Strony

niedziela, 31 lipca 2016

Torcik z musem brzoskwiniowym

Kolejna moja propozycja na pyszne ciasto bez pieczenia. Tym razem delikatna, rozpływająca się w ustach pianka śmietankowo-jogurtowa z orzeźwiającym brzoskwiniowym musem i błyszczącą taflą galaretki... mmmm :))))
Koniecznie wypróbujcie!





Pianka śmietankowa:
400 ml śmietanki 30%
400 ml jogurtu greckiego
4 łyżki cukru pudru
3 łyżki żelatyny

Mus brzoskwiniowy:
1 puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe

Dodatkowo:
paczka okrągłych biszkoptów
1 galaretka brzoskwiniowa




W tortownicy (26cm)  wyłożyć warstwę biszkoptów.
Żelatynę wymieszać z 1/3 szkl zimnej wody. Odstawić na kilka minut do napęcznienia. Podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia (nie gotować!).
Zimną śmietankę ubić na puch, dodać cukier puder, jogurt, i cały czas miksując, wlewać powoli ciepłą żelatynę. Masę delikatnie wylać na biszkopty. Odstawić do lodówki do stężenia (ok pół godziny).

Brzoskwinie i 1/3 syropu zmiksować na gładki mus, zagotować. W gorącym musie brzoskwiniowym rozpuścić 2 galaretki. Ostudzić. Można przyspieszyć wkładając letni mus do lodówki i gdy zacznie tężeć wylać na warstwę śmietankową. Schłodzić.

Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w 1/2 szkl gorącej wody. Zimną wylać na mus brzoskwiniowy.
Torcik odstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.


czwartek, 28 lipca 2016

Grysikowiec z galaretką i owocami (bez pieczenia)

Grysik to mój przysmak z dzieciństwa. Ostatnio bardzo rzadko go sobie przygotowywałam- tak, tak, lubię zjeść sobie takiego gęstego grysiku z konfiturą ;)))) 
Od kilku dni jednak chodziła za mną nieodparta chęć zjedzenia tej pysznej kaszki więc postanowiłam przygotować z niej ciasto. 
Grysikowiec to przepyszne i lekkie ciasto, doskonałe na upalny letni dzień. Jest niesamowicie proste w wykonaniu, poradzi sobie z nim nawet początkująca gospodyni. I możecie być pewni, że zawsze się uda a goście będą zachwyceni ;)
Możecie dodać do niego swoje ulubione owoce. Ja użyłam brzoskwinię, borówki i maliny.
Pyszny! :)))





Masa grysikowa:
1 l mleka
200 g masła
2/3 szkl cukru
łyżka cukru waniliowego
1 szkl grysiku

2 galaretki malinowe
brzoskwinia
1 szkl borówki amerykańskiej
1 szkl malin

ok 100 g herbatników




Galaretki rozpuścić w 2 szkl gorącej wody, ostudzić.
Blaszkę (21x21cm) wyłożyć folią aluminiową i ułożyć warstwę herbatników.

2/3 mleka zagotować z masłem i cukrami. Resztę zimnego mleka wymieszać z kaszką manną (dzięki temu nie zrobią się grudki podczas gotowania). Gdy mleko z masłem się zagotuje, wlać kaszkę i mieszać energicznie rózgą aż zgęstnieje. Gorącą masę wylać na herbatniki, ostudzić.

Na masę grysikową wyłożyć owoce, zalać tężejącą galaretką malinową. Ciasto przełożyć do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.


środa, 27 lipca 2016

Makaron z cukinią i salami

Smaczny i aromatyczny obiad do zrobienia w kilka chwil. Niezawodny, gdy gorąco i nie chce się stać w kuchni przy garnkach, ale także  dla osób zabieganych, które nie mają czasu na wymyślny obiad.






250 g makaronu wstążki

Sos:
ok 10 plasterków kiełbasy salami
1 mala cukinia
cebula
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 szkl keczupu pikantnego
2 łyżki oliwy z oliwek 
sól
pieprz




Cebulkę posiekać i zeszklić na oliwie, dodać pokrojone w kostkę salami, chwilkę smażyć. Wsypać posiekany ząbek czosnku i startą na tarce o grubych oczkach cukinię. Przyprawić do smaku i smażyć jeszcze ok 5-10 minut. Na koniec dodać keczup, całość wymieszać.
W międzyczasie ugotować makaron, odcedzić i wymieszać z sosem na patelni. Całość smażyć jeszcze ok 2 minuty.

wtorek, 26 lipca 2016

Kruche ciasto z wiśniami

Koniecznie wypróbujcie to ciasto dopóki dostępne są jeszcze wiśnie. Jest wspaniałe! Kruche ciasto w połączeniu z kwaskowatymi wiśniami, do tego gałka lodów i czego chcieć więcej? ;)))
My nie mogliśmy się doczekać i jedliśmy jeszcze ciepłe ;) Polecam :)




Ciasto kruche:
500 g mąki pszennej
230 g margaryny lub masła
6 łyżek zimnej wody
szczypta soli
4 łyżki cukru


Nadzienie:
500 g wiśni
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
łyżka bułki tartej

cukier puder do posypania



Ciasto: mąkę, cukier i szczyptę soli posiekać z margaryną. Wlać wodę i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.

Nadzienie: Wiśnie umyć, wydrylować i odsączyć nadmiar soku. Wymieszać z mąką ziemniaczana i cukrem.

Tortownicę (26 cm) posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Połową ciasta wylepić dno i boki na 2 cm wysokości tortownicy, nakłuć widelcem i posypać łyżką bułki tartej. Wyłożyć wiśnie. na wierzchu rozsypać poskubane pozostałe ciasto.
Piec ok 40 minut w 170 stopniach, do zarumienienia. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

niedziela, 24 lipca 2016

Koktajl z czerwonej porzeczki

Pyszny, zdrowy i orzeźwiający napój na upalne dni.  A jego przygotowanie zajmie tylko  kilka minut. Pycha :))))







1,5 szkl czerwonej porzeczki
400 ml jogurtu naturalnego
łyżka miodu do smaku



Porzeczki obrać, opłukać i wrzucić do blendera, wlać jogurt i dodać miód. Całość zmiksować.
Można udekorować kleksem bitej śmietany i listkami melisy.

Kinder Country (bez pieczenia)

Od kilku miesięcy jest to bardzo popularne ciasto, którego różne wersje krążą po internecie.
Ten przepis znalazłam na stronie "Słodko-słony świat Ilony". O razu mi się spodobał i zabrałam się do roboty. Ciasto nie jest trudne ale czasochłonne. Dzień wcześniej musicie  rozpuścić czekolady w śmietance a następnie chłodzić je całą noc. Później to już kwestia kilkunastu minut i znów oczekiwanie aż ciasto stężeje ;) 
Życzę cierpliwości a ciasto wypróbujcie koniecznie bo smakuje rewelacyjnie!

 




150 g herbatników
3,5 szkl pszenicy preparowanej w miodzie
400 ml kremówki
250 g mascarpone
2 czekolady białe
2 czekolady mleczne





Dzień wcześniej mocno podgrzać kremówkę nie dopuszczając do wrzenia. Podzielić na 2 równe części. W jednej rozpuścić czekoladę białą, w drugiej mleczną. Ostudzić i odstawić do lodówki na całą noc.
Tortownicę (śr.21cm) wyłożyć folią aluminiową. Na spód ułożyć warstwę herbatników.
Zimną białą kremówkę ubić na puch, dodać mascarpone, utrzeć do połączenia składników. Do masy wsypać 3 szkl. pszenicy, wymieszać. Masę wyłożyć na herbatniki, wyrównać. Wyłożyć drugą warstwę herbatników. 
Mleczną kremówkę ubic na puch i wyłożyć na herbatniki, wyrównać powierzchnię i posypać pozostałą pszenicą.
Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.

 

wtorek, 19 lipca 2016

Mrożona Kawa Latte z lodami i białą czekoladą

Pyszne orzeźwienie w upalny, letni dzień. A do tego wspaniały deser :)




Na jedną porcję:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
ew. 3 kostki lodu
ok pół szklanki ziemnego mleka
gałka lodów waniliowych
kilka kostek białej czekolady
bita śmietana


Kawę zalać do połowy filiżanki gorącą wodą, ostudzić. Aby szybciej się ochłodziła wrzuciłam do niej 3 kostki lodu.
Czekoladę rozpuścić w mikrofali i polać wewnętrzne ścianki szklanki, w której podamy kawę. Do szklanki wrzucamy kulkę lodów, wlewamy mleko i delikatnie, po lodach wlewamy zimną kawę- odzieli się nam kawa od mleka i powstaną dwie warstwy :)
Wierzch dekorujemy bitą śmietaną i oprószamy kawą rozpuszczalną lub słodkim kakao.




niedziela, 17 lipca 2016

Smerfuś z jagodami

Pyszne i delikatne jak puszek ciasto bez pieczenia. Nie wymaga wielu umiejętności kulinarnych, nawet moja siedmioletnia córka przy niewielkiej mojej pomocy nie miała z nim problemów :)
Hmmmm.... chyba rośnie mi konkurencja ;)))




12 herbatników
1 l śmietanki 30%
łyżka cukru pudru
2 łyżki żelatyny
2 galaretki niebieskie
szklanka jagód




Galaretki rozpuścić osobno w gorącej wodzie. Jedną w szklance wody, drugą z dodatkiem żelatyny w 2/3 szkl wody. Ostudzić.
Zimną śmietankę ubić na puch, pod koniec dodając cukier puder. Nadal ubijając wlewać galaretkę rozpuszczoną z żelatyną w 2/3 szkl wody.
Formę na ciasto (20x20cm) wyłożyć warstwą herbatników, wylać masę śmietankową. Wstawić do lodówki do stężenia. Na wierzch wysypać jagody, zalać drugą galaretką. Odstawić do lodówki na kilka godzin.

sobota, 16 lipca 2016

Fasolka szparagowa z młodymi ziemniaczkami

Danie jest niezwykle szybkie do przygotowania a zarazem bardzo smaczne. 
Ja użyłam ziemniaczków, które zostały mi z obiadu i przygotowałam pyszną kolację.
W lecie kiedy mamy dostęp do świeżych warzyw takie dania powinny często gościć na naszych stołach.




ok 10-15 dag fasolki szparagowej żółtej
ok 10-15 dag fasolki szparagowej zielonej
6 małych młodych i ugotowanych ziemniaczków
1/3 kostki fety
1/2 czerwonej cebulki
ząbek czosnku
2 łyżki ziaren prażonych do sałatek (dynia, słonecznik, pini)
łyżeczka kolorowych ziół do sałatek
ewentualnie sól, pieprz do smaku
kilka gałązek natki pietruszki
łyżka oleju
łyżka masła




Fasolkę umyć i odciąć końce. Pociąć na pół i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Ziemniaczki przekroić na pół lub na grubsze plastry. Na dużej patelni rozgrzać olej z masłem, usmażyć ziemniaczki na rumiano. Dodać posiekany czosnek i fasolkę i smażyć jeszcze ok 2 minut. Fasolkę z ziemniaczkami przełożyć na talerze, posypać pokruszona fetą, ziarnami, piórkami cebulki i ziołami.

wtorek, 12 lipca 2016

Tartaletki bez pieczenia z malinami

Dziecinnie proste deserki na wspaniałym kruchym, czekoladowym spodzie. Delikatna bita śmietanka i soczyste malinki są dopełnieniem całości.
Deserki z niewielką moją pomocą wykonała córcia ;)







Spód: 
150 g herbatników
80 g masła 
2/3 tabliczki mlecznej czekolady z bakaliami


Krem: 

500 ml śmietanki 30%
cukier do smaku
ok 200 g świeżych malin


Dekoracja:

kilka kostek białej czekolady
listki mięty





Wykonanie: Herbatniki drobno pokruszyć, masło z mleczną czekoladą rozpuścić i wymieszać z herbatnikami. Wylepić nimi foremki na mini tarty (aby spody tartaletek łatwiej wyciągnąć z foremki można je wyłożyć folią). Schłodzić. Zimną śmietankę ubić na sztywno, słodząc do smaku. Herbatnikowe spody wyjąć z foremek, nałożyć ubitą kremówkę i maliny. Tartaletki posypać startą białą czekoladą i udekorować miętą. Smacznego :)


poniedziałek, 11 lipca 2016

Tradycyjne kotlety mielone

Długo zastanawiałam się czy dodawać ten przepis. Wydawało mi się ,że skoro, odkąd tylko sięgam pamięcią, były jednym z częstych i  lubianych dań u mnie w domu to każdy potrafi je przygotować. A jednak kiedyś ktoś mnie zapytał w jaki sposób robię kotlety mielone. 
Dziś podam Wam podstawowy przepis na kotleciki, które zwykle przygotowuję dla rodziny.
Wiadomo, że w każdym domu przygotowuje się je ciut inaczej, każda gospodyni ma jakiś swój ulubiony dodatek, który sprawia, że rodzina uważa je za jedyne i niepowtarzalne ;)






500 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
1 mała kajzerka
1/2 cebuli
ząbek czosnku
jajko
sól, pieprz
łyżeczka majeranku lub przyprawy gyros
bułka tarta do panierki

olej do smażenia




Kajzerkę moczymy chwilę w mleku lub wodzie, odciskamy z nadmiaru płynu. Cebulkę bardzo drobno siekamy. Niektórzy rumienią ją na patelni i dopiero dodają do mięsa ale ja lubię lekko wyczuwalny jej smak w kotlecikach i dodaję surową. Czosnek przecisnąć przez praskę. Do miski przełożyć mięso, odciśniętą bułkę, jajko, czosnek i cebulkę. Doprawić do smaku. Czasami dodaję tylko sól, pieprz i majeranek a czasami zastępuję majeranek przyprawą gyros- kotleciki nabierają zupełnie innego smaku.
Masę mięsną dokładnie mieszam dłonią i dosypuję tyle bułki tartej aby nie była zbyt kleista ale też aby łatwo można z niej formować kotleciki. Zwykle ok 1-2 łyżek.
Łyżką nakładamy na dłoń masę mięsną, formujemy owalne kotleciki i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złotobrązowy kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Ja najbardziej lubię mielone z ryżem (tu z ryżem brązowym Cenos) i ogóreczkami małosolnymi.


czwartek, 7 lipca 2016

Medaliony z indyka w sosie curry

Smaczny i lekki obiad. Dodatkową zaletą jest to, że sosik można przygotować dzień wcześniej a po powrocie z pracy ugotować tylko ryż ;)




700 g medalionów z indyka
sól, pieprz
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
3 łyżki oleju
cebula
czerwona papryka
1/2 puszki groszku konserwowego
200 ml śmietanki 30%



Medaliony umyć, osuszyć i odciąć błonki. Przekroić wzdłuż na paski. Oprószyć solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym , curry i papryka słodką. Wymieszać aby przyprawy dobrze pokryły mięso. W rondlu rozgrzać olej, smażyć mięso do zarumienienia, dodać posiekaną cebulkę. Gry ta się zrumieni wrzucić pokrojoną w kostkę paprykę, chwilę smażyć. Wlać śmietankę i dusić do miękkości ok pół godziny. Groszek dodać na samym końcu, gdy mięso będzie już miękkie. podawać z ryżem.



Desereki z kaszy manny z sosem malinowym

Przepyszne mini deserki podane z malinowym sosem doskonale umilą nam letnie popołudnie. Przygotujecie je naprawdę szybko a dobrze schłodzone orzeźwią w upalny dzień. 
Są dziecinnie proste. Nawet moja córka nie miała z nimi większego problemu ;)





Deserki:
1/2 l mleka
5 łyżek kaszy manny Cenos
1 galaretka malinowa lub truskawkowa

Sos:
1/2 l malin
cukier do smaku
łyżeczka mąki kukurydzianej




Połowę mleka zagotować. W pozostałym wymieszać kaszkę. Gdy mleko zacznie się gotować, wlać kaszkę, zmniejszyć płomień i mieszać kilka minut aż zgęstnieje. Zestawić z ognia, wsypać galaretkę i mieszać do rozpuszczenia. Gorącą masę przelać do wypłukanych zimną wodą silikonowych foremek na babeczki (najlepiej z dziurką). Odstawić do wystudzenia a następnie wstawić do lodówki aby się schłodziły.

Sos: w międzyczasie rozdrabniamy maliny, podlewamy 1 łyżką wody i podgrzewamy na małym ogniu aż puszczą sok i się rozpadną. Maliny przecieramy przez sitko, dosładzamy do smaku i redukujemy sos. Można odrobinę  zagęścić mąką kukurydzianą. Schładzamy.

Deserki ostrożnie wykładamy na talerzyki, do środka wlewamy sos malinowy.


środa, 6 lipca 2016

Jagodzianki

Sezon jagodowy w pełni więc grzechem byłoby go nie wykorzystać i nie upiec pysznych jagodzianek. Tym razem korzystałam z przepisu ze strony "Moje wypieki". I powiem Wam, że wyszły przepyszne, delikatne, rozpływające się w ustach. Najlepsze jakie do tej pory jadłam.Nawet na drugi dzień są mięciutkie i puszyste.
 Polecam je Wam z całego serca! :)




Ciasto drożdżowe:
500 g mąki pszennej
7 g drożdży instant
szczypta soli
1/2 szkl cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 szkl mleka
80 g masła
jajko

Nadzienie:
16 łyżek jagód
2 łyżki cukru
łyżka mąki ziemniaczanej

Lukier:
1,5 szkl cukru pudru
łyżka soku z cytryny
kilka łyżek gorącej wody





Farsz: wszystkie składniki wymieszać.

Ciasto: Do dużej miski przesiać mąkę i dodać pozostałe suche składniki, wymieszać. Masło rozpuścić, dodać mleko i podgrzać aby było lekko ciepłe, dodać do mąki. Na koniec wbić jajko i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagnieść i podzielić na 16 części. Z każdego kawałka formować placuszek, nałożyć łyżkę farszu i zlepiać jak pierogi. Następnie w dłoniach lub na blacie utoczyć delikatnie owalny placuszek i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do spodu. Przykryć ściereczka i odczekać ok. 20 minut. Jagodzianki piec ok 15-20 minut w 180 stopniach do lekkiego zarumienienia. Ostudzić.

Lukier: Do miski przesiać cukier puder, dodać sok z cytryny i tyle łyżek wody aby aby powstał gesty lukier. Pokryć jagodzianki. Można posypać płatkami migdałów lub wiórkami kokosowymi.



wtorek, 5 lipca 2016

Drożdżowe babeczki z malinami i kruszonką

Przepyszne i mięciutkie maleństwa z chrupiącą kruszonką i owocowym wnętrzem. Idealny letni deser na przyjęcie w ogrodzie. 





Ciasto drożdżowe:
500 g mąki pszennej
7 g drożdży instant
szczypta soli
1/2 szkl cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 szkl mleka
80 g masła
jajko

Nadzienie:
1/2 l malin
1/4 l jagód
cukier do smaku

Kruszonka:
50 g masła
10 łyżek mąki
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru z wanilią

jajko do posmarowania
cukier puder do posypania





Kruszonka: składniki rozetrzeć w palcach i odstawić w chłodne miejsce.

Ciasto: Do dużej miski przesiać mąkę i dodać pozostałe suche składniki, wymieszać. Masło rozpuścić, dodać mleko i podgrzać aby było lekko ciepłe, dodać do mąki. Na koniec wbić jajko i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagnieść i podzielić na 16 części. Z każdego kawałka formować placuszek, nałożyć po 2 maliny i łyżeczkę jagód, posypać odrobiną cukru. Zlepić i uformować kuleczkę. Formę na muffinki posmarować olejem i wkładać do każdego otworu babeczkę. Posmarować jajkiem i posypać kruszonką.
Babeczki piec ok 15-20 minut do zarumienienia. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.


niedziela, 3 lipca 2016

Ciasto z agrestem i porzeczkami

Przepis na to pyszne ciasto znalazłam w książce Ewy Wachowicz "Ewa gotuje". Jest niezwykle puszyste i delikatne a dodatkowym atutem jest to, że szybko się je robi. Oczywiście możecie dodać do niego dowolne owoce np. śliwki, truskawki, borówki itp.
Według mnie najlepiej smakuje na drugi dzień gdy nabierze trochę wilgoci od owoców. Zaraz po upieczeniu jest jak dla mnie trochę za suche.




6 jajek
2/3 szkl cukru
2 łyżki domowego cukru waniliowego
szczypta soli
6 łyżek oleju
1,5 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki wiórek kokosowych

20 dag agrestu
ok 2/3 szkl czerwonej porzeczki

cukier puder do posypania



Jajka zmiksować z cukrem na puszystą i jasną masę. Dodać sól, olej i cały czas ucierając na małych obrotach dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Posypać równą warstwą kokosu a następnie owocami. Ciasto piec ok 45 minut do tzw. suchego patyczka w 170 stopniach.
Ostudzone ciasto posypać obficie cukrem pudrem.


sobota, 2 lipca 2016

Omlet ze szpinakiem i suszonymi pomidorkami

Ten omlecik to moja propozycja zarówno na śniadanie, lunch czy kolację. Jego przygotowanie zajmie Wam dosłownie chwilkę ;)




2 jajka
1/3 szkl mleka
4 łyżki mąki
garść świeżego młodego szpinaku
3 pomidorki suszone 
1/4 kostki fety
ząbek czosnku
łyżka masła
kilka pomidorków koktajlowych
świeżo zmielony kolorowy pieprz


Jajka dokładnie rozbełtać z mlekiem i mąką. Na łyżce masła przesmażyć pomidorki, zmiażdżony czosnek i szpinak. Ostrożnie wlać masę jajeczną, skręcić gaz na minimum i przykryć pokrywką. Gdy góra się zetnie, przewrócić na drugą stronę. Po minucie zdjąć z ognia i przełożyć na talerz. Podawać z pomidorkami koktajlowymi, posypać poruszoną fetą i oprószyć zmielonym kolorowym pieprzem.

piątek, 1 lipca 2016

Torcik piankowo-galaretkowy

Jakiś czas temu widziałam na jednym z blogów podobny torcik piankowy. Niestety nie pamiętam już na którym. Pomyślałam sobie wtedy, ze koniecznie mszę go przygotować. Okazja natrafiła się teraz, kiedy za oknem straszny upał i nie chce się uruchamiać piekarnika ;)
Polecam Wam tą piankę z całego serca, jest niezwykle delikatna i orzeźwiająca.





Spód:
120 g herbatników kakaowych
60 g masła

Pianka:
500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
1 galaretka wiśniowa
1 galaretka agrestowa
1 galaretka cytrynowa
1 galaretka truskawkowa




Spód: herbatniki drobno pokruszyć, masło rozpuścić. Wszystko wymieszać. Spód tortownicy (śr.26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz i wyłożyć pokruszone herbatniki. Schłodzić.

Pianka: Każdą galaretkę rozpuścić osobno w szklance gorącej wody, ostudzić. Zimne mleko skondensowane zmiksować na puszystą piankę, podzielić na 3 części. Galaretki wymieszać z piankami. Jedna czerwoną zostawić na wierzch. Galaretki wylewać chochelką na przemian, na sam środek spodu ciasteczkowego (jak w zebrze). Odstawić do stężenia. Następnie zalać tężejącą czerwoną galaretką - nie zmieściła się cała  bo torcik jest dosyć wysoki ;)
Chłodzić kilka godzin.

Ja swój torcik pokroiłam po ok 4-5 godzinach ale na drugi dzień, po całej nocy spędzonej w lodówce był zdecydowanie bardziej sprężysty i łatwiejszy do krojenia.