Strony

środa, 26 grudnia 2018

Piernik delicjusz

Pyszne połączenie piernikowego biszkoptu z powidłami, budyniem i masą orzechową. Doskonały deser do świątecznej kawy w rodzinnym gronie.




Biszkopt:
6 jaj
szczypta soli
3/4 szkl cukru
3/4 szkl mąki pszennej
2 łyżki kakao
2 łyżki przyprawy do piernika
1 budyń czekoladowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Budyń:
2 budynie waniliowe bez cukru
30 g masła
5 łyżek cukru
3 szkl mleka

Masa orzechowa:
250 ml mleka
3/4 szkl cukru
200 g zmielonych orzechów włoskich
300 g miękkiego masła

mały słoik powideł śliwkowych

Polewa:
100 g czekolady gorzkiej
100 g śmietanki 30%





Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i ubijać aż piana będzie sztywna. Nadal miksując dodawać po jednym żółtku. Mąkę, budyń, kakao i przyprawę do piernika przesiać, partiami dodawać do ubitych jajek i delikatnie mieszać łyżką. Blaszkę (24x36cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać biszkopt i piec ok 30 minut w 180 stopniach. Ostudzić i przekroić na dwa blaty. 
Jeden blat włożyć do blaszki wyłożonej folią aluminiową, naponczować mocną herbatą i posmarować powidłami.

2 opakowania budyniu wymieszać z 2 szklankami zimnego mleka. Pozostałe mleko, masło i cukier zagotować. Ugotować budyń. Gorący wylać na powidła i przykryć drugim blatem ciasta. Ostudzić.

Masa orzechowa: Mleko, cukier i orzechy prażyć aż odparuje cały płyn, ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch. Cały czas miksując dodawać po łyżce uprażonych orzechów. Masę wyłożyć na biszkopt, schłodzić.

Polewa: śmietankę mocno podgrzać, wsypać posiekaną czekoladę i wymieszać do połączenia składników. Ciepłą ale nie gorącą polewę wylać na ciasto. Dowolnie udekorować. Schłodzić.



13 komentarzy:

  1. Cześć Joasiu. Twój piernik wygląda smakowicie. Z masą orzechową, pięknie przełożony i ta polewa mega czekoladowa. To coś dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Asiu!
    To prawda, że idealny do kawki i zapewne pyszny:)
    Pozdrawiam miło:)

    OdpowiedzUsuń
  3. W takim wydaniu ciasto musiało być pyszne ! Bardzo ciekawy pomysł na przełożenie go budyniem i masą orzechową. Muszę kiedyś wypróbować !♥

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały piernik! Zapisuję przepis i na pewno wypróbuję w przyszłym roku :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)