Strony

wtorek, 4 lipca 2017

Gołąbki z mięsem i kaszą orkiszową

Choć są trochę pracochłonne to od czasu do czasu można się pokusić o ich przygotowanie. Tym razem do zrobienia gołąbków użyłam kaszy orkiszowej Cenos. Wyszły pyszne, tak, że każdy prosił o dokładkę. Pracę można sobie rozłożyć na 2 etapy i dzień wcześniej przygotować farsz. 
Gołąbki można podawać jako samodzielne danie lub z gotowanymi młodymi ziemniaczkami. Warto posypać  świeżym koperkiem.




Farsz:
200g kaszy orkiszowej pełnoziarnistej Cenos
600 g mięsa mielonego np. z łopatki lub szynki
1 cebula
2 łyżki oleju
sól, pieprz
ząbek czosnku
łyżeczka papryki w proszku
1/2 łyżeczki majeranku

duża główka młodej kapusty
1 litr rosołu




Farsz: na oleju przesmażyć posiekaną cebulkę, dodać mięso, posiekany czosnek, przyprawić do smaku i usmażyć. Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu, odsączyć i dodać do mięsa. Wymieszać, ewentualnie doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem.

Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, ostrym nożem wyciąć głąb. W dużym garnku zagotować wodę. Włożyć kapustę i parzyć, stopniowo usuwając zmiękczone liście. Liście odsączyć z wody, ściąć zgrubienia i nakładać sporą łyżkę farszu. Zwinąć. Na dnie większego szerokiego garnka ułożyć pozostałe, malutkie, nie nadające się na gołąbki liście. Na nich ciasno układać zwinięte gołąbki.
Rosół wymieszać z sosem pomidorowym, zalać gołąbki. Przykryć i dusić ok 15-20 minut. Po tym czasie powinny być już gotowe.

Zamiast domowego sosu pomidorowego można użyć małego słoiczka koncentratu.

16 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)