Puszyste, wilgotne i pachnące truskawkami babeczki będą doskonałym deserem do kawy lub pyszną przekąską podczas letniej wycieczki.
2 szkl mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4-5 łyżek cukru
szczypta soli
łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 jajko
1 szkl mleka
1/2 szkl oleju
kilka dużych truskawek
Suche składniki wymieszać w jednej misce, mokre w drugiej. Następnie wszystkie razem połączyć łyżką (mogą być grudki). Ciasto przelać do 2/3 wysokości foremek i powtykać pokrojone truskawki.
Piec ok 20-25 minut w 180 st. w zależności od wielkości foremek.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Muffinki piekłam niedawno, ale przed sezonem truskawkowym.
OdpowiedzUsuńTwoje wyglądają apetycznie 🧁
Smacznie pozdrawiam Asieńko 🌻😀
Pozdrawiam :)
Usuńbardzo lubię takie muffinki
OdpowiedzUsuń