki przyprawy do piernika
1 budyń czekoladowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Budyń:
2 budynie waniliowe bez cukru
30 g masła
5 łyżek cukru
3 szkl mleka

Masa orzechowa:
250 ml mleka
3/4 szkl cukru
200 g zmielonych orzechów włoskich
300 g miękkiego masła

mały słoik powideł śliwkowych

Polewa:
100 g czekolady gorzkiej
100 g śmietanki 30%





Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i ubijać aż piana będzie sztywna. Nadal miksując dodawać po jednym żółtku. Mąkę, budyń, kakao i przyprawę do piernika przesiać, partiami dodawać do ubitych jajek i delikatnie mieszać łyżką. Blaszkę (24x36cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać biszkopt i piec ok 30 minut w 180 stopniach. Ostudzić i przekroić na dwa blaty. 
Jeden blat włożyć do blaszki wyłożonej folią aluminiową, naponczować mocną herbatą i posmarować powidłami.

2 opakowania budyniu wymieszać z 2 szklankami zimnego mleka. Pozostałe mleko, masło i cukier zagotować. Ugotować budyń. Gorący wylać na powidła i przykryć drugim blatem ciasta. Ostudzić.

Masa orzechowa: Mleko, cukier i orzechy prażyć aż odparuje cały płyn, ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch. Cały czas miksując dodawać po łyżce uprażonych orzechów. Masę wyłożyć na biszkopt, schłodzić.

Polewa: śmietankę mocno podgrzać, wsypać posiekaną czekoladę i wymieszać do połączenia składników. Ciepłą ale nie gorącą polewę wylać na ciasto. Dowolnie udekorować. Schłodzić.



niedziela, 23 grudnia 2018

Pierniczki stempelki i życzenia świąteczne


Z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia 
pragnę z całego serca złożyć Wam najlepsze życzenia. 
Niech będzie to dla Was czas rodzinny, radosny,
pełen wiary i miłości.

Joanna



Pierniczki są obowiązkowymi ciasteczkami, które wspólnie z córką pieczemy przed świętami.
Z tego przepisu pierniczki po upieczeniu zachowują swój kształt i można na nich robić niezwykłe wzorki. Czy to stempelkami ze świątecznym motywem, czy np. specjalnym wałkiem do robienia wzorków na ciasteczkach.
Pierniczki są pyszne już od razu po upieczeniu więc spokojnie można je upiec tuż przed świętami :)




125 g masła
1/2 szkl cukru
1/2 szkl płynnego miodu
1 żółtko
2,5 szkl mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżka przyprawy do piernika



Masło utrzeć z cukrem na puch. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Ciasto schłodzić przez godzinę w lodówce a następnie partiami rozwałkować podsypując mąką. Wykrawać pierniczki i robić stempelki. Pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 5-7 minut w 180 stopniach do zarumienienia.
Studzić na kratce, przechowywać w szczelnym pojemniku.



poniedziałek, 17 grudnia 2018

Torcik pierniczkowo-żurawinowy

Wyjątkowy tort o wyjątkowym smaku. Będzie idealnym deserem do świątecznej kawy. Biszkopt ma delikatny piernikowy smak, przełożony jest konfiturą z żurawiny.
Moi goście byli zachwyceni i każdy prosił o dokładkę.




Biszkopt:
4 jajka
3/4 szkl cukru
szczypta soli
1/2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl maki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy do piernika

Konfitura z żurawiny:
2 szkl żurawiny
1/2 szkl cukru
sok z 2 pomarańczy

Krem:
500ml śmietanki 30%
250g mascarpone
3 łyżki cukru pudru
śmietan fix

Dekoracja:
garść żurawiny
gałązki rozmarynu




Biszkopt: Białka ubią na sztywna piane ze szczypta soli. Następnie dodać cukier i ubić aż piana będzie szklista i lśniąca. Cały czas miksując dodawać po 1 żółtku. Mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę przesiać a następnie delikatnie wymieszać z pianą. Dno tortownicy (21cm) wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz i wylać ciasto. Biszkopt piec ok 25-30 minut w 175 stopniach do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i podzielić na 3 krążki.

Konfitura: wszystkie składniki podgrzewać, mieszając przez ok 10-15 minut do zgęstnienia. Ostudzić.

Krem: Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan fixem. Dodać mascarpone i wymieszać.

Na talerzu ułożyć pierwszy krążek, lekko naponczować słodką herbatą, posmarować 1/3 konfitury z żurawiny i 1/3 kremu. Czynność powtórzyć z drugim i trzecim krążkiem. Na górze zrobić fantazyjne wzory łyżką. Boki  tortu "wyrównać" nożem zostawiając widoczne warstwy tortu. Tort udekorować owocami żurawiny i gałązkami rozmarynu. Schłodzić w lodówce.






niedziela, 9 grudnia 2018

Ciasto łaciate z masą serową

Bardzo efektowne i pyszne ciasto, które zachwyci niejednego wielbiciela słodkości. Idealnie się sprawdzi na uroczyste, rodzinne spotkania. Z podanych proporcji otrzymacie dużą blachę wysokiego ciacha.




Ciasto jasne:
6 białek
szczypta soli
1 szkl cukru
150 g mąki ziemniaczanej
50 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu

Ciasto kakaowe:
6 jajek
szczypta soli
3/4 szkl cukru
1 szkl maki pszennej
2 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
1 kg sera z wiadereczka
1 szkl cukru
200 g masła
łyżka ekstraktu waniliowego
6 żółtek
1 op. budyniu waniliowego
łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szkl zimnego mleka

Poncz: 
2/3 szkl wody
2 łyżki cukru
kieliszek rumu

Polewa:
1/4 kostki margaryny
4 łyżki cukru 
2 łyżki mleka
3 łyżki kakao
1 łyżeczka żelatyny




Ciasto jasne: białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec dodając cukier. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ocet. Delikatnie wymieszać.

Ciasto kakaowe: Białka ubić z solą i cukrem na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku. Do masy jajecznej dodać przesiane pozostałe składniki, delikatnie wymieszać.

Blaszkę (24x36cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Naprzemiennie łyżką nakładać ciasto jasne i ciemne a następnie nożem zrobić esy-floresy aby kolory się lekko przemieszały. Biszkopt piec ok 45 minut do tzw suchego patyczka. Ostudzić i przekroić na 3 blaty. 

Masa serowa: do dużego garnka przełożyć ser, masło, żółtka, cukier i ekstrakt waniliowy. Cały czas podgrzewać, mieszając, aż masa się zagotuje. Mleko wymieszać z proszkiem budyniowym i mąką ziemniaczaną, wlać do gorącej masy serowej. Podgrzewać aż zgęstnieje. 

Blaty ciasta naponczować i przełożyć gorącą masą serową. Ciasto ostudzić.

Polewa: margarynę, kakao, cukier i mleko podgrzewać w garnuszku aż składniki się połączą. Żelatynę wymieszać z 2 łyżkami zimnej wody, odstawić na chwilę aż napęcznieje. Podgrzać do rozpuszczenia (nie zagotować). Rozpuszczoną żelatynę wymieszać z polewą i polać nią ciasto. Dowolnie udekorować. Odstawić do lodówki na całą noc do schłodzenia.




niedziela, 2 grudnia 2018

Pierogi z kaszą i grzybami

Wigilia Bożego Narodzenia kojarzy mi się przede wszystkim z pierogami. Najczęściej jadamy pierogi z suszonymi śliwkami i te z kapustą i grzybami. W tym roku postanowiłam wypróbować pierogi z kaszą i grzybami. Wyszły pyszne, więc na pewno zagoszczą na wigilijnym stole.




Ciasto:
2,5 szkl mąki pszennej
2 łyżki oleju
szkl gorącej wody

Farsz:
100 g kaszy gryczanej
garść suszonych grzybów
mała cebulka
łyżka masła klarowanego
sól, pieprz




Farsz: Grzyby zalać niewielką ilością wody i gotować ok pół godziny. Ostudzić i posiekać. Kaszę ugotować z dodatkiem wody z gotowania grzybków. Cebulkę posiekać i zeszklić na maśle. Wszystkie składniki na farsz wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ciasto: Mąkę przesiać do miski, wlać olej i tyle gorącej wody aby zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć i odstawić na kilkanaście minut aby odpoczęło. Cienko rozwałkować, podsypując mąką i szklanką wykroić kółka. Zlepić pierogi.

Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie ok 3 minuty od wypłynięcia.
Na patelni podsmażyć cebulkę na łyżce masła i oleju. Włożyć pierogi, chwilę przesmażyć.


Na zdjęciach salaterka i patelnia Ambition
Przepis bierze udział w akcji Durszlaka "Przepis na udane święta"


czwartek, 29 listopada 2018

Wieniec bezowy z żurawiną i pomarańczami

Przepiękna i smakowita ozdoba świątecznego stołu. Wymaga trochę czasu ale dla takiego efektu naprawdę warto.
Bezę i konfiturę z żurawiny można przygotować wcześniej, a wieniec przełożyć kremem i udekorować dopiero przed podaniem.




Beza:
6 białek w temp. pokojowej
250 g cukru
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka maki ziemniaczanej
szczypta soli

Krem:
330 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
 śmietan fix

Konfitura z żurawiny:
1,5 szkl żurawiny świeżej lub mrożonej
0,5 szkl cukru
1/2 szkl soku z pomarańczy

Pomarańcze karmelizowane:
1 pomarańcza
łyżeczka masła
łyżeczka miodu




Beza: Białka ubić ze szczypta soli na sztywna pianę. Nadal ubijając dodawać cukier. Gdy masa będzie szklista i lśniąca dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Krótko zmiksować.
Dużą blaszkę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia, narysować okrąg i na nim  rozłożyć pianę tworząc wieniec bezowy. Bezę włożyć do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. po włożeniu skręcić temp. do 120 stopni. Piec bezę przez godzinę. Po tym czasie zmniejszyć temp. do 100 stopni i piec jeszcze pół godziny. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Konfitura: Żurawinę podlać sokiem, dodać cukier i dusić przez ok 10 minut aż zgęstnieje.

Pomarańczę dokładnie obrać, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać masło z miodem, ułożyć plasterki pomarańczy i przyrumienić.

Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixem na sztywno.

Na schłodzoną bezę wyłożyć śmietankę. Udekorować konfiturą z żurawiny, plasterkami karmelizowanej pomarańczy i miętą. Obficie posypać cukrem pudrem. 

niedziela, 25 listopada 2018

Ciasteczka z żurawiną i pistacjami

Kruche waniliowe ciasteczka z żurawiną i chrupiącymi pistacjami swoim wyglądem i kolorami nawiązują do wianuszków świątecznych. 
Wśród innych słodkości będą piękną ozdobą stołu.





Ciasto:
300 g mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel ekstraktu waniliowego
150 g masła
80 g cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki śmietanki 30%

Lukier:
2 szkl cukru pudru
łyżka soku z cytryny

żurawina suszona
pistacje




Ciasto: masło, żółtka i śmietanka powinny być dobrze schłodzone. Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i masło posiekać. Dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Zawinąć w folie i schłodzić przez godzinę. Ciasto cienko rozwałkować i wycinać foremką kwiatuszki. Piec w 180 stopniach na złoty kolor. Ostudzić.

Lukier: cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i odrobiną wody na gesty lukier. Polać ciasteczka i udekorować posiekana żurawina i pistacjami.


Ciasteczka podałam w salaterce Palette Light Blue Ambition
Przepis bierze udział w akcji Durszlaka "Przepis na udane święta"



czwartek, 22 listopada 2018

Drożdżowy kulebiak z kapustą

Zamiast pasztecików czy krokietów proponuję do czerwonego barszczu na wigilijny stół podać właśnie kulebiak z kapustą i suszonymi grzybami. Ciasto jest puszyste, a jeśli je zawiniemy w folię, długo zachowa świeżość. Tak więc z powodzeniem można go upiec dzień wcześniej a tuż przed podaniem podgrzać chwilę w piekarniku.




Ciasto:
250 g mąki
7g drożdży instant
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
jajko
1/4 szkl ciepłej wody
2 łyżki oleju

Nadzienie:
300 g kapusty kiszonej
garść suszonych grzybów
3 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól, pieprz
łyżeczka przyprawy do dań z kapusty

jajko do posmarowania
czarnuszka, kminek lub mak do posypania




Farsz: Kapustę poszatkować, zalać wodą i zagotować. Odcedzić, ponownie zalać wodą aby ta tylko przykryła kapustę. Dodać grzybki, ziele angielskie, liść laurowy i przyprawę. Gotować do miękkości przez około godzinę. W razie konieczności doprawić jeszcze solą i pieprzem. Ostudzić.

Ciasto: Mąkę, sól, cukier i drożdże wymieszać w misce. Dodać jajko, olej i ciepłą wodę. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok godzinę do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto zagnieść (można oderwać kawałeczek na dekoracyjne gwiazdki) i rozwałkować na duży prostokąt. Rozsmarować farsz zostawiając po 2 cm z każdej strony. Zwinąć roladę, końce podwijając pod spód. Kulebiaka posmarować rozmąconym jajkiem i posypać czarnuszką. Piec ok 30 minut w 180 stopniach.


Kulebiaka podałam na półmisku Fala Ambition

Przepis bierze udział w akcji Durszlaka "Przepis na udane święta"
 

niedziela, 18 listopada 2018

Piernik marchewkowy z orzechami

Jesień to czas kiedy w mojej kuchni zaczyna pachnieć przyprawami korzennymi. Nie ma nic przyjemniejszego w chłodne, długie wieczory od kawałka pysznego ciasta i filiżanki pachnącej miodem i cytryną herbaty. 
Tym razem upiekłam piernik marchewkowy, który długo zachowuje świeżość, jest puszysty i wspaniale smakuje w połączeniu z orzechami i czekoladową polewą.
Upiekłam z podwójnej porcji, do jednej dodając właśnie orzechy a drugi piernik zostawiając bez dodatków i powiem jedno: jeden i drugi jest genialny :) można go przełożyć dobrymi powidłami i będzie przepyszny :)




Ciasto:
1 szkl cukru
1 szkl oleju
2 szkl mąki 
2 szkl startej na małych oczkach marchewki
3 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody
2 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżki kakao
1,5 szkl siekanych orzechów włoskich

Polewa:
100 g gorzkiej czekolady
100 g śmietanki 30%




Ciasto: Do miski wlać olej, dodać cukier i zacząć miksować. Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku. Ucierać do czasu aż masa będzie jasna i puszysta. Dodać marchewkę, wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą, przyprawą i kakao. Miksując ciasto, stopniowo dodawać suche składniki. Na koniec wsypać orzechy, wymieszać.
Keksówkę (8x28cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Piec ok 50 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Ostudzić.

Polewa: Śmietankę mocno podgrzać w garnuszku, dodać posiekaną czekoladę i odczekać kilka minut. Energicznie wymieszać do połączenia się składników. Polać ciasto.


Piernik podałam na półmisku Fala Ambition

Przepis bierze udział w akcji Durszlaka "Przepis na udane święta"

niedziela, 11 listopada 2018

Szarlotka na serku homogenizowanym

Przepyszna, pachnąca cynamonem szarlotka na trochę nietypowym cieście z serka homogenizowanego. Nam bardzo smakowała jeszcze ciepła ale równie pyszna była po schłodzeniu.
Przepis jest bardzo łatwy a szarlotkę przygotujecie w kilka chwil.




Ciasto:
220 g serka homogenizowanego waniliowego
2 szkl mąki
250 g masła
1,5 łyżeczki proszku

1 kg jabłek
2 łyżki cynamonu
2 łyżki bułki tartej
cukier puder do posypania




Mąkę, zimne masło i proszek do pieczenia posiekać. Dodać zimny serek i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Podzielić na 2 części. Jedną część wylepić blaszkę (20x30 cm), nakłuć widelcem i posypać bułką tartą.
Jabłka obrać, podzielić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Ułożyć na cieście w blaszce i posypać cynamonem. 
Drugą część ciasta rozwałkować i ułożyć na jabłkach. Nakłuć widelcem.
Szarlotkę piec ok 40-50 minut  w 180 stopniach do zarumienienia. 
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.



środa, 7 listopada 2018

Babka Caffe Latte

Bardzo efektowna, pyszna i do tego taka łatwa do zrobienia!
Moja rodzinka najbardziej lubi właśnie takie proste wypieki. Ciasto zniknęło w jeden dzień, tak bardzo wszystkim posmakowało.
Pamiętajcie aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej, będziecie mieć pewność, że babka na pewno się uda :)




250 g masła
3/4 szkl cukru
łyżeczka ekstraktu waniliowego
75 ml mleka
4 jajka
350 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3 łyżeczki kakao

cukier puder do posypania




Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!

Masło zmiksować z cukrem na puch. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku i ekstrakt waniliowy. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą. Do miksowanych składników dodawać na przemian mąkę i mleko. Utartą masę podzielić na 3 części. Do jednej dodać kawę, do drugiej kakao.
Foremkę (8x27cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto kakaowe, kawowe a na górę waniliowe. Ciasto naciąć nożem przez środek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piec ok 50 minut, do tzw suchego patyczka.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.


poniedziałek, 5 listopada 2018

Pasta z pieczonego kurczaka

Czasami zostaje nam kawałek pieczonego mięsa, na który nikt nie ma już ochoty. Warto wtedy przygotować z niego prostą a jakże smaczną pastę do chleba.




1 upieczone udko z kurczaka
3 jajka na twardo
mała czerwona cebulka
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki majonezu
sól, pieprz do smaku




Udko z kurczaka, jajka i cebulkę drobno posiekać. Wszystkie składniki przełożyć do miseczki, przyprawić do smaku i wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na godzinę aby smaki się przegryzły.


środa, 31 października 2018

Rolada dyniowa z kremem z masła orzechowego

Nieskromnie przyznam, że udała mi się wspaniała rolada. Cudownie żółty biszkopt dyniowy i krem z masła orzechowego stworzyły doskonałe połączenie smaków. Mimo, iż ciasto jest dosyć słodkie to nie mogliśmy poprzestać na jednym kawałku ;)
Polecam, na pewno pozytywnie zaskoczycie swoich bliskich takim rarytasem ;)




Biszkopt:
3 jajka
1 szkl cukru
4 łyżki puree z dyni hokkaido
3/4 szkl maki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/4 łyżeczki cynamonu

Krem z masłem orzechowym:
250 g mascarpone
330 ml śmietanki 30%
śmietan-fix
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzeszków

gorzka czekolada do posypania




Biszkopt: jajka ubić z cukrem na puszystą i jasną masę. Dodać puree z dyni, wymieszać. Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon przesiać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać.
Blaszkę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec ok 15 minut  w 180 stopniach. Czystą ściereczkę posypać cukrem pudrem, przełożyć na nią gorące ciasto, zwinąć roladę i odstawić do ostygnięcia.

Krem: śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan fixem. Na koniec dodać mascarpone i masło orzechowe, zmiksować.

Roladę delikatnie rozwinąć, posmarować 2/3 kremu i ponownie zwinąć. Pozostały krem rozsmarować na cieście, udekorować rozetkami i posypać startą czekoladą. Schłodzić.

wtorek, 30 października 2018

Chlebek dyniowy z makiem

Chlebek ma przepiękny żółty kolor. Jest wilgotny i długo zachowuje świeżość. Smakuje ze słodkimi i pikantnymi dodatkami.




2,5 szkl mąki pszennej
łyżeczka soli
  łyżka cukru
op. drożdży instant (7g)
1/2 szkl ciepłego mleka
2 łyżki stopionego masła
łyżka maku do posypania



Ciasto: Do miski wsypać mąkę, sól, cukier i drożdże. Wymieszać. Dodać puree z dyni, masło i mleko. Wyrobić ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jeszcze raz zagnieść i włożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Przed pieczeniem posmarować wodą i posypać makiem.
Chlebek piec ok 30 minut do zarumienienia.

niedziela, 28 października 2018

Kremówka z budyniem

Kremówka, jaką pamiętam z dzieciństwa, z prawdziwym budyniem. Najlepsza!
Rodzinka była nią zachwycona :)
Bardzo rzadko można teraz spotkać w cukierniach taką dobrą kremówkę. Najczęściej budyń zastąpiony jest masą z proszku, która nie ma już tego wyjątkowego smaku. 




2 płaty ciasta francuskiego każdy po 275g

Budyń:
5 szkl mleka
200 g masła
1 szkl cukru
1 szkl mąki pszennej
1 budyń waniliowy
4 żółtka
kilka kropel ekstraktu waniliowego

cukier puder do posypania



Ciasto francuskie przyciąć o 0,5cm więcej niż dno blaszki 24x36cm (skurczy się podczas pieczenia). Upiec 2 blaty wg instrukcji na opakowaniu. Ostudzić.

Budyń: 4 szklanki mleka, masło i cukier podgrzewać do rozpuszczenia. 1 szklankę mleka, mąkę, budyń, ekstrakt i żółtka dokładnie rozbełtać, wlać do gotującego się mleka z masłem. Energicznie mieszając ugotować gęsty budyń. 

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć jeden blat ciasta, wylać gorący budyń, przykryć drugim blatem. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.


piątek, 26 października 2018

Ziemniaki jak z ogniska

Ostatnio kilka razy natknęłam się w internecie na tak przygotowane ziemniaczki. Przepis bardzo mnie zaciekawił bo ziemniaki z ogniska uwielbiam i chciałam go koniecznie wypróbować.
Nie zawiodłam się :) ziemniaki upieczone w ten sposób mają pyszną i chrupiącą skórkę i a w środku są miękkie i delikatne. 
No, może nie mają tego wyjątkowego zapachu ale jak na ziemniaczki z piekarnika są super!
Ja podałam je z sosem czosnkowym ale można je podać do mięs, z ulubioną sałatą.





1 kg małych ziemniaków
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
łyżka przyprawy do ziemniaków





Blaszkę wyłożyć folią aluminiową. Ziemniaki obrać, opłukać i nakłuć widelcem. Mąkę wymieszać z przyprawami. Mokre ziemniaki obtaczać w mące i układać na blaszce. Piec godzinę w 180 stopniach. Sprawdzić patyczkiem czy są już miękkie.
Można podwyższyć temperaturę i wtedy skorupka będzie bardziej przypieczona.


Sos czosnkowy:
1/2 szkl majonezu
1/2 szkl gęstego jogurtu naturalnego
1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
sól, pieprz


Wszystkie składniki sosu wymieszać i odstawić na godzinę.


wtorek, 23 października 2018

Pigwa do herbaty na zimę

Owoce pigwy zawierają sporą ilość witaminy C i dlatego warto przygotować z niej zapas słoiczków na zimę. Dodana do herbaty nada jej przyjemny, lekko kwaskowaty smak. Jest idealna w porze jesienno-zimowej i pita regularnie, skutecznie wzmocni naszą odporność.




1 kg pigwy
1/2 kg cukru


Pigwę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wymieszać z cukrem i odstawić na godzinę. Przełożyć do małych słoiczków, zakręcić. Pasteryzować 20 minut.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. 




czwartek, 18 października 2018

Sernik orzechowo-kajmakowy

Delikatny i kremowy, mocno kajmakowy z chrupiącymi orzechami... Po prostu doskonały.
Ja do sernika użyłam orzechów pekan ale równie dobrze mogą to być orzechy włoskie, laskowe czy ziemne. Gwarantuję, że nikt się mu nie oprze :)



Spód:
210 g ciasteczek owsianych lub herbatników
1/2 szkl drobno posiekanych orzechów
70g masła

Sernik:
1kg sera na serniki z wiaderka
1/2 szkl cukru
5 jaj
5 łyżek mąki pszennej
łyżeczka ekstraktu waniliowego 
puszka masy kajmakowej

orzechy do dekoracji np. pekan



Spód: ciasteczka bardzo dokładnie pokruszyć. Masło rozpuścić, wlać do ciasteczek, dodać orzechy i wymieszać. Spód tortownicy (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać ciasteczka i wyrównać powierzchnię dociskając np. dnem szklanki. Spód schłodzić.

Na spód piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z wodą. Nagrzać piekarnik do 160 stopni.

Sernik: składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ser, jajka, mąkę, cukier, ekstrakt waniliowy i połowę masy kajmakowej zmiksować krótko, tylko do połączenia składników. Masę serową wylać na schłodzony spód. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec godzinę. Studzić przy uchylonych drzwiczkach a następnie schłodzić przynajmniej kilka godzin w lodówce. 
Schłodzony sernik posmarować pozostałą masą kajmakową i udekorować orzechami.



niedziela, 14 października 2018

Muffinki dyniowo-cynamonowe z kruszonką

Mięciutkie, puszyste i wilgotne babeczki z cudownie chrupiącą kruszonką, które cudownie pachną cynamonem....
Muffinki zrobicie w kilka chwil, nie wymagają miksera. Są dziecinnie proste i dzięki dyni długo zachowują świeżość.
Podczas pieczenia w domu unosi się cudowny zapach cynamonu. Gwarantuję, że sięgniecie jeszcze po cieplutkie muffinki, nie sposób się im oprzeć ;)





Muffinki:
1i 3/4 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki soli
1/2 szkl cukru
1/2 szkl cukru trzcinowego
1/2 szkl oleju
1 szkl puree z dyni
2 jajka
1/3 szkl mleka

Kruszonka:
3/4 szkl mąki
1/4 szkl cukru
1/4 szkl cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
85g miękkiego masła




Muffinki: suche składniki wymieszać w jednej misce, mokre w drugiej. Do mokrych dodać suche i wymieszać wszystko łyżką. 

Kruszonka: składniki rozetrzeć w palcach.

Do foremek/papilotek nakładać ciasto do 2/3 wysokości. Posypać obficie kruszonką. 
Babeczki piec ok 20-25 minut w 180 stopniach. Ostudzić.


środa, 10 października 2018

Mini tarty z kurkami

Przepyszne, kruchutkie tarty wypełnione kurkowym farszem są doskonałą propozycją na kolację lub przystawkę. Świetnie smakują na ciepło, jak również na zimno. Mi bardzo posmakowały podane z keczupem.
Z podanych proporcji otrzymałam 6 małych tart o śr. 8cm i jedną o śr. 16cm.




Ciasto kruche:
250 g mąki pszennej
150 g masła
1 łyżka kwaśnej śmietany
jajko
szczypta soli

Farsz kurkowy:
200 g kurek
cebula
2 łyżki oleju
łyżka masła
4 łyżki kwaśnej śmietany
2 jajka
100 g startego sera żółtego
sól, pieprz
łyżeczka suszonego rozmarynu




Farsz: Kurki oczyścić. Większe przekroić, mniejsze zostawić w całości. Na patelni rozgrzać masło i olej, przesmażyć cebulkę. Dodać kurki, przyprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i rozmarynem. Smażyć aż woda odparuje. W misce rozbełtać jajka i śmietanę. Dodać starty ser i ostudzone kurki, wymieszać.

Ciasto kruche: Wszystkie składniki posiekać i schłodzić w lodówce przez pół godziny. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5cm i wylepić nim natłuszczone foremki. Nakłuć widelcem. Spody podpiec ok 15 minut w 180 stopniach. Napełnić farszem i piec jeszcze ok 20 minut do ścięcia się masy.

Takie tarty można podawać na ciepło lub na zimno. Są pyszne polane keczupem.


niedziela, 7 października 2018

Ciasto kakaowe z gruszkami

Pyszne i wilgotne ciasto czekoladowe z dodatkiem chrupiących orzechów oraz delikatnych i soczystych gruszek.
Przepis na to ciasto, z małymi zmianami, pochodzi z bloga Cake Time.





2 szkl mąki
1/2 szkl kakao
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 szkl cukru
szczypta soli
2 jajka
1/2 szkl oleju
1/2 szkl jogurtu naturalnego
1/2 szkl gorącej kawy rozpuszczalnej
szkl orzechów włoskich
2-3 gruszki




Do miski przesiać mąkę i kakao. Dodać cukier, sól, sodę i proszek do pieczenia. Wymieszać.
W drugiej misce utrzeć jajka, jogurt i olej. Do masy wsypywać stopniowo suche składniki i miksować do połączenia. Na końcu, cały czas ucierając wlewać gorąca kawę. Ciasto wymieszać z orzechami.
gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki.
Foremkę (9x33cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i powtykać gruszki. Piec ok 45-50 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Ostudzić.
Ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać polewą.


środa, 3 października 2018

Paprykowo-pomidorowa zupa krem

W jesienne chłodne dni coraz częściej sięgamy po rozgrzewające i sycące dania. Ta zupa jest idealna na taką pogodę, jaką obecnie mamy za oknami. 
Feta wspaniale komponuje się z pikantnym kremem z warzyw. 
Zupa świetnie smakuje z grzankami z żółtym serem.




4 czerwone papryki
4 pomidory (ewentualnie puszka pomidorów krojonych)
cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła
litr bulionu warzywnego
sól, świeżo zmielony pieprz
łyżeczka cukru
łyżeczka suszonej bazylii
łyżka przyprawy pomidory suszone z bazylią i czosnkiem
feta i świeże liście bazylii do posypania 
grzanki z serem żółtym



W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę i masło. Zeszklić posiekaną cebulę, dodać czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę. Smażyć ok 10 minut. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać do papryki i smażyć razem ok 5 minut. Do warzyw wlać bulion, dodać przyprawy do smaku. Całość gotować jeszcze ok 10 minut. Ugotowaną zupę zmiksować.
Podawać posypaną pokruszoną fetą i świeżymi listkami bazylii oraz z grzankami z żółtym serem.



sobota, 29 września 2018

Gruszkowa delicja bez pieczenia

Lekkie i orzeźwiające jesienne ciasto. Idealne na spotkanie przy kawie ze znajomymi.
Ja miałam miękkie gruszki ale jeśli macie twarde owoce to proponuję je wcześniej pogotować w wodzie z cukrem a przed dodaniem do ciasta ostudzić.




ok 40 szt herbatników
4 duże i miękkie gruszki
4 galaretki gruszkowe lub agrestowe
2 budynie śmietankowe
1 l mleka
330 ml śmietanki 30%
śmietan fix
3 łyżki cukru pudru
garść płatków migdałów




2 galaretki rozpuścić w litrze gorącej wody i odstawić do ostudzenia.
Foremkę (20x20cm) wyłożyć folią aluminiową. Ułożyć pierwszą warstwę herbatników.
Z mleka i proszków budyniowych ugotować budyń. Do gorącego wsypać pozostałe 2 galaretki i wymieszać do czasu aż się rozpuszczą. Gorącą masę wylać na herbatniki, ułożyć drugą warstwę herbatników. Ostudzić. Gdy galaretka zacznie tężeć, na herbatnikach ułożyć obrane ze skórki ćwiartki gruszek. Zalać galaretką. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Zimną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i śmietan fix. Wyłożyć na galaretkę i posypać uprażonymi płatkami migdałów. Schłodzić.