Strony

wtorek, 14 kwietnia 2020

Ciasto Minotaur

Doskonałe ciasto do kawy na wyjątkowe okazje. To połączenie puszystego biszkoptu, mlecznej masy i czekoladowego kremu.
Do masy można użyć czekolady mlecznej, będzie miała delikatniejszy smak.
Przepis znaleziony na blogu "Prosty przepis na". 




Biszkopt:
4 jajka
 1/2 szkl cukru
1/2 szkl mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao

Masa mleczna:
200 g masła
1/2 szkl mleka
2 szkl mleka w proszku
1/2 szkl cukru

Krem czekoladowy:
250 g mascarpone
100 g gorzkiej czekolady
150 ml śmietanki 30%



Biszkopt: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Nadal miksując dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać łyżką z masą jajeczną. Biszkopt przelać do foremki (20x20cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 15 minut w 180 stopniach. Ostudzić.

Masa: Mleko z cukrem zagotować i ostudzić. Miękkie masło utrzeć stopniowo dodając na przemian mleko i mleko w proszku. Wyłożyć na nasączony mocną herbatą biszkopt.

Krem: śmietankę mocno podgrzać, zalać posiekaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Ostudzić. Mascarpone miksować dodając po łyżce masy czekoladowej. Krem wyłożyć na masę mleczną. Ciasto schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Przed podaniem można posypać gorzkim kakao.


15 komentarzy:

  1. takie ciacho mogłabym jeść

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ono smakowicie się prezentuje :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wypasione ciacho o tajemniczej nazwie, idealne do kawki i na przyjęcie:)
    Asieńko smacznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Będę robiła napewno,już czytając czuję bajeczny smak w ustach - pozdrawiam ewa

    OdpowiedzUsuń
  5. Hej! :) Kupiłam wszystko i dzisiaj zamierzam zrobić! :) Pytanie o nasączenie biszkoptu - herbatę słodzić czy sączyc gorzką?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Herbata jak lubisz, może być słodka lub gorzka. Ważne aby biszkopt był wilgotny ;)

      Usuń
  6. Czy można ten przepis na dużą normalna blachę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na dużą blachę należy podwoić ilość składników

      Usuń
  7. Pyszne, robiłam już kilka razy. O tyle modyfikuje przepis, że używam mąki pełnoziarnistej (łyżkę mniej niż zwykłej).

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)