Strony

poniedziałek, 27 lutego 2017

Kotleciki z fasoli i kapusty

Ostatnio dostałam od Cenos przesyłkę kilku różnych rodzajów fasoli. Z fasoli Piękny Jaś postanowiłam zrobić kotleciki. Kiedyś gdzieś widziałam już podobne z dodatkiem kapusty kiszonej i powiem Wam, że to jest świetne połączenie. Kotlety dzięki temu nie są mdłe i nabierają fajnego smaczku. Polecam z całego serca nie tylko wegetarianom ale wszystkim wielbicielom roślin strączkowych :) Takie kotleciki w połączeniu z ulubioną surówką będą doskonałą propozycją na postny obiad.




Na ok 8-9 kotlecików:

200 g suchej fasoli Piękny Jaś Cenos
200 g kapusty kiszonej
jajko
ok 2 łyżki mąki pszennej
sól
świeżo zmielony pieprz

bułka tarta do obtoczenia kotletów
olej do smażenia



Fasolę przepłukać i moczyć w wodzie całą noc. W tej samej wodzie ugotować do miękkości, ostudzić, zmiksować na gładki mus. Kapustę dobrze odcisnąć z soku i drobno posiekać. Fasolę, kapustę, jajko i mąkę wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Formować okrągłe kotleciki, panierować w bułce tartej i smażyć na rumiano z obu stron.



15 komentarzy:

  1. rewelacyjny pomysł z tymi kotlecikami, ciekawa jestem ich smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, polecam je z całego serca bo sa pyszne :)

      Usuń
  2. Robiłam różne kotleciki ale fasolowych jeszcze nie,faktycznie bałam się, że będą mdłe.
    Świetny pomysł

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i polecam, naprawdę warto je wypróbować :)

      Usuń
  3. Asia chyba i ja ich spróbuję, bo M. akurat i groch i kapustę kiszoną uwielbia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiu myślę, że mu posmakuja takie kotleciki ;)

      Usuń
  4. Uwielbiam wszystko co z fasolą - a wege kotlety, to genialny pomysł na zdrowy obiad i dodatkową porcję warzyw!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajna propozycja dania. Ciekawa jestem smaku. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Asiu super propozycja jeszcze nie słyszałam o takich kotlecikach

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) ja dopiero niedawno widziałam podobne i w końcu postanowiłam zrobić i nie żałuję :)

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)