Jest to chyba najłatwiejszy i najszybszy chleb jaki do tej pory upiekłam. Wystarczy wymieszać składniki i wstawić chlebki do pieca, bez wyrastania.
Możecie użyć dowolnej mąki, może to być 1kg zwykłej pszennej. Możecie dodać dowolne ziarna i/lub płatki owsiane i zawsze się uda.
Przepis od Małgosi z bloga Wędrówki po kuchni :)
800g mąki pszennej typ 405
200g mąki pszennej graham typ 1850
14g drożdży instant
łyżeczka cukru
2 łyżki soli
1/2 szkl siemienia lnianego
1l ciepłej wody
Wszystkie suche składniki mieszamy w dużej misce, dolewamy ciepłą wodę i mieszamy dokładnie np. łyżką. Keksówki wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto. Chlebki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę. Po tym czasie wyjąć i studzić na kratce.
Bardzo ciekawy chlebek.
OdpowiedzUsuńDziekuje :)
UsuńDomowe pieczywko zawsze smaczne i zdrowe:)
OdpowiedzUsuńMnie wolno jeść tylko pszenne, bez zakwasu- chory żołądek!
Pozdrawiam serdecznie:)
Pozdrawiam Morgano :)
UsuńCudownie wygląda ten chlebek. I jest na tyle fajny, że można kombinować z mąkami :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziekuję Gosiu :) Dzięki za przepis :)
UsuńDo wypróbowania. Teraz jest tyle różnych przepisów na chleb, że żadna piekarnia nie ma takiego asortymentu:)
OdpowiedzUsuńZgadza się :) w domu mozna wyczarować pyszny i zdrowy chleb bez większego nakładu pracy ;)
Usuńbardzo fajny chlebek
OdpowiedzUsuńDziekuje :)
Usuń