Podczas pieczenia ich zapach roznosi się po całym mieszkaniu. Upieczone w foremkach w kształcie róży dodatkowo pięknie wyglądają. Są dziecinnie proste i szybkie w przygotowaniu. Przy pieczeniu pomagała mi jak zwykle moja 5-letnia pomocnica :)
2 szkl mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
3/4 szkl cukru
1 łyżka kakao
1 łyżka cynamonu
2 jajka
szkl mleka
6 łyżek oleju
szczypta soli
1/3 szkl siekanych orzechów włoskich
1 duże jabłko
cukier puder z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu
Do jednej miski przesypujemy mąkę,
proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier, kakao i cynamon. Mieszamy.
Do drugiej miski wbijamy jajka, roztrzepujemy i mieszamy z olejem i
mlekiem. Wlewamy do miski z suchymi składnikami i dokładnie mieszamy
łyżką na gładka masę. Na koniec dodajemy orzechy i drobno pokrojone (lub
starte na tarce o dużych oczkach jabłka-wtedy muszą być lekko odciśnięte), mieszamy.
Napełniamy foremki i pieczemy ok 20 minut w 170 stopniach. Studzimy i
oprószamy cukrem z prawdziwą wanilią.
Strony
▼
piątek, 29 listopada 2013
czwartek, 28 listopada 2013
Babeczki z wiśniami
Babeczki są pyszne i delikatne w smaku. W połączeniu z owocami są wyśmienite. Te babeczki piekłam w lecie kiedy miałam dostęp do świeżych wiśni ale z powodzeniem możecie użyć wiśni mrożonych lub z kompotu.Babeczki będą pyszne również z innymi owocami.
1,75 szkl mąki
0,75 szkl cukru
1 łyzka proszku do pieczenia
2 jajka
5 łyżek oleju
kilka kropel aromatu migdałowego
szkl mleka
ok 20 dag pozbawionych pestek wiśni
Składniki suche wymieszać w jednej misce, mokre w drugiej. Następnie wszystkie połączyć łyżką, wrzucić wiśnie i wymieszać. Nakładać do foremek i piec ok 20 minut w 180 stopniach. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
1,75 szkl mąki
0,75 szkl cukru
1 łyzka proszku do pieczenia
2 jajka
5 łyżek oleju
kilka kropel aromatu migdałowego
szkl mleka
ok 20 dag pozbawionych pestek wiśni
Składniki suche wymieszać w jednej misce, mokre w drugiej. Następnie wszystkie połączyć łyżką, wrzucić wiśnie i wymieszać. Nakładać do foremek i piec ok 20 minut w 180 stopniach. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Babeczki klauny
Babeczki te zrobiłam na przyjęcie urodzinowe z okazji "roczku" mojego kochanego chrześnika. Jeden klaun zdobił tort a resztę dostały inne dzieci. Radości było co nie miara. Wszystkim, zarówno tym małym jak i dużym, bardzo się spodobały. Jeśli macie dzieci a chcecie im zrobić słodką niespodziankę proponuję zrobić te klauny. Wbrew pozorom wcale nie są trudne. Dzieci będą miały wielką frajdę przy dekorowaniu takiego klauna.
Przepis na te babeczki znajdziecie również w najnowszym numerze Kulinarnych Hitów. Polecam :)
5 babeczek o dowolnym smaku (np. takie)
5 rożków do lodów
kolorowe cukierki, posypka, perełki itp.
trochę masy cukrowej na włosy
czerwony pisak cukrowy
Masa:
100g masła w temp pokojowej
100g cukru pudru
Masa: Masło utrzeć do białości z cukrem pudrem (można dodać kilka kropli ulubionego aromatu).
Muffinki posmarować masą. Masę cukrową zabarwić na żółto i przecisnąć przez praskę do czosnku. Ułożyć na babeczkach tak aby utworzyły włosy clowna. Z cukierków i perełek zrobić oczy i nosy, narysować buźki. Na każdy wafelek przykleić słodkie ozdoby za pomocą masy maślanej. Clownom założyć czapeczki i dowolnie udekorować.
Rady:
Jeśli nie mamy masy cukrowej, włosy można zrobić ze zwykłej masy zabarwionej na dowolny kolor.
Czapeczki będą lepiej się trzymały jeśli od środka posmarujemy je odrobiną masy.
Przepis na te babeczki znajdziecie również w najnowszym numerze Kulinarnych Hitów. Polecam :)
5 babeczek o dowolnym smaku (np. takie)
5 rożków do lodów
kolorowe cukierki, posypka, perełki itp.
trochę masy cukrowej na włosy
czerwony pisak cukrowy
Masa:
100g masła w temp pokojowej
100g cukru pudru
Masa: Masło utrzeć do białości z cukrem pudrem (można dodać kilka kropli ulubionego aromatu).
Muffinki posmarować masą. Masę cukrową zabarwić na żółto i przecisnąć przez praskę do czosnku. Ułożyć na babeczkach tak aby utworzyły włosy clowna. Z cukierków i perełek zrobić oczy i nosy, narysować buźki. Na każdy wafelek przykleić słodkie ozdoby za pomocą masy maślanej. Clownom założyć czapeczki i dowolnie udekorować.
Rady:
Jeśli nie mamy masy cukrowej, włosy można zrobić ze zwykłej masy zabarwionej na dowolny kolor.
Czapeczki będą lepiej się trzymały jeśli od środka posmarujemy je odrobiną masy.
Pierogi ruskie
Pierogi ruskie to jedne z moich ulubionych dań obiadowych. I chociaż nie lubię zarabiać ciasta to lepić pierogi mogłabym cały dzień :) Przynajmniej raz w tygodniu muszę przygotować je na obiad gdyż rodzinka je uwielbia. Znikają z talerzy w mgnieniu oka :)
Ciasto:
1/2 kg mąki pszennej+ do podsypywania
jajko
2 łyżki oleju
ok 1 szkl gorącej wody
Farsz:
20 dag białego sera
20 dag ugotowanych ziemniaków
cebula
5 dag słoniny
sól, pieprz
słoninka lub cebulka do okraszenia
Farsz: ziemniaki i ser zemleć lub dokładnie rozgnieść. Słoninkę pokroić w kosteczkę i wysmażyć, dodać cebulkę zeszklić. Usmażoną cebulkę dodać do farszu, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
Ciasto: W misce wymieszać mąkę z olejem i jajkiem, dodawać tyle gorącej wody aby powstało elastyczne i gładkie ciasto. Zagnieść i odstawić na kilkanaście minut pod przykryciem aby "odpoczęło".
Ciasto cienko rozwałkować i szklanką wycinać kółka. Łyżeczką nakładać farsz i zlepiać pierożki. Gotować ok 3 min. w lekko osolonym wrzątku z dodatkiem 2 łyżek oleju. Podawać polane skwarkami lub cebulką.
Ciasto:
1/2 kg mąki pszennej+ do podsypywania
jajko
2 łyżki oleju
ok 1 szkl gorącej wody
Farsz:
20 dag białego sera
20 dag ugotowanych ziemniaków
cebula
5 dag słoniny
sól, pieprz
słoninka lub cebulka do okraszenia
Farsz: ziemniaki i ser zemleć lub dokładnie rozgnieść. Słoninkę pokroić w kosteczkę i wysmażyć, dodać cebulkę zeszklić. Usmażoną cebulkę dodać do farszu, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
Ciasto: W misce wymieszać mąkę z olejem i jajkiem, dodawać tyle gorącej wody aby powstało elastyczne i gładkie ciasto. Zagnieść i odstawić na kilkanaście minut pod przykryciem aby "odpoczęło".
Ciasto cienko rozwałkować i szklanką wycinać kółka. Łyżeczką nakładać farsz i zlepiać pierożki. Gotować ok 3 min. w lekko osolonym wrzątku z dodatkiem 2 łyżek oleju. Podawać polane skwarkami lub cebulką.
środa, 27 listopada 2013
Gulaszowa z dynią
Od siostry dostałam dynię i zastanawiałam się co by tu dziś dobrego na obiad ugotować. I wymyśliłam sobie taką zupę gulaszową ;) Dobrze doprawiona świetnie rozgrzewa po powrocie z zimnego spaceru. Polecam Wam bo nie dosyć, że sycąca i rozgrzewająca to po prostu pyszna ;)
50 dag mięsa z szynki
80 dag miąższu z dyni
2 łyżki oleju
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 duża marchewka
1/2 selera
czerwona papryka
3 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
2 łyżki przyprawy do gulaszu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
sól, świeżo mielony pieprz
1/2 łyżeczki imbiru
1 łyżka przyprawy do zup
garść natki pietruszki
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę. Oprószyć solą, pieprzem i przyprawą do gulaszu. Smażyć partiami na mocno rozgrzanym oleju w dużym rondlu z grubym dnem. Przełożyć do miski. Na tym samym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulkę i czosnek. Warzywa umyć, obrać i pokroić. Do smażącej się cebuli dodać marchew, selera i paprykę. Całość wymieszać i smażyć ok 10 minut. Dodać mięso, zalać 1/2l gorącej wody. Dodać ziele, liść laurowy, paprykę słodką i ostrą, imbir, przyprawę do zup, wymieszać i dusić ok 30 minut do miękkości. Po tym czasie dodać pokrojoną w kostkę dynię, dolać ok 1/2 l gorącej wody i dusić jeszcze ok 15-20 minut, do czasu aż dynia będzie miękka. Pod sam koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i ewentualnie doprawić do smaku.
50 dag mięsa z szynki
80 dag miąższu z dyni
2 łyżki oleju
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 duża marchewka
1/2 selera
czerwona papryka
3 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
2 łyżki przyprawy do gulaszu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
sól, świeżo mielony pieprz
1/2 łyżeczki imbiru
1 łyżka przyprawy do zup
garść natki pietruszki
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę. Oprószyć solą, pieprzem i przyprawą do gulaszu. Smażyć partiami na mocno rozgrzanym oleju w dużym rondlu z grubym dnem. Przełożyć do miski. Na tym samym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulkę i czosnek. Warzywa umyć, obrać i pokroić. Do smażącej się cebuli dodać marchew, selera i paprykę. Całość wymieszać i smażyć ok 10 minut. Dodać mięso, zalać 1/2l gorącej wody. Dodać ziele, liść laurowy, paprykę słodką i ostrą, imbir, przyprawę do zup, wymieszać i dusić ok 30 minut do miękkości. Po tym czasie dodać pokrojoną w kostkę dynię, dolać ok 1/2 l gorącej wody i dusić jeszcze ok 15-20 minut, do czasu aż dynia będzie miękka. Pod sam koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i ewentualnie doprawić do smaku.
wtorek, 26 listopada 2013
Pierniczki
Myślicie już o Świętach? Jeśli planujecie upiec pierniczki polecam Wam ten przepis. Jest łatwy a zapach podczas pieczenia cudowny :) Pierniczki można spokojnie upiec dużo wcześniej i przechowywać w szczelnym pojemniku.
Przepis ten znajdziecie również w najnowszym numerze Przyślij Przepis (grudzień 2013r.)
Ciasto na pierniczki:
50 dag mąki
20 dag miodu
20 dag cukru pudru
1/2 kostki margaryny
1 jajko
5 łyżeczek przyprawy do piernika
1 czubata łyżeczka sody
2 łyżki kakao
Dekoracja:
lukier (przepis tutaj)
kolorowe pisaki cukrowe
cukiereczki ozdobne
Wszystkie składniki dokładnie posiekać i zagnieść gładkie ciasto. Pierniczki można piec od razu ale też można odstawić do lodówki i upiec w późniejszym terminie. Moje ciasto leżało w lodówce dobę.
Ciasto rozwałkować i wykrawać dowolne kształty pierniczków.
Układać na posmarowanej masłem blaszce. Piec ok 10 minut w 180 stopniach. Ostudzić i dekorować wg uznania.
Rady:
-jeśli mód nie jest płynny można go wcześniej podgrzać z masłem i ostudzony dodać do reszty składników ciasta
- pierniki układać w dużych odległościach gdyż rosną
- pierniczki nadają się do jedzenia po kilku dniach od upieczenia
- przechowywać w szczelnym pojemniku
- aby szybciej zmiękły do pojemnika można dać kawałek jabłka, wtedy pierniczki wchłoną z niego wilgoć i będą miękkie
Publikacja w Przyślij Przepis
Przepis ten znajdziecie również w najnowszym numerze Przyślij Przepis (grudzień 2013r.)
Ciasto na pierniczki:
50 dag mąki
20 dag miodu
20 dag cukru pudru
1/2 kostki margaryny
1 jajko
5 łyżeczek przyprawy do piernika
1 czubata łyżeczka sody
2 łyżki kakao
Dekoracja:
lukier (przepis tutaj)
kolorowe pisaki cukrowe
cukiereczki ozdobne
Wszystkie składniki dokładnie posiekać i zagnieść gładkie ciasto. Pierniczki można piec od razu ale też można odstawić do lodówki i upiec w późniejszym terminie. Moje ciasto leżało w lodówce dobę.
Ciasto rozwałkować i wykrawać dowolne kształty pierniczków.
Układać na posmarowanej masłem blaszce. Piec ok 10 minut w 180 stopniach. Ostudzić i dekorować wg uznania.
Rady:
-jeśli mód nie jest płynny można go wcześniej podgrzać z masłem i ostudzony dodać do reszty składników ciasta
- pierniki układać w dużych odległościach gdyż rosną
- pierniczki nadają się do jedzenia po kilku dniach od upieczenia
- przechowywać w szczelnym pojemniku
- aby szybciej zmiękły do pojemnika można dać kawałek jabłka, wtedy pierniczki wchłoną z niego wilgoć i będą miękkie
Publikacja w Przyślij Przepis
Pizza z czerwonym pesto, salami i oliwkami
Pizzę lubi chyba każdy. Pewnie większość z Was ma swój ulubiony przepis na ciasto do pizzy i ulubione składniki, z którymi ją przygotowujecie. Ja chciałabym podzielić się z Wami moim przepisem na ciasto. Pizza przygotowana wg tego przepisu jest chrupiąca z zewnątrz i bardzo mięciutka w środku. A dodatki? To już kwestia Waszego gustu :) Ja proponuję pesto, salami i oliwki...
Ciasto na pizzę:
2 dag drożdży
szczypta soli
szczypta cukru
żółtko
1/2 szkl ciepłego mleka
1,75 szkl mąki
Dodatki:
10 plastrów salami
kilka zielonych oliwek
2 łyżki pesto pomidorowego
przyprawa do pizzy
2 garści startego żółtego sera
Do miski dajemy drożdże, sól i cukier. Ucieramy aż składniki się połączą. Dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto zagniatamy i wykładamy do formy (śr. 30cm) posmarowanej olejem. Smarujemy pesto, układamy plastry salami i oliwek. Całość posypujemy startym serem i przyprawą do pizzy. Pieczemy ok 15-20 minut w 180 stopniach (do zarumienienia).
Ciasto na pizzę:
2 dag drożdży
szczypta soli
szczypta cukru
żółtko
1/2 szkl ciepłego mleka
1,75 szkl mąki
Dodatki:
10 plastrów salami
kilka zielonych oliwek
2 łyżki pesto pomidorowego
przyprawa do pizzy
2 garści startego żółtego sera
Do miski dajemy drożdże, sól i cukier. Ucieramy aż składniki się połączą. Dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto zagniatamy i wykładamy do formy (śr. 30cm) posmarowanej olejem. Smarujemy pesto, układamy plastry salami i oliwek. Całość posypujemy startym serem i przyprawą do pizzy. Pieczemy ok 15-20 minut w 180 stopniach (do zarumienienia).
Grochówka
Na dworze coraz zimniej. Wracając do domu marzymy o tym aby zjeść coś konkretnego i rozgrzewającego. Proponuję Wam grochówkę. Myślę, że każdy ją lubi.
50dag groszku łuskanego połówki
30 dag kości wieprzowej
30 dag wędzonego boczku
4 ziemniaki
1 cebula
2 marchewki
kawałek selera
1 łyżka przyprawy do fasoli
kilka ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól, świeżo zmielony pieprz
1 łyżka przyprawy do zup
majeranek
papryka słodka
papryka ostra
1 łyżka oleju
2 łyżki siekanej natki pietruszki
prażona cebulka
Groszek dokładnie przepłukać. Wsypać do garnka, dodać kości i zalać 2,5l wody. Gotować ok 1 godzinę, usuwając powstające na powierzchni szumowiny. W tym czasie obrać i pokroić ziemniaki w kostkę. Na oleju przesmażyć połowę boczku pokrojonego w kosteczkę i cebulę. Marchew i selera zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Po godzinie gotowania, wyjąć kości, dodać do groszku ziemniaki, cebulkę przesmażoną z boczkiem oraz starte na tarce warzywa. Przyprawić do smaku i gotować jeszcze ok pół godziny, do czasu aż wszystkie warzywa zmiękną. Resztę boczku pokroić w cienkie paseczki i dokładnie wysmażyć na suchej patelni aby były chrupiące. Pod koniec gotowania dodać do zupy, majeranek i natkę.
Zupę podawać z chrupiącym bekonem oraz prażoną cebulką.
50dag groszku łuskanego połówki
30 dag kości wieprzowej
30 dag wędzonego boczku
4 ziemniaki
1 cebula
2 marchewki
kawałek selera
1 łyżka przyprawy do fasoli
kilka ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól, świeżo zmielony pieprz
1 łyżka przyprawy do zup
majeranek
papryka słodka
papryka ostra
1 łyżka oleju
2 łyżki siekanej natki pietruszki
prażona cebulka
Groszek dokładnie przepłukać. Wsypać do garnka, dodać kości i zalać 2,5l wody. Gotować ok 1 godzinę, usuwając powstające na powierzchni szumowiny. W tym czasie obrać i pokroić ziemniaki w kostkę. Na oleju przesmażyć połowę boczku pokrojonego w kosteczkę i cebulę. Marchew i selera zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Po godzinie gotowania, wyjąć kości, dodać do groszku ziemniaki, cebulkę przesmażoną z boczkiem oraz starte na tarce warzywa. Przyprawić do smaku i gotować jeszcze ok pół godziny, do czasu aż wszystkie warzywa zmiękną. Resztę boczku pokroić w cienkie paseczki i dokładnie wysmażyć na suchej patelni aby były chrupiące. Pod koniec gotowania dodać do zupy, majeranek i natkę.
Zupę podawać z chrupiącym bekonem oraz prażoną cebulką.
Spaghetti z kurczakiem i oliwkami z patelni
Szukacie pomysłu na szybki obiad? To danie, które Wam zaproponuję jest nie tylko szybkie ale tez bardzo smaczne :) Przekonajcie się sami :)
garść makaronu spaghetti
1 pojedyncza duża pierś z kurczaka
3 łyżki pesto pomidorowego
1/2 szkl zielonych oliwek
1 łyżeczka suszonej bazylii
sól, pieprz
1 łyżka oliwy z oliwek
kilka listków bazylii
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić i przelać zimną wodą. W tym samym czasie przygotować kurczaka. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić mięso, przesmażyć aż będzie rumiane. Dodać pesto z pomidorów i oliwki, wymieszać. Chwilkę smażyć. Do smażącego się kurczaka dodać makaron, bazylię i dokładnie wymieszać. Podgrzewać jeszcze 1 minutę. Podawać udekorowane listkami bazylii.
garść makaronu spaghetti
1 pojedyncza duża pierś z kurczaka
3 łyżki pesto pomidorowego
1/2 szkl zielonych oliwek
1 łyżeczka suszonej bazylii
sól, pieprz
1 łyżka oliwy z oliwek
kilka listków bazylii
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić i przelać zimną wodą. W tym samym czasie przygotować kurczaka. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić mięso, przesmażyć aż będzie rumiane. Dodać pesto z pomidorów i oliwki, wymieszać. Chwilkę smażyć. Do smażącego się kurczaka dodać makaron, bazylię i dokładnie wymieszać. Podgrzewać jeszcze 1 minutę. Podawać udekorowane listkami bazylii.
poniedziałek, 25 listopada 2013
Ciasteczka migdałowe
Ciasteczka te upiekłam rok temu na Święta. Ozdobione lukrem pięknie się prezentowały na świątecznym stole. A te z witrażykiem najbardziej smakowały mojej córeczce.
Przepis na nie znajdziecie również w najnowszym numerze Ciast Czytelników (listopad 2013r). Polecam :)
50 dag mąki
15 dag mielonych migdałów
kostka margaryny
20 dag cukru pudru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
2 jajka
2 łyżki mleka
Dekoracja:
żółte landrynki
lukier*
Wszystkie składniki posiekać na stolnicy i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin (ja wstawiłam na całą dobę)
Ciasto rozwałkować i wycinać dowolne kształty. Układać na blaszce posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia.
Jeśli wycinamy ciasteczka na witrażyki to do środka każdego wsypujemy pokruszone landrynki.
Piec ok 10-15 minut na złoty kolor w 180 stopniach. Ostudzić i dowolnie dekorować lukrem.
* Lukier
białko jajka
szklanka cukru pudru
Jajko sparzyć wrzątkiem, oddzielić białko od żółtka. Do miski przesiać cukier puder i energicznie ucierać z białkiem do czasu aż cukier całkowicie się rozpuści. Otrzymamy gęsty lukier, idealny do dekoracji pierniczków i ciasteczek.
Publikacja w Ciastach Czytelników (list. 2013r.)
Przepis na nie znajdziecie również w najnowszym numerze Ciast Czytelników (listopad 2013r). Polecam :)
50 dag mąki
15 dag mielonych migdałów
kostka margaryny
20 dag cukru pudru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
2 jajka
2 łyżki mleka
Dekoracja:
żółte landrynki
lukier*
Wszystkie składniki posiekać na stolnicy i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin (ja wstawiłam na całą dobę)
Ciasto rozwałkować i wycinać dowolne kształty. Układać na blaszce posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia.
Jeśli wycinamy ciasteczka na witrażyki to do środka każdego wsypujemy pokruszone landrynki.
Piec ok 10-15 minut na złoty kolor w 180 stopniach. Ostudzić i dowolnie dekorować lukrem.
* Lukier
białko jajka
szklanka cukru pudru
Jajko sparzyć wrzątkiem, oddzielić białko od żółtka. Do miski przesiać cukier puder i energicznie ucierać z białkiem do czasu aż cukier całkowicie się rozpuści. Otrzymamy gęsty lukier, idealny do dekoracji pierniczków i ciasteczek.
Publikacja w Ciastach Czytelników (list. 2013r.)
Babeczki choineczki
Dzisiaj spadł pierwszy śnieg, niedługo będą Święta. Ten czas oczekiwania możecie spędzić piekąc pyszne babeczki. A jeśli masę zabarwicie na zielono i obsypiecie je cukrowymi gwiazdkami, będą wyglądały jak choinki obsypane śniegiem. Te babeczki robiłam z córeczką.
Przepis możecie również znaleźć w najnowszym numerze Kulinarnych Hitów- Ciasta Świąteczne
Na ciasto:
20 dag mąki
10 dag cukru
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
4 łyżki stopionego masła
150 ml mleka
Masa:
200g masła w temp. pokojowej
200g cukru pudru
łyżka mleka
kilka kropel aromatu waniliowego
zielony barwnik spożywczy w proszku
cukrowe gwiazdki
Wszystkie składniki na ciasto zmiksować na gładka masę. Wyłożyć do foremek (ok 12 szt) i piec ok 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić.
W międzyczasie zmiksować masło z cukrem pudrem i aromatem na puch na najwyższych obrotach. Dodać mleko i barwnik, wymieszać na małych obrotach. Wstawić do lodówki na ok godzinę.
Ostudzone babeczki dekorować nakładając szprycą (z końcówką duża gwiazdka) masę na kształt choinek. Posypać gwiazdkami.
Publikacja w Kulinarnych Hitach (listopad 2013r). Polecam!
Przepis możecie również znaleźć w najnowszym numerze Kulinarnych Hitów- Ciasta Świąteczne
Na ciasto:
20 dag mąki
10 dag cukru
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
4 łyżki stopionego masła
150 ml mleka
Masa:
200g masła w temp. pokojowej
200g cukru pudru
łyżka mleka
kilka kropel aromatu waniliowego
zielony barwnik spożywczy w proszku
cukrowe gwiazdki
Wszystkie składniki na ciasto zmiksować na gładka masę. Wyłożyć do foremek (ok 12 szt) i piec ok 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić.
W międzyczasie zmiksować masło z cukrem pudrem i aromatem na puch na najwyższych obrotach. Dodać mleko i barwnik, wymieszać na małych obrotach. Wstawić do lodówki na ok godzinę.
Ostudzone babeczki dekorować nakładając szprycą (z końcówką duża gwiazdka) masę na kształt choinek. Posypać gwiazdkami.
Publikacja w Kulinarnych Hitach (listopad 2013r). Polecam!
niedziela, 24 listopada 2013
Tort orzechowy
Jeden z tych moich tortów, które miały największe wzięcie :)
Spodobał się pani Ewie Wachowicz, która zaprosiła mnie do siebie na nagranie odcinka, w którym to piekła ten tort. Całej ekipie i zaproszonym gościom bardzo smakował. Odcinek z moim udziałem możecie obejrzeć na Ipla tv, odc. 173.
Przepis na ten tort można było również znaleźć w Ciastach Czytelników z lipca 2012r. oraz w Ciastach na Stół z grudnia 2012r.
Ciasto orzechowe:
1 szkl mąki pszennej
10 dag orzechów włoskich mielonych
1/2 proszku do pieczenia
4 jajka
1/2 szkl cukru
Krem budyniowy:
1 szkl mleka
1 budyń śmietankowy
kostka masła
1/2 szkl cukru pudru
Masa kajmakowa:
1/2 masy kajmakowej z puszki
3/4 kostki masła
Ponadto:
ok 10 małych bez
2 garści orzechów mielonych do dekoracji
Ciasto: Orzechy wymieszać z mąką i proszkiem. Jajka ubić z cukrem, dodać suche składniki i wymieszać delikatnie całość. Ciasto wlać do dużej tortownicy posmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec w 160 stopniach ok 45 minut. Wystudzić.
Krem: Z mleka i proszku budyniowego ugotować gęsty budyń. Wystudzić a następnie utrzeć z masłem i cukrem pudrem.
Masa kajmakowa: Utrzeć masło na puch i stopniowo dodawać masę kajmakową cały czas ucierając. Ciasto przekroić na pół, wyłożyć połowę kremu, na krem wysypać równomiernie grubo pokruszone bezy, reszta kremu, ciasto. Wierzch tortu udekorować masą kajmakową, posypać orzechami.
Publikacja w Ciastach Czytelników:
Rozgrzewająca herbata malinowa
Dzisiaj wróciłam do domu zmarznięta i przemoknięta. Zrobiłam sobie taką właśnie herbatkę, która od razu mnie rozgrzała i postawiła na nogi. Pyszna i bardzo aromatyczna :)
torebka zielonej herbaty
3 plasterki imbiru
2 plastry cytryny
kilka goździków
ok 3-4 łyżki soku malinowego
Do szklanki wrzucić herbatę, goździki i imbir, zalać wrzątkiem i parzyć kilka minut. Torebkę z herbatą wyrzucić. Do herbatki dodać plasterki cytryny i wlać sok malinowy. Pić gorącą.
torebka zielonej herbaty
3 plasterki imbiru
2 plastry cytryny
kilka goździków
ok 3-4 łyżki soku malinowego
Do szklanki wrzucić herbatę, goździki i imbir, zalać wrzątkiem i parzyć kilka minut. Torebkę z herbatą wyrzucić. Do herbatki dodać plasterki cytryny i wlać sok malinowy. Pić gorącą.
Śledź w śmietanie
Moja wersja śledzia. Będzie idealny jako przystawka na imprezę lub na
świąteczny stół.
4 filety śledziowe w oleju i occie
1/2 cebulki
3-4 ogórki konserwowe
3 łyżki śmietany 18%
3 łyżki majonezu
sól
świeżo zmielony pieprz
koperek do dekoracji
Cebulkę i ogórki drobno posiekać. Dodać majonez i śmietanę. Doprawić do smaku, wymieszać. Śledzie opłukać w zimnej wodzie, ułożyć na talerzu w roladki i napełnić sosem. Podawać udekorowane koperkiem.
Ten i kilka innych moich przepisów, które możecie wykorzystać na Święta, znajdziecie w Najnowszym numerze wydawnictwa Kropka "Jak przygotować udane Święta". Polecam :)
4 filety śledziowe w oleju i occie
1/2 cebulki
3-4 ogórki konserwowe
3 łyżki śmietany 18%
3 łyżki majonezu
sól
świeżo zmielony pieprz
koperek do dekoracji
Cebulkę i ogórki drobno posiekać. Dodać majonez i śmietanę. Doprawić do smaku, wymieszać. Śledzie opłukać w zimnej wodzie, ułożyć na talerzu w roladki i napełnić sosem. Podawać udekorowane koperkiem.
Ten i kilka innych moich przepisów, które możecie wykorzystać na Święta, znajdziecie w Najnowszym numerze wydawnictwa Kropka "Jak przygotować udane Święta". Polecam :)
Boczek pieczony miodowo-musztardowy
Kto z Was lubi taki pieczony boczuś? Ja uwielbiam, dlatego zajadam jeszcze ciepły ;) A ze świeżym chlebkiem smakuje wybornie!
90dag -1kg boczku surowego
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
2 czubate łyżki musztardy
2 łyżki miodu
1 łyżeczka papryki słodkiej
3 duże ząbki czosnku
Boczek umyć, osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem. W miseczce wymieszać musztardę, miód, paprykę, i zmiażdżony czosnek. Marynatą posmarować boczek, zawinąć w folię i wstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień piec godzinę w temperaturze 180 stopni. Po wyłączeniu piekarnika zostawić jeszcze na pół godziny. Ostudzić.
90dag -1kg boczku surowego
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
2 czubate łyżki musztardy
2 łyżki miodu
1 łyżeczka papryki słodkiej
3 duże ząbki czosnku
Boczek umyć, osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem. W miseczce wymieszać musztardę, miód, paprykę, i zmiażdżony czosnek. Marynatą posmarować boczek, zawinąć w folię i wstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień piec godzinę w temperaturze 180 stopni. Po wyłączeniu piekarnika zostawić jeszcze na pół godziny. Ostudzić.
sobota, 23 listopada 2013
Chleb z ziarnami i kuskusem
Nie ma to jak domowy chlebek. Zdrowy, pachnący i pyszny. Ten należy do tych "mokrych i ciężkich". Wg mnie najlepszy jest na drugi dzień. Jego zaletą jest niewątpliwie to, że długo zachowuje świeżość. A wadą? To, że zbyt szybko się kończy ;)
500g maki pszennej
300g mąki żytniej razowej
40g drożdży
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
100g kaszki kuskus
200g ziaren, u mnie słonecznik, sezam i pestki dyni
margaryna do wysmarowania blaszki
płatki owsiane do wysypania blaszki
Drożdże rozpuścić w 1,75 szkl ciepłej wody. Dodać cukier, sól i mąkę. Wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.
W międzyczasie przygotować kuskus: przesypać do miseczki i zalać wrzątkiem do wysokości 1cm ponad poziom kaszki. Odstawić do wystygnięcia.
Do ciasta dodać kaszkę i ziarna, wyrobić ciasto i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Formę keksową nasmarować margaryną i wysypać płatkami owsianymi. Przełożyć do niej ciasto i odstawić do czasu aż podrośnie do wysokości blaszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni (z termoobiegiem) i piec ok 1 godzinę. Ostudzić.
Do piekarnika, podczas pieczenia chleba, na dolną półkę włożyć miseczkę z wodą.
500g maki pszennej
300g mąki żytniej razowej
40g drożdży
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
100g kaszki kuskus
200g ziaren, u mnie słonecznik, sezam i pestki dyni
margaryna do wysmarowania blaszki
płatki owsiane do wysypania blaszki
Drożdże rozpuścić w 1,75 szkl ciepłej wody. Dodać cukier, sól i mąkę. Wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.
W międzyczasie przygotować kuskus: przesypać do miseczki i zalać wrzątkiem do wysokości 1cm ponad poziom kaszki. Odstawić do wystygnięcia.
Do ciasta dodać kaszkę i ziarna, wyrobić ciasto i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Formę keksową nasmarować margaryną i wysypać płatkami owsianymi. Przełożyć do niej ciasto i odstawić do czasu aż podrośnie do wysokości blaszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni (z termoobiegiem) i piec ok 1 godzinę. Ostudzić.
Do piekarnika, podczas pieczenia chleba, na dolną półkę włożyć miseczkę z wodą.
Mleczna kawa krówka
Chyba każdy lubi krówki. A smakoszom kawy i słodyczy proponuję pyszną, krówkową kawę. Każdego rozgrzeje i postawi na nogi!
szklanka mleka
1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1-2 krówki
bita śmietana
Do szklanki wsypać kawę. Krówki drobno posiekać, zostawić kilka kawałeczków do dekoracji. W garnuszku zagotować mleko z krówkami mieszając aby cukierki się rozpuściły. Gorącym mlekiem zalać kawę, wymieszać i udekorować bitą śmietaną i kawałeczkami krówek.
szklanka mleka
1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1-2 krówki
bita śmietana
Do szklanki wsypać kawę. Krówki drobno posiekać, zostawić kilka kawałeczków do dekoracji. W garnuszku zagotować mleko z krówkami mieszając aby cukierki się rozpuściły. Gorącym mlekiem zalać kawę, wymieszać i udekorować bitą śmietaną i kawałeczkami krówek.
Gorąca czekolada
Kiedy wracamy do ciepłego domu z jesiennego lub zimowego spaceru marzy się nam coś gorącego do picia. Nic tak nie rozgrzeje jak gorąca czekolada z chili. Kiedyś sceptycznie podchodziłam to tego połączenia smaków do czasu
aż sama wypróbowałam. Czekolada jest pyszna i bardzo rozgrzewająca. W
sam raz na jesienno-zimowe chłody. Wypróbujcie sami :)
5 kostek gorzkiej czekolady
szklanka mleka
spora szczypta papryczki chili
Mleko wlać do garnuszka i podgrzewać, gdy będzie gorące wrzucić drobno posiekaną czekoladę, podgrzewać mieszając do rozpuszczenia. Dodać szczyptę chili. Po przelaniu do filiżanki posypać jeszcze papryczką.
5 kostek gorzkiej czekolady
szklanka mleka
spora szczypta papryczki chili
Mleko wlać do garnuszka i podgrzewać, gdy będzie gorące wrzucić drobno posiekaną czekoladę, podgrzewać mieszając do rozpuszczenia. Dodać szczyptę chili. Po przelaniu do filiżanki posypać jeszcze papryczką.
Surówka z pekinki, fety i koperku
Lubicie kapustę pekińską? Ja bardzo. Czasami nawet z niewielu składników możecie wyczarować coś pysznego. Ta surówka jest tego przykładem. Będzie idealnie pasowała do pieczonego lub grillowanego mięsa.
1/2 kapusty pekińskiej
1/2 pęczka koperku
1/2 kostki fety
świeżo zmielony pieprz
Kapustę drobno poszatkować, dodać posiekany koperek i startą na tarce fetę. Doprawić do smaku i wymieszać.
Nie używajcie soli do tej surówki gdyż feta jest już wystarczająco słona!
Prawda, że prosta?
Smacznego!
1/2 kapusty pekińskiej
1/2 pęczka koperku
1/2 kostki fety
świeżo zmielony pieprz
Kapustę drobno poszatkować, dodać posiekany koperek i startą na tarce fetę. Doprawić do smaku i wymieszać.
Nie używajcie soli do tej surówki gdyż feta jest już wystarczająco słona!
Prawda, że prosta?
Smacznego!
Placuszki z serka homogenizowanego
Placuszki z serka homogenizowanego są bardzo delikatne w smaku. A z dodatkiem ulubionej konfitury będą smakowały wyśmienicie. To jedne z ulubionych placuszków mojej córeczki. Możecie je przygotować na śniadanie lub podwieczorek.
2 serki homogenizowane waniliowe po 150g każdy
jajko
szczypta proszku do pieczenia
2 czubate łyżki mąki
konfitura wiśniowa
olej do smażenia
cukier puder
Składniki na ciasto dokładnie wymieszać. Na rozgrzanym oleju smażyć małe placuszki. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, posypać cukrem pudrem i podawać z konfiturą.
2 serki homogenizowane waniliowe po 150g każdy
jajko
szczypta proszku do pieczenia
2 czubate łyżki mąki
konfitura wiśniowa
olej do smażenia
cukier puder
Składniki na ciasto dokładnie wymieszać. Na rozgrzanym oleju smażyć małe placuszki. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, posypać cukrem pudrem i podawać z konfiturą.
Pieczeń z cebulką
Teraz będzie coś dla wielbicieli mięsiwa :) Jeśli planujecie jutro rodzinny obiad to proponuję upiec taką szyneczkę z cebulką. Mięso najlepiej zamarynować teraz a jutro wrzucić tylko do rękawa i niech się piecze ;)
1 kg szynki wieprzowej
duża cebula
przyprawa klasyczna do pieczeni (dużo ;))
ew. sól, pieprz
3 łyżki oliwy
Mięso myjemy, osuszamy. Oliwę mieszamy z przyprawami. Mięso nacieramy marynatą, nacinamy głębokie kieszenie i wkładamy do środka plastry cebuli. Zawijamy w folie i wstawiamy do lodówki na całą noc.
Na drugi dzień wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st przez ok 1,5 godziny. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na kilka-kilkanaście minut minut.
Smacznego!
1 kg szynki wieprzowej
duża cebula
przyprawa klasyczna do pieczeni (dużo ;))
ew. sól, pieprz
3 łyżki oliwy
Mięso myjemy, osuszamy. Oliwę mieszamy z przyprawami. Mięso nacieramy marynatą, nacinamy głębokie kieszenie i wkładamy do środka plastry cebuli. Zawijamy w folie i wstawiamy do lodówki na całą noc.
Na drugi dzień wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st przez ok 1,5 godziny. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na kilka-kilkanaście minut minut.
Smacznego!
piątek, 22 listopada 2013
Ciasto jabłkowo-budyniowe
Przepis na to ciasto jest u mnie domu od lat. Pamiętam, że piekła je jeszcze moja mama kiedy byłam dzieckiem. Polecam wszystkim gdyż jest idealne do popołudniowej kawki.
4 szkl mąki
3 jajka
20 dag cukru
1 cukier waniliowy
kostka margaryny
4 łyżeczki proszku do pieczenia
1l mleka
2 budynie śmietankowe
50 dag jabłek
cukier puder do posypania
Margarynę posiekać z mąką i proszkiem, dodać jajka rozbełtane z cukrami i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na godzinę. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną rozwałkować i ułożyć na blaszkę (24x36cm) posmarowaną masłem. Nakłuć widelcem.Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Ułożyć na cieście. Zalać gorącym budyniem. Drugą połowę ciasta poskubać i rozsypać na budyń. Piec w temperaturze 170 stopni do zarumienienia (przez ok pól godziny). Ostudzić. Posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
4 szkl mąki
3 jajka
20 dag cukru
1 cukier waniliowy
kostka margaryny
4 łyżeczki proszku do pieczenia
1l mleka
2 budynie śmietankowe
50 dag jabłek
cukier puder do posypania
Margarynę posiekać z mąką i proszkiem, dodać jajka rozbełtane z cukrami i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na godzinę. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną rozwałkować i ułożyć na blaszkę (24x36cm) posmarowaną masłem. Nakłuć widelcem.Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Ułożyć na cieście. Zalać gorącym budyniem. Drugą połowę ciasta poskubać i rozsypać na budyń. Piec w temperaturze 170 stopni do zarumienienia (przez ok pól godziny). Ostudzić. Posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Ciasto kakaowe z gruszkami
Nie wiem jak Wy ale ja nie wyobrażam sobie weekendu bez domowego ciasta. Co tydzień staram się upiec coś nowego. Na początek polecam to pyszne ciasto z gruszkami. Nie wymaga wiele umiejętności a efekt jest naprawdę świetny.
25 dag mąki
szkl cukru
1 op c. waniliowego
kostka margaryny
5 jajek
3 czubate łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 gruszki
cukier puder do posypania
Margarynę stopić i ostudzić. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrami, cały czas mieszając dodawać na przemian margarynę i mąkę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wymieszać z ciastem kakaowym. Masę przelać do formy (22cm) i ułożyć połówki gruszek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 40 minut. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.
Pochwalę się jeszcze, że to ciasto zdobyło uznanie wśród użytkowników strony Przyślij Przepis.
25 dag mąki
szkl cukru
1 op c. waniliowego
kostka margaryny
5 jajek
3 czubate łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 gruszki
cukier puder do posypania
Margarynę stopić i ostudzić. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrami, cały czas mieszając dodawać na przemian margarynę i mąkę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wymieszać z ciastem kakaowym. Masę przelać do formy (22cm) i ułożyć połówki gruszek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 40 minut. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.
Pochwalę się jeszcze, że to ciasto zdobyło uznanie wśród użytkowników strony Przyślij Przepis.
Ryba curry
Dzień dobry :) Dzisiaj piątek. Większość z Was pewnie jada w ten dzień rybkę. Moja propozycja to ryba curry. Jest pyszna, wypróbujcie sami!
40 dag filetów mintaja (lub innej)
2 torebki ryżu basmati
duża cebula
2-3 łyżki oleju
łyżka mąki
sok z 1/2 cytryny
1 1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki kolendry i kurkumy
sól, pieprz
natka pietruszki
Cebulę obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju z curry, kolendrą i kurkumą. Oprószyć mąką i zalać szklanką wody. Gotować na małym ogniu ok 10 minut. W między czasie ugotować ryż. Rybę pokroić w większe kawałki, skropić sokiem z cytryny i przyprawić solą i pieprzem. Po 10 minutach gotowania cebuli dodać rybę i dusić pod przykryciem ok 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu. Podawać z ryżem posypaną natką pietruszki.
40 dag filetów mintaja (lub innej)
2 torebki ryżu basmati
duża cebula
2-3 łyżki oleju
łyżka mąki
sok z 1/2 cytryny
1 1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki kolendry i kurkumy
sól, pieprz
natka pietruszki
Cebulę obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju z curry, kolendrą i kurkumą. Oprószyć mąką i zalać szklanką wody. Gotować na małym ogniu ok 10 minut. W między czasie ugotować ryż. Rybę pokroić w większe kawałki, skropić sokiem z cytryny i przyprawić solą i pieprzem. Po 10 minutach gotowania cebuli dodać rybę i dusić pod przykryciem ok 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu. Podawać z ryżem posypaną natką pietruszki.
czwartek, 21 listopada 2013
Na dobry początek...
Witam :) Po wielu namowach znajomych postanowiłam założyć bloga aby dzielić się swoimi przepisami. Mam nadzieję, że Wam się u mnie spodoba :) Zapraszam wszystkich do mojej kuchni :)