Strony

środa, 6 lipca 2016

Jagodzianki

Sezon jagodowy w pełni więc grzechem byłoby go nie wykorzystać i nie upiec pysznych jagodzianek. Tym razem korzystałam z przepisu ze strony "Moje wypieki". I powiem Wam, że wyszły przepyszne, delikatne, rozpływające się w ustach. Najlepsze jakie do tej pory jadłam.Nawet na drugi dzień są mięciutkie i puszyste.
 Polecam je Wam z całego serca! :)




Ciasto drożdżowe:
500 g mąki pszennej
7 g drożdży instant
szczypta soli
1/2 szkl cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 szkl mleka
80 g masła
jajko

Nadzienie:
16 łyżek jagód
2 łyżki cukru
łyżka mąki ziemniaczanej

Lukier:
1,5 szkl cukru pudru
łyżka soku z cytryny
kilka łyżek gorącej wody





Farsz: wszystkie składniki wymieszać.

Ciasto: Do dużej miski przesiać mąkę i dodać pozostałe suche składniki, wymieszać. Masło rozpuścić, dodać mleko i podgrzać aby było lekko ciepłe, dodać do mąki. Na koniec wbić jajko i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagnieść i podzielić na 16 części. Z każdego kawałka formować placuszek, nałożyć łyżkę farszu i zlepiać jak pierogi. Następnie w dłoniach lub na blacie utoczyć delikatnie owalny placuszek i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do spodu. Przykryć ściereczka i odczekać ok. 20 minut. Jagodzianki piec ok 15-20 minut w 180 stopniach do lekkiego zarumienienia. Ostudzić.

Lukier: Do miski przesiać cukier puder, dodać sok z cytryny i tyle łyżek wody aby aby powstał gesty lukier. Pokryć jagodzianki. Można posypać płatkami migdałów lub wiórkami kokosowymi.



7 komentarzy:

  1. Cudnie wyglądają, muszą być przepyszne !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam domowe jagodzianki, a te prezentują się pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. o matko! Cudne! Co roku obiecuję sobie, że w końcu je zrobię i nic - boję się drożdży :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę nie ma się co bać a jagodzianki wbrew pozorom są bardzo łatwe :)

      Usuń
  4. Wyglądają idealnie. Bardzo lubię, a takie bym jadła i jadła :-)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)