Strony

poniedziałek, 17 grudnia 2018

Torcik pierniczkowo-żurawinowy

Wyjątkowy tort o wyjątkowym smaku. Będzie idealnym deserem do świątecznej kawy. Biszkopt ma delikatny piernikowy smak, przełożony jest konfiturą z żurawiny.
Moi goście byli zachwyceni i każdy prosił o dokładkę.




Biszkopt:
4 jajka
3/4 szkl cukru
szczypta soli
1/2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl maki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy do piernika

Konfitura z żurawiny:
2 szkl żurawiny
1/2 szkl cukru
sok z 2 pomarańczy

Krem:
500ml śmietanki 30%
250g mascarpone
3 łyżki cukru pudru
śmietan fix

Dekoracja:
garść żurawiny
gałązki rozmarynu




Biszkopt: Białka ubią na sztywna piane ze szczypta soli. Następnie dodać cukier i ubić aż piana będzie szklista i lśniąca. Cały czas miksując dodawać po 1 żółtku. Mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę przesiać a następnie delikatnie wymieszać z pianą. Dno tortownicy (21cm) wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz i wylać ciasto. Biszkopt piec ok 25-30 minut w 175 stopniach do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i podzielić na 3 krążki.

Konfitura: wszystkie składniki podgrzewać, mieszając przez ok 10-15 minut do zgęstnienia. Ostudzić.

Krem: Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan fixem. Dodać mascarpone i wymieszać.

Na talerzu ułożyć pierwszy krążek, lekko naponczować słodką herbatą, posmarować 1/3 konfitury z żurawiny i 1/3 kremu. Czynność powtórzyć z drugim i trzecim krążkiem. Na górze zrobić fantazyjne wzory łyżką. Boki  tortu "wyrównać" nożem zostawiając widoczne warstwy tortu. Tort udekorować owocami żurawiny i gałązkami rozmarynu. Schłodzić w lodówce.






16 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda. Poproszę o kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudny ten tort i zdecydowanie moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Torcik wygląda totalnie obłędnie! Kwasowość żurawiny i słodycz delikatnego mascarpone muszą się komponować idealnie

    OdpowiedzUsuń
  4. Rzeczywiście wygląda obłędnie! Idealne kolory na świąteczny stół:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kochana
    Przybiegam już dziś z ogromem serdecznych życzeń świątecznych: zdrowych, miłych, rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia, a nade wszystko spokojnych i pełnych miłości i dobra:)
    od serca życzy:
    Morgana z rodziną

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam dwa razy ten tort. Jest przepyszny! Lekki, nie bardzo słodki - idealny. Był nawet tortem urodzinowym😁

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję Ci bardzo za opinię :) i cieszę się, że torcik posmakował :))))

      Usuń
  7. Czy suszona żurawina też się nada?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym przypadku powinna być żurawina świeża lub mrożona aby zrobic konfiturę. Z suszonej to się nie uda...

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)