Strony

wtorek, 15 sierpnia 2017

Rolada filo z serem i rodzynkami

Kupując ciasto filo miałam zamiar zrobić z niego coś na pikantnie. Jednak jak zwykle stanęło na tym, że będę robić coś słodkiego ;) Tak więc upiekłam roladę z serem i rodzynkami. Smakuje jak sernik otulony kruchutkimi listkami ciasta. Roladę robi się szybko i jeszcze szybciej znika z talerzyków. polecam :)
Do sera dodałam cukier migdałowy dzięki czemu zyskał naprawdę ciekawy smak. Zamiast niego możecie dodać 2 kropelki aromatu migdałowego lub zupełnie go pominąć jeśli nie lubicie. 



op. ciasta filo

Nadzienie:
600 g białego sera
5 łyżek cukru pudru 
3 jajka
łyżka cukru migdałowego
1/2 szkl rodzynków
2 łyżki budyniu śmietankowego
100 g rozpuszczonego masła

cukier puder do posypania



Ser zmielić dwukrotnie, dodać jajka, budyń, cukier puder i cukier migdałowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać rodzynki.

Pojedynczy płat ciasta posmarować masłem za pomocą pędzelka. Położyć na nim kolejny płat ciasta. Czynność powtarzać do wyczerpania składników. Na cieście wzdłuż dłuższego boku rozłożyć ser. Zwinąć roladę. Roladę można przekroić na pół gdyż może się nie zmieścić na blaszce do pieczenia. Roladki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozpuszczonym masłem.
Ciasto piec ok 30 minut w 180 stopniach.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.


8 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)