Strony

wtorek, 30 czerwca 2020

Sałatka z pora i groszku

Smaczna sałatka na wszelkie okazje. Mojej rodzince bardzo posmakowała.



2 pory
puszka groszku konserwowego
2 jabłka
4 ogórki kiszone
5 jajek
3 łyżki majonezu
sól, pieprz do smaku


Pory kroimy w cienkie półplasterki i solimy ok 1/2 płaskiej łyżeczki. Odstawiamy na ok 15 minut. Po tym czasie odcisnąć w dłoniach z soku. Jabłka obrać i razem z ogórkami pokroić w drobną kosteczkę. Groszek odsączyć z zalewy. Jajka ugotować i pokroić w kostkę. 
Wszystkie składniki wymieszać, doprawić pieprzem (sól może być już niepotrzebna). Odstawić do lodówki aby smaki się przegryzły.

piątek, 26 czerwca 2020

Oszukany sernik z rabarbarem

Kruche ciasto w połączeniu ze śmietankową masą i kwaskowatym rabarbarem to doskonały deser do letniej kawy. Struktura masy śmietankowej przypomina w smaku sernik :)
Ciasto wychodzi dosyć słodkie więc można zmniejszyć ilość cukru. Do ciasta można dodać dowolne owoce, np. truskawki, śliwki.




Ciasto kruche:
2,5 szkl mąki pszennej
1 i 1/3 szkl cukru
2 op. budyniu waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
200 g margaryny
5 żółtek
2 łyżki śmietany 18%
Masa śmietankowa:
5 białek
1,5 szkl cukru
500 ml śmietany 18%
1 budyń waniliowy
2/3 szkl kaszki manny
1 kg rabarbaru
cukier puder do posypania ciasta

 Ciasto: wszystkie składniki posiekać i zagnieść na gładkie ciasto. 2/3 ciasta wylepić foremkę wyścieloną papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i odstawić do lodówki. Resztę ciasta zawinąć w folię i wstawić do zamrażalnika.

Masa: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Pianę wymieszać łyżką ze śmietaną a następnie z pozostałymi suchymi składnikami. Masę wylać na schłodzony spód.
Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Rozsypać na masę śmietanową.
Zmrożone ciasto zetrzeć na tarce bezpośrednio na rabarbar.

Ciasto piec ok 1 godzinę w 180 stopniach. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

czwartek, 25 czerwca 2020

Tort Leśny Mech

Bardzo efektowne ciasto na różne okazje. Ja upiekłam je na swoje urodziny. Zielony biszkopt zrobił wrażenie na gościach. Szpinak w cieście jest lekko wyczuwalny ale w połączeniu z masą owocową tworzą naprawdę pyszny duet.
Ciasto jest jak najbardziej warte polecenia.




Ciasto szpinakowe:
(składniki w temp. pokojowej)
400 g świeżego szpinaku
3 jajka
3/4 szkl cukru
3/4 szkl oleju
2 szkl mąki pszennej
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z 1/2 cytryny

Masa jogurtowa:
800 g jogurtu naturalnego
300 g truskawek
cukier puder do smaku
4 płaskie łyżki żelatyny
szkl malin
1/2 szkl borówek

owoce do dekoracji



Ciasto: szpinak opłukać i osuszyć. Przełożyć do kielicha blendera, wlać połowę oleju i zmiksować na gładki mus. Dodać sok z cytryny.
Jajka ubić z cukrem na puch.Cały czas ucierając dodawać olej i zmiksowany szpinak. Przesiać mąkę i wymieszać ciasto łyżką. Dno tortownicy (23cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i piec ok 25 minut w 170 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić, ściąć wierzch i podzielić na dwa krążki. Ścięty wierzch ciasta drobno pokruszyć.

Masa jogurtowa: Truskawki zmiksować, dodać do jogurtu, doprawić do smaku wedle uznania. Żelatynę zalać 1/2 szkl zimnej wody, odstawić na kilka minut do napęcznienia. Podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia, nie zagotować! Przestudzić i wlać do masy jogurtowej, wymieszać. Dodać maliny i borówki, wymieszać. Na biszkopcie zapiąć obręcz, wylać połowę masy, ułożyć drugi blat ciasta i wylać pozostałą masę. Całość posypać odłożonym okruszkami. Tort wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia. 
Przed podaniem udekorować świeżymi owocami.


niedziela, 21 czerwca 2020

Drożdżówki z serkiem, rabarbarem i truskawkami

Mięciutkie ciasto drożdżowe, delikatny serek i słodko-kwaśne owoce a całość posypana pyszną, maślaną kruszonką :) Wspaniały letni deser nie tylko do kawy ale również na wypad za miasto.




Ciasto drożdżowe:
500 g mąki
1 op. drożdży instant 7g
spora szczypta soli
80 g cukru pudru
2 jajka
250 ml ciepłego mleka
100 g rozpuszczonego, ciepłego masła
Serek:
150 g serka waniliowego homogenizowanego
2 łyżki budyniu waniliowego
Kruszonka:
6 łyżek mąki
40 g zimnego masła
3 łyżki cukru pudru
jajko do posmarowania
3 łodygi rabarbaru
300-400 g truskawek



 Ciasto drożdżowe: Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać pozostałe suche składniki i wymieszać. Wbić jajka, wlać ciepłe mleko i wyrabiać ok 10 minut. Po tym czasie wlać ciepłe rozpuszczone masło i zagniatać do czasu aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie znów zagnieść i rozwałkować na oprószoną mąką stolnicy na grubość ok 1cm. Szeroką szklanką wykrawać kółka o śr. ok 11cm, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut.

Kruszonka: wszystkie składniki rozetrzeć w palcach.

Rabarbar i truskawki umyć, oczyścić i pokroić w nieduże kawałki.
Serek wymieszać z proszkiem budyniowym.

Dnem małej szklanki robić w wyrośniętych placuszkach wgłębienia. Do środka nakładać po łyżce serka oraz kawałki rabarbaru i truskawek. Drożdżówki posmarować jajkiem i posypać kruszonką. Bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok 20 minut do zarumienienia.

czwartek, 18 czerwca 2020

Konfitura z rabarbarem i marakują

Kilka dni temu otrzymałam od firmy Diamant słodką przesyłkę, a w niej między innymi przepis na tą pyszną konfiturę. 
Konfitura ma słodko-kwaśny smak i jak zapewnia producent cukru, doskonale komponuje się z deską serów i białym winem. Ja na początek wypróbowałam ją ze zwykłą bułeczką i powiem, że jestem zachwycona tym smakiem. Na pewno będzie też idealnym dodatkiem do naleśników, gofrów czy innych deserów.
Zachęcam Was do odwiedzenia strony Diamant- Słodkie Łączy i wzięcia udziału w konkursie na zakręcone słodkości :)




800 g rabarbaru (waga po obraniu)
200 g (5 owoców) marakui
1 opakowanie cukru żelującego 2:1 Diamant



Łodygi rabarbaru umyć i drobno pokroić. Dodać miąższ z marakui i cukier żelujący. Wymieszać i odstawić na ok 2 godziny aby puściły sok. Po tym czasie owoce lekko zblendować. 
Całość doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze ok 3 minuty, cały czas mieszając. Nakładać do wyparzonych i osuszonych słoiczków. Dokładnie zakręcić i odstawić do ostygnięcia.

wtorek, 16 czerwca 2020

Deser ala tiramisu z truskawkami

Pyszny i delikatny deser, który zaspokoi podniebienia największych smakoszy. W wersji dla dorosłych warto do kawy dodać odrobinę likieru amaretto, wzbogaci to smak deseru.



330 ml śmietanki 30%
śmietan fix
ekstrakt waniliowy
cukier puder
400 g truskawek
100 g podłużnych biszkoptów
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki gorzkiego kakao


Kawę zaparzyć w 250 ml gorącej wody, ostudzić (można dodać alkohol jeśli deseru nie będą jadły dzieci).
Truskawki umyć (kilka odłożyć do dekoracji), obrać i rozgnieść. Dosłodzić do smaku i schłodzić. Zimną śmietankę ubić na puszysty krem, pod koniec dodając śmietan fix, cukier puder i łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Biszkopty podzielić na pół, maczać chwilkę w kawie i układać na dnie pucharków na przemian z musem truskawkowym i kremem. Warstwy kremu posypać kakao. Deserki udekorować połówkami truskawek i miętą. Można podawać od razu lub po schłodzeniu w lodówce.



poniedziałek, 15 czerwca 2020

Chleb z garnka z owsianymi otrębami

Przepyszny i chrupiący chleb z dodatkiem otrąb owsianych i  siemienia lnianego. Nie ma nic lepszego na śniadanie niż kromka domowego, zdrowego chleba. Moja córka za nim przepada :)



4,5 szkl mąki pszennej
1 szkl otrąb owsianych
1/2 szkl siemienia lnianego
14 g drożdży instant
1 łyżka cukru
1,5 łyżeczki soli
2 szkl ciepłej wody
2 łyżki oleju

łyżka maku do posypania




Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy otręby i siemię lniane oraz drożdże, cukier i sól. Mieszamy. Wlewamy olej i wodę i wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok godzinę do wyrośnięcia.
Do piekarnika wstawiamy żeliwny garnek z pokrywką i nagrzewamy go do 220 stopni. Ciasto ponownie wyrabiamy, formujemy bochenek i posypujemy makiem. Wkładamy do gorącego garnka. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Temperaturę zmniejszamy do 200 stopni i pieczemy chleb pół godziny. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze ok 25 minut. Chleb po wyjęciu z garnka studzimy na kratce.
Ja gorący chleb przykrywam na 15 minut wilgotną czystą ściereczką aby skórka nie była zbyt twarda.

wtorek, 9 czerwca 2020

Muffinki z truskawkami

Puszyste, wilgotne i pachnące truskawkami babeczki będą doskonałym deserem do kawy lub pyszną przekąską podczas letniej wycieczki.



2 szkl mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4-5 łyżek cukru
szczypta soli
łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 jajko
1 szkl mleka
1/2 szkl oleju
kilka dużych truskawek

 
 Suche składniki wymieszać w jednej misce, mokre w drugiej. Następnie wszystkie razem połączyć łyżką (mogą być grudki). Ciasto przelać do 2/3 wysokości foremek i powtykać pokrojone truskawki. Piec ok 20-25 minut w 180 st. w zależności od wielkości foremek.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

sobota, 6 czerwca 2020

Ciastka gęsie łapki

Przepyszne, kruche ciasteczka. Wyglądem przypominają gęsie łapki, stąd ich nazwa. Szybkie do przygotowania i jeszcze szybciej znikają z talerza.




200g zimnego masła
200g białego sera
2 szkl mąki pszennej
kilka kropel ekstraktu waniliowego
2 żółtka

ok 1 szkl cukru do obtoczenia ciastek




Ser przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub dokładnie rozdrobnić widelcem. Masło, ser i mąkę posiekać, dodać żółtka i ekstrakt waniliowy, zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić godzinę w lodówce. Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać kółka i obtaczać w cukrze, lekko dociskając, z obu stron. Następnie każde kółeczko złożyć na pół i jeszcze raz na pół. Lekko docisnąć aby nie rozwinęło się podczas pieczenia. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
Piec ok 20 minut w 180 stopniach. 

czwartek, 4 czerwca 2020

Makaron z brukselką w sosie śmietankowym

Szybkie, smaczne i pożywne danie dla zabieganych. Brukselka w tej postaci smakuje naprawdę wyśmienicie.



200 g grubego makaronu
3 ząbki czosnku
200 g brukselki mrożonej
100 g boczku parzonego w plastrach
200 ml śmietanki 30%
sól, świeżo zmielony pieprz
3 łyżki startego sera grana padano



Brukselkę ugotować, dodając do wody łyżeczkę soli i cukru. Po ugotowaniu przelać zimną wodą. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić.
Boczek i czosnek pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać masło, przesmażyć boczek. Dodać czosnek, po 2 minutach wlać śmietankę i dodać brukselkę. Całość doprawić do smaku i dusić ok 10 minut. Na koniec dodać ugotowany makaron, wymieszać. Gotowe danie posypać startym serem.