Strony

czwartek, 22 listopada 2018

Drożdżowy kulebiak z kapustą

Zamiast pasztecików czy krokietów proponuję do czerwonego barszczu na wigilijny stół podać właśnie kulebiak z kapustą i suszonymi grzybami. Ciasto jest puszyste, a jeśli je zawiniemy w folię, długo zachowa świeżość. Tak więc z powodzeniem można go upiec dzień wcześniej a tuż przed podaniem podgrzać chwilę w piekarniku.




Ciasto:
250 g mąki
7g drożdży instant
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
jajko
1/4 szkl ciepłej wody
2 łyżki oleju

Nadzienie:
300 g kapusty kiszonej
garść suszonych grzybów
3 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól, pieprz
łyżeczka przyprawy do dań z kapusty

jajko do posmarowania
czarnuszka, kminek lub mak do posypania




Farsz: Kapustę poszatkować, zalać wodą i zagotować. Odcedzić, ponownie zalać wodą aby ta tylko przykryła kapustę. Dodać grzybki, ziele angielskie, liść laurowy i przyprawę. Gotować do miękkości przez około godzinę. W razie konieczności doprawić jeszcze solą i pieprzem. Ostudzić.

Ciasto: Mąkę, sól, cukier i drożdże wymieszać w misce. Dodać jajko, olej i ciepłą wodę. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok godzinę do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto zagnieść (można oderwać kawałeczek na dekoracyjne gwiazdki) i rozwałkować na duży prostokąt. Rozsmarować farsz zostawiając po 2 cm z każdej strony. Zwinąć roladę, końce podwijając pod spód. Kulebiaka posmarować rozmąconym jajkiem i posypać czarnuszką. Piec ok 30 minut w 180 stopniach.


Kulebiaka podałam na półmisku Fala Ambition

Przepis bierze udział w akcji Durszlaka "Przepis na udane święta"
 

13 komentarzy:

  1. wygląda smakowicie :) uwielbiam połączenie ciasta drożdżowego i kapuchy, moja mama kiedyś robiła często strucle nadziewane kapuchą właśnie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Aga :) ja do tej pory robiłam kapuśniaczki ale kulebiak też jest super ;)

      Usuń
  2. Super pomysł :) aż już by się Wigilii chciało :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niesamowicie się prezentuje! I te misterne gwiazdki na wierzchu - cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ciasta drożdżowe 💛💛💛

    OdpowiedzUsuń
  5. pięknie wygląda i na pewno jest pyszny

    OdpowiedzUsuń
  6. Super, aż mi zapachniało świętami :D

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)