Strony

niedziela, 3 lipca 2016

Ciasto z agrestem i porzeczkami

Przepis na to pyszne ciasto znalazłam w książce Ewy Wachowicz "Ewa gotuje". Jest niezwykle puszyste i delikatne a dodatkowym atutem jest to, że szybko się je robi. Oczywiście możecie dodać do niego dowolne owoce np. śliwki, truskawki, borówki itp.
Według mnie najlepiej smakuje na drugi dzień gdy nabierze trochę wilgoci od owoców. Zaraz po upieczeniu jest jak dla mnie trochę za suche.




6 jajek
2/3 szkl cukru
2 łyżki domowego cukru waniliowego
szczypta soli
6 łyżek oleju
1,5 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki wiórek kokosowych

20 dag agrestu
ok 2/3 szkl czerwonej porzeczki

cukier puder do posypania



Jajka zmiksować z cukrem na puszystą i jasną masę. Dodać sól, olej i cały czas ucierając na małych obrotach dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Posypać równą warstwą kokosu a następnie owocami. Ciasto piec ok 45 minut do tzw. suchego patyczka w 170 stopniach.
Ostudzone ciasto posypać obficie cukrem pudrem.


10 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)