Strony

czwartek, 29 listopada 2018

Wieniec bezowy z żurawiną i pomarańczami

Przepiękna i smakowita ozdoba świątecznego stołu. Wymaga trochę czasu ale dla takiego efektu naprawdę warto.
Bezę i konfiturę z żurawiny można przygotować wcześniej, a wieniec przełożyć kremem i udekorować dopiero przed podaniem.




Beza:
6 białek w temp. pokojowej
250 g cukru
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka maki ziemniaczanej
szczypta soli

Krem:
330 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
 śmietan fix

Konfitura z żurawiny:
1,5 szkl żurawiny świeżej lub mrożonej
0,5 szkl cukru
1/2 szkl soku z pomarańczy

Pomarańcze karmelizowane:
1 pomarańcza
łyżeczka masła
łyżeczka miodu




Beza: Białka ubić ze szczypta soli na sztywna pianę. Nadal ubijając dodawać cukier. Gdy masa będzie szklista i lśniąca dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Krótko zmiksować.
Dużą blaszkę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia, narysować okrąg i na nim  rozłożyć pianę tworząc wieniec bezowy. Bezę włożyć do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. po włożeniu skręcić temp. do 120 stopni. Piec bezę przez godzinę. Po tym czasie zmniejszyć temp. do 100 stopni i piec jeszcze pół godziny. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Konfitura: Żurawinę podlać sokiem, dodać cukier i dusić przez ok 10 minut aż zgęstnieje.

Pomarańczę dokładnie obrać, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać masło z miodem, ułożyć plasterki pomarańczy i przyrumienić.

Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixem na sztywno.

Na schłodzoną bezę wyłożyć śmietankę. Udekorować konfiturą z żurawiny, plasterkami karmelizowanej pomarańczy i miętą. Obficie posypać cukrem pudrem. 

8 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)