czwartek, 10 listopada 2022

Sałatka ryżowa z warzywami

 Tą pyszną i lekką sałatkę przygotowałam z tego co akurat miałam w domu. Ogórek kiszony i czosnek nadają jej wyrazistego smaku. Polecam na lekką kolację czy drugie śniadanie do pracy.




2 torebki ryżu (200g)

mała czerwona cebulka

czerwona papryka

3 ogórki kiszone

puszka kukurydzy

pęczek koperku

2 ząbki czosnku

2 łyżki majonezu

mały jogurt naturalny

sól, pieprz do smaku




Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu, ostudzić. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Cebulkę, czosnek i koperek drobno posiekać. Ogórki i paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku i odstawić na godzinę w chłodne miejsce aby smaki się przegryzły.



11 komentarzy:

  1. co to znaczy 2 torebki, ja mieszkam w Kanadzie i nie wiem tego.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepysznie wygląda! Super właśnie na śniadanie do pracy, ale także na jakieś domowe uroczystości :) Właśnie na domówkach najczęściej się z nią "spotykam" :)
    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  3. Sałatka wygląda naprawdę zachęcająco! Co jak co ale będzie trzeba jej niedługo spróbować ;) Myślę, że przy okazji wizyty jakichś gości okaże się idealnym dodatkiem na stole. Uwielbiam kukurydzę oraz ryż w różnych wydaniach, także myślę, że ten smak naprawdę mi podpasuje. Choć oczywiście trzeba to sprawdzić w warunkach bojowych. Poza tym podoba mi się to, że można to danie wykonać naprawdę szybko, mimo wszystko nie mam zbytniej cierpliwości do bardziej wymagających dań ;) Dziękuję za ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Smaczna sałatka, moje smaki Asieńko 🥗😊

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)