Strony

wtorek, 21 lutego 2017

Kostka czekoladowa Lusette

Kakaowy biszkopt z mocno czekoladowym kremem, wzbogaconym o chrupiące wafelki będzie doskonałym deserem na wyjątkowe okazje. Z powodzeniem może zastąpić tradycyjny tort.
Polecam :)



Biszkopt:
4 jajka
3/4 szkl cukru
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1/4 szkl mąki pszennej
1/4 szkl ciemnego kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem czekoladowy:
660ml śmietanki 30 %
czekolada deserowa
2 śmietan fixy
2 łyżki ciemnego kakao
4 łyżki cukru pudru
2 wafelki Lusette smak czekoladowy 

Dodatkowo:
2/3 tabliczki czekolady mlecznej
czekoladowa posypka
melisa do dekoracji



Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Ubijać aż masa będzie lśniąca i szklista. Nadal ucierając dodawać po 1 żółtku. Obie mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiać. Wsypać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki. Dno formy (21x21cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać biszkopt. Piec w 180 stopniach przez ok 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Biszkopt ostudzić i przekroić na 2 części.

Krem: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić.
Śmietankę ubić na sztywno, dodając śmietan-fixy i cukier puder. Nadal miksując (tylko do połączenia składników) dodać rozpuszczoną czekoladę i kakao. Odłożyć 1/3 kremu, do reszty wsypać posiekane grubo wafelki, wymieszać.

Biszkopty nasączyć mocną słodką herbatą. Pierwszy biszkopt posmarować masą z wafelkami, przykryć drugim biszkoptem i posmarować pozostałą masą. Wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia. Przed podaniem polać rozpuszczoną mleczną czekoladą i posypać czekoladową posypką. Udekorować melisą.


10 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)