Strony

poniedziałek, 27 lutego 2017

Kotleciki z fasoli i kapusty

Ostatnio dostałam od Cenos przesyłkę kilku różnych rodzajów fasoli. Z fasoli Piękny Jaś postanowiłam zrobić kotleciki. Kiedyś gdzieś widziałam już podobne z dodatkiem kapusty kiszonej i powiem Wam, że to jest świetne połączenie. Kotlety dzięki temu nie są mdłe i nabierają fajnego smaczku. Polecam z całego serca nie tylko wegetarianom ale wszystkim wielbicielom roślin strączkowych :) Takie kotleciki w połączeniu z ulubioną surówką będą doskonałą propozycją na postny obiad.




Na ok 8-9 kotlecików:

200 g suchej fasoli Piękny Jaś Cenos
200 g kapusty kiszonej
jajko
ok 2 łyżki mąki pszennej
sól
świeżo zmielony pieprz

bułka tarta do obtoczenia kotletów
olej do smażenia



Fasolę przepłukać i moczyć w wodzie całą noc. W tej samej wodzie ugotować do miękkości, ostudzić, zmiksować na gładki mus. Kapustę dobrze odcisnąć z soku i drobno posiekać. Fasolę, kapustę, jajko i mąkę wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Formować okrągłe kotleciki, panierować w bułce tartej i smażyć na rumiano z obu stron.



czwartek, 23 lutego 2017

Muszelki karnawałowe

Przepis na muszelki znalazłam w książce "Ciasta domowe". Musiałam jednak zwiększyć ilość mąki prawie o połowę gdyż ciasto było bardzo luźne i nie dało się z niego formować muszelek. Ciasto ma przypominać to na pierogi. Poniżej podaję przepis już zmieniony przeze mnie.
Muszelki przypominają w smaku tradycyjne faworki. Myślę, że warto je wypróbować. Najlepszym dowodem jest to, że tak szybko znikały z talerza jeszcze ciepłe ;)




ok 3,5 szkl mąki pszennej
3 jajka
2 łyżki cukru z wanilią
2,5 dag masła rozpuszczonego
5 łyżek śmietanki 30%
szczypta soli

olej do smażenia
cukier puder do posypania



Jajka utrzeć z cukrem. Cały czas miksując dodawać masło, śmietankę i sól. Mąkę dodawać stopniowo, mieszać a następnie zagnieść ciasto jak na pierogi.
Ciasto cieniutko rozwałkować i szklanką wykrawać kółka. Olej rozgrzać, smażyć muszelki na złoty kolor z obu stron. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Muszelki oprószyć cukrem pudrem.



środa, 22 lutego 2017

Racuchy drożdżowe prawie jak pączki

Aby tradycji stało się zadość na Tłusty Czwartek przydałoby się coś tuczącego przygotować ;) Jeśli obawiacie, że smażenie pączków to czynność, która może Was przerosnąć to polecam z całego serca te racuchy. Smakują jak prawdziwe, puchate pączki a pracy przy nich tak niewiele.
Moje zniknęły jeszcze ciepłe :)




1/2 kg mąki
1/2l ciepłego mleka
op. drożdży instant (8g)
łyżka domowego cukru waniliowego
jajko
 
olej do smażenia
cukier puder do posypania




Do miski przesypać przesianą mąkę, dodać cukier i suche drożdże, wymieszać. Dodać ciepłe mleko i rozbełtane jajko. Szybko wyrobić gładką masę. Można to zrobić za pomocą łyżki lub robota. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na godzinę aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zamieszać (będzie dosyć gęste). Za pomocą łyżki nakładać i smażyć na rozgrzanym oleju (ok 1cm głębokości) na rumiany kolor z obu stron. Racuchy odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, oprószyć cukrem pudrem.

wtorek, 21 lutego 2017

Sałatka z pora i groszku konserwowego

Ostatnio pisałam Wam, że dostałam paczkę z produktami Jamar. Została mi puszka groszku konserwowego, z którego przygotowałam na kolację pyszną sałatkę. Wystarczy tylko kilka składników aby szybko przygotować coś smacznego i pożywnego. Nie wiem jak Wy ale ja mam zawsze w szafce mały zapas produktów w puszkach, które służą mi jako składnik różnych dań.




2 średnie pory (jasna część)
puszka groszku konserwowego Jamar
5-6 jajek
2 łyżki majonezu
łyżeczka musztardy
sól, pieprz



Pora umyć i pokroić w cienkie półplasterki. Przelać wrzątkiem, odsączyć. Groszek odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku. Odstawić do lodówki na kilka godzin.


Kostka czekoladowa Lusette

Kakaowy biszkopt z mocno czekoladowym kremem, wzbogaconym o chrupiące wafelki będzie doskonałym deserem na wyjątkowe okazje. Z powodzeniem może zastąpić tradycyjny tort.
Polecam :)



Biszkopt:
4 jajka
3/4 szkl cukru
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1/4 szkl mąki pszennej
1/4 szkl ciemnego kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem czekoladowy:
660ml śmietanki 30 %
czekolada deserowa
2 śmietan fixy
2 łyżki ciemnego kakao
4 łyżki cukru pudru
2 wafelki Lusette smak czekoladowy 

Dodatkowo:
2/3 tabliczki czekolady mlecznej
czekoladowa posypka
melisa do dekoracji



Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Ubijać aż masa będzie lśniąca i szklista. Nadal ucierając dodawać po 1 żółtku. Obie mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiać. Wsypać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki. Dno formy (21x21cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać biszkopt. Piec w 180 stopniach przez ok 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Biszkopt ostudzić i przekroić na 2 części.

Krem: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić.
Śmietankę ubić na sztywno, dodając śmietan-fixy i cukier puder. Nadal miksując (tylko do połączenia składników) dodać rozpuszczoną czekoladę i kakao. Odłożyć 1/3 kremu, do reszty wsypać posiekane grubo wafelki, wymieszać.

Biszkopty nasączyć mocną słodką herbatą. Pierwszy biszkopt posmarować masą z wafelkami, przykryć drugim biszkoptem i posmarować pozostałą masą. Wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia. Przed podaniem polać rozpuszczoną mleczną czekoladą i posypać czekoladową posypką. Udekorować melisą.


niedziela, 19 lutego 2017

Smoothie na bazie soku pomarańczowego

Witam niedzielnie :)
W ten pochmurny zimowy dzień mam dla Was pyszną propozycję na zdrowy, wieloowocowy napój na bazie 100% soku pomarańczowego Hortex. W zamrażalniku mam zawsze spory zapas zamrożonych letnich owoców. Dzięki temu mogę w środku zimy cieszyć się wspaniałym, pełnym witamin sokiem. Smacznego :)



Na 2 porcje:
1,5 szkl soku pomarańczowego 100 % Hortex
2 dojrzałe banany
szkl malin (świeże lub mrożone)
szkl jagód (świeże lub mrożone)




Do blendera wrzucamy pokrojone banany, mrożone owoce i wlewamy sok pomarańczowy. Całość miksujemy na gładki koktajl.


sobota, 18 lutego 2017

Sajgonki z kurczakiem i warzywami

Są to moje pierwsze sajgonki (nie licząc tych wiosennych ze świeżych warzyw) i nie wyglądają co prawda idealnie ale w smaku nadrabiają wszystko ;)
Do ich przygotowania użyłam gotowej mieszanki Hortex, dodałam tylko smażonego kurczaka, sezam i słodki sos chili. Dzięki gotowym mieszankom mrożonych warzyw można bardzo szybko przygotować smaczny i wartościowy posiłek. 
A sajgonki wyszły przepyszne :)



op. papieru ryżowego

Farsz:
filet z kurczaka
op. mrożonej mieszanki chińskiej Hortex
łyżka przyprawy do dań chińskich
łyżka sosu sojowego
łyżka słodkiego sosu chili
sól, pieprz
łyżka oleju
dymka

olej do głębokiego smażenia



Fileta umyć, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Usmażyć na 2 łyżkach oleju, dodać warzywa, sos sojowy i przyprawę chińską. Dusić ok 10 minut aż warzywa zmiękną. Ostudzić, dodać posiekaną dymkę, sezam i sos chili.

Papier ryżowy namoczyć na chwilę w ciepłej wodzie położyć na desce i nałożyć sporą łyżkę farszu. Zwinąć jak krokieta i smażyć na głębokim oleju na złoty kolor. Podawać posypane dymką i sezamem. Doskonale smakuje z słodkim sosem chili.


wtorek, 14 lutego 2017

Pączki dyniowe z marmoladą

Niebawem Tłusty Czwartek, dlatego też chciałabym podać Wam kolejny wyjątkowy przepis na tę okazję :) 
Tym razem wybór padł na pączki dyniowe. Jesienią robię sobie spore zapasy puree z dyni aby móc później wykorzystać ją do różnych potraw.  Dzięki niej nabierają one wspaniałego żółtego koloru.
Pączki nadziałam pyszną marmoladą wieloowocową od Jamar. Doskonale nadaje się do wszelkich słodkich wypieków. Nie tylko do pączków ale również do ciast kruchych, drożdżowych, rogalików i wielu, wielu innych. Warto mieć pudełeczko w lodówce aby dodać ją choćby do śniadaniowych tostów.



Pączki:
600 g mąki pszennej
op. drożdży instant (7g)
4 łyżki domowego cukru z wanilią
szczypta soli
3/4 szkl ciepłego mleka
2 jajka
1 szkl puree z dyni 
1/2 szkl oleju 
1 kieliszek rumu lub innego alkoholu

op. marmolady wieloowocowej Jamar

Lukier:
1,5 szkl cukru pudru
3-4 łyżki wody
kilka kropel aromatu rumowego lub innego



Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Mąkę przesiać do większej miski. dodać cukier, drożdże i sól, wymieszać. Wlać ciepłe mleko, olej, jajka i puree z dyni. wszystko dokładnie wyrobić aby uzyskać elastyczne, gładkie ciasto. Gdyby ciasto było trochę za luźne można dosypać odrobinę mąki. Trzeba jednak uważać aby nie było zbyt twarde. Wyrobione ciasto przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.

Ciasto jeszcze raz zagnieść. Podsypać niewielką ilością mąki i rozwałkować na grubość ok 2 cm. Szklanką wykroić kółka. Pączki układać na desce natłuszczonej olejem. Przykryć i odstawić do napuszenia na ok. 30 minut.

W szerokim rondlu rozgrzać olej do temp. ok 170 stopni. Smażyć pączki po ok 3 minuty z każdej strony, wrzucając je najpierw spodnią stroną do góry. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Jeszcze ciepłe nadziewać marmoladą za pomocą szprycy z długą końcówką.

Lukier: Wszystkie składniki dokładnie utrzeć. Polać pączki.


niedziela, 12 lutego 2017

Sałatka curry z kurczakiem i kukurydzą

Kilka dni temu dostałam od Jamar paczkę z kilkoma produktami tej firmy. Od razu wiedziałam, że kukurydzę dodam do jakiejś pysznej sałatki. Wybór padł na sałatkę curry. Kukurydza bowiem doskonale współgra ze złocistą barwą tej przyprawy ale również pysznie smakuje z kurczakiem i ananasem.
Sałatka świetnie nadaje się na wszelkie okazje. Gorąco polecam :)




2 filety z kurczaka
puszka kukurydzy Jamar
puszka ananasów
2 woreczki ryżu
op przyprawy curry
2 łyżki oleju
pęczek dymki
1/2 strąka czerwonej papryki
3-4 łyżki majonezu
sól, pieprz do smaku



Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę. Przyprawić do smaku curry i usmażyć na oleju na złocisty kolor. Przełożyć na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu, ostudzić. Kukurydzę odsączyć z zalewy, ananasa i paprykę pokroić w kostkę. Dymkę posiekać. Wszystkie składniki przełożyć do miski, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać z majonezem. Sałatkę schłodzić kilka godzin przed podaniem.

sobota, 11 lutego 2017

Biszkopt cappucino z brzoskwiniami

Przepis na sam biszkopt dała mi moja mama. A ona z kolei ma go od koleżanki. Biszkopt jest puszysty, lekko kawowy. Połączyłam go z budyniową masą i orzeźwiającą galaretką. To doskonałe połączenie. Ciasto z powodzeniem można upiec z dowolnym w smaku cappucino. Goście na pewno poproszą o dokładkę :)




Biszkopt cappucino:
4 jajka
3/4 szkl cukru
szczypta soli
2 łyżki oleju
łyżeczka octu
4 łyżki wody
1/2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1/2 szkl cappucino orzechowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:
3/4 l mleka
2 budynie śmietankowe
1,5 kostki miękkiego masła
cukier puder do smaku

puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe




Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Żółtka utrzeć na puch z olejem, octem i wodą. Obie masy wymieszać. Następnie przesiać mąkę, cappucino i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać szpatułką. Formę (24x36cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać biszkopt. Piec ok 30 minut w 160 stopniach. Ostudzić i przekroić na 2 blaty.

Galaretki rozpuścić w 1/2l gorącej wody. Odstawić do czasu aż zacznie tężeć.
Budyń ugotować w 3/4l mleka, ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch. Cały czas miksując dodawać po łyżce budyniu. Jeśli uznacie, że jest mało słodka można dodać 1-2 łyżki cukru pudru.

Biszkopty przełożyć masą, na wierzchu ułożyć plasterki brzoskwiń. Zalać tężejąca galaretką. Odstawić na kilka godzin do stężenia.


środa, 8 lutego 2017

Placuszki owsiane z rokitnikiem i czarnym bzem

Śniadanie powinno być syte i zdrowe aby dało energię na resztę dnia. Dla tych, którzy wolą słodką wersję śniadania mam przepis na przepyszne placuszki z serka i płatków owsianych z dodatkiem nowych prozdrowotnych dżemów Łowicz 100% Rokitnik i Czarny Bez. Słodkie placuszki doskonale smakują z kwaskowatym dżemem. Po takim posiłku dzień musi zacząć się wspaniale :)



150 g serka homogenizowanego
jajko
3 łyżki mąki
1/2 szkl płatków owsianych pełnoziarnistych Cenos
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka cukru brązowego
szczypta soli
łyżka oleju

dżem Łowicz 100% Rokitnik
dżem Łowicz 100% Czarny Bez

maliny i melisa do dekoracji





W misce rozbełtać jajka z serkiem. Dodać pozostałe składniki i wymieszać łyżką. Na suchej patelni (lub z odrobiną oleju) smażyć nieduże okrągłe placuszki. Placuszki posmarować dżemem z czarnego bzu i układać jeden na drugim. Na placuszkach kładziemy łyżeczkę dżemu z rokitnika. Placuszki dekorujemy malinami i melisą.

wtorek, 7 lutego 2017

Rolada z szynki z serem

Pyszna, delikatna i krucha rolada świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad.





1 kg mięsa z szynki
150 g parzonego bekonu w plastrach
4 plastry żółtego sera
sól
pieprz świeżo zmielony
łyżeczka papryki słodkiej
łyżeczka przyprawy gyros
2 łyżeczki musztardy
łyżeczka tymianku
3 ziarenka ziela ang.
3 liście laurowe
kilka ząbków czosnku
3 łyżki oleju




Mięso (najlepiej wybrać kawałek zwarty i równej grubości) umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Położyć płasko na desce i przekroić na pół ale nie do końca. Następnie z każdej strony od środka naciąć aby powstał duży i cienki płat mięsa. Uważać przy tym aby nie rozciąć mięsa. Rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem, posmarować z jednej strony musztardą.
Na musztardę ułożyć plastry bekonu a następnie sera. Zwinąć roladę i dokładnie związać nicią aby nadać jej ładny kształt i aby nie rozpadła się podczas pieczenia. Roladę natrzeć gyrosem, papryką i tymiankiem wymieszanymi z olejem. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na noc.
Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia, wsypać ziele ang, liście laurowe i ząbki czosnku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 min, następnie zmniejszyć temp. do 180 stopni. Piec jeszcze ok 75 min. Po wyjęciu z piekarnika odczekać przed porcjowaniem 10 minut.

niedziela, 5 lutego 2017

Scones z dżemem że Łooo!

Przepyszne angielskie bułeczki z dodatkiem płatków orkiszowych przygotujecie dosłownie w pół godziny. Są bardzo łatwe i szybkie do zrobienia a jeszcze ciepłe i chrupiące będą doskonale smakowały z nowym dżemem Łowicza z czarnego bzu.
 Bowiem w ofercie Łowicz pojawiły się nowe prozdrowotne dżemy 100% owoców tylko z naturalnymi cukrami występującymi w owocach.
Takie bułeczki z samymi zdrowymi dodatkami to doskonałe śniadanie, że Łooo! 




2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl płatków orkiszowych lub owsianych
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta cynamonu
2 łyżki cukru pudru
2 jajka
50g miękkiego masła
ok 1/2 szkl mleka

Dżem Łowicz 100% Czarny Bez



Do większej miski przesiać i wymieszać suche składniki. Dodać miękkie masło i jajka, wymieszać. Wlać tyle mleka aby dało się zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość ok 2 cm, szklanką wyciąć kółka. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 15 minut w 200 stopniach. Przestudzić.
Scones podajemy z kremowym serkiem i dżemem Łowicz 100% Czarny Bez.



Pączki hiszpańskie

Niektórym znane są jako pączki wiedeńskie lub gniazdka. Są bardzo delikatne, mięciutkie i wprost rozpływają się w ustach. Wbrew pozorom zrobicie je dosyć szybko. Polecam :)




 Ciasto parzone:
1 szkl mleka
100 g masła
szczypta soli
1 1/4 szkl mąki pszennej
4-5 jaj

tłuszcz do smażenia

Lukier:
150g cukru pudru
2-3 łyżki wody
kilka kropel aromatu rumowego




Ciasto parzone: Mleko zagotować z masłem i szczyptą soli. Zestawić z ognia, wsypać mąkę i energicznie wymieszać drewniana łyżką do połączenia składników. Garnek znów postawić na niedużym ogniu i mieszać aż ciasto będzie szkliste. Przestudzić. Do masy wbijać po jednym jajku i dokładnie mieszać. Przy dwóch pierwszych mieszałam łyżką, później mikserem. Ciasto ma mieć taka konsystencję aby nie było za rzadkie ale dało się wycisnąć z worka cukierniczego. Mnie wystarczyły 4 jajka.Papier do pieczenia pokroić na kwadraty o boku ok 6 cm. Szprycą z końcówką duża gwiazdka wyciskamy na nie kółka. W garnku rozgrzewamy olej. Gniazdka kładziemy papierem do góry, po ok 1 minucie łatwo go zdjąć. Gdy paczek będzie mocno zezłocony, obracamy go na drugą stronę. Odsączamy na ręczniku papierowym.

Lukier: wszystkie składniki ucieramy i polewamy gniazdka.

Z tego przepisu wychodzi ok 20 pączków.

środa, 1 lutego 2017

Ciasto Toffi

Przepis na to pyszne ciacho mam od mamy. Piekła je już kilka razy a nam tak smakuje, że ja również upiekłam je do niedzielnej kawy. Połączenie puszystego biszkoptu, delikatnej masy i słodkiego kajmaku tworzą idealną całość. Ciasto i doskonale nadaje się na większe uroczystości. Polecam :)




Biszkopt jasny:
4 jajka
3/4 szkl cukru
1/2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy

Biszkopt kakaowy:
4 jajka
3/4 szkl cukru
1/2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:
3/4 l mleka
2 budynie śmietankowe
1,5 kostki masła
łyżka kakao
cukier puder do smaku

Ponadto:
puszka masy krówkowej
2 mleczne czekolady
2 łyżki oleju
2-3 wafle tortowe




Biszkopty (najlepiej upiec je dzień wcześniej): Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukry i nadal ubijać na sztywną pianę. Następnie, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia (w przypadku ciemnego biszkoptu również z kakao) i mieszając na najmniejszych obrotach połączyć z masą jajeczną. Spód blaszki (24x36cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Upiec 2 biszkopty, ostudzić.

Masa: Budyń ugotować w 3/4l mleka, ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch. Cały czas miksując dodawać po łyżce budyniu. Jeśli uznacie, ze jest mało słodka można dodać 1-2 łyżki cukru pudru. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z olejem.

Złożenie: biszkopt kakaowy, masa jasna, wafel, kajmak, wafel, masa kakaowa, biszkopt jasny, czekolada. Ciasto schłodzić.