Strony

czwartek, 28 listopada 2013

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie to jedne z moich ulubionych dań obiadowych. I chociaż nie lubię zarabiać ciasta to lepić pierogi mogłabym cały dzień :) Przynajmniej raz w tygodniu muszę przygotować je na obiad gdyż rodzinka je uwielbia. Znikają z talerzy w mgnieniu oka :)



 Ciasto:
1/2 kg mąki pszennej+ do podsypywania
jajko
2 łyżki oleju
ok 1 szkl gorącej wody

Farsz:
20 dag białego sera
20 dag ugotowanych ziemniaków
cebula
5 dag słoniny
sól, pieprz
słoninka lub cebulka do okraszenia

Farsz: ziemniaki i ser zemleć lub dokładnie rozgnieść. Słoninkę pokroić w kosteczkę i wysmażyć, dodać cebulkę zeszklić. Usmażoną cebulkę dodać do farszu, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.  

Ciasto: W misce wymieszać mąkę z olejem i jajkiem, dodawać tyle gorącej wody aby powstało elastyczne i gładkie ciasto. Zagnieść i odstawić na kilkanaście minut pod przykryciem aby "odpoczęło".
Ciasto cienko rozwałkować i szklanką wycinać kółka. Łyżeczką nakładać farsz i zlepiać pierożki. Gotować ok 3 min. w lekko osolonym wrzątku z dodatkiem 2 łyżek oleju. Podawać polane skwarkami lub cebulką.


2 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)