Pyszne, kruche roladki po same brzegi wypełnione mięsem ;) jedne z ulubionych mojej córki, która mięso wręcz uwielbia ;) Doskonałe na rodzinny obiad. A w połączeniu z kluskami śląskimi i i duszoną czerwoną kapustą (przepis tutaj) tworzą obiad doskonały.
5 kotletów schabowych
1 duży pojedynczy, zmielony filet z kurczaka
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
łyżka przyprawy gyros
łyżeczka papryki słodkiej
3 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
olej do smażenia
1 bulionetka do mięsa duszonego
2 łyżki mąki pszennej
1 duży pojedynczy, zmielony filet z kurczaka
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
łyżka przyprawy gyros
łyżeczka papryki słodkiej
3 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
olej do smażenia
1 bulionetka do mięsa duszonego
2 łyżki mąki pszennej
Farsz: czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do zmielonego fileta. Przyprawić gyrosem, papryką, solą i pieprzem. Wymieszać.
Schab rozbić na cienkie kotlety. Oprószyć solą i pieprzem. Na środku ułożyć po łyżce farszy zwinąć roladki. Związać nicią lub spiąć wykałaczką. W szerokim rondlu rozgrzać olej, mocno przyrumienić roladki z każdej strony. Zalać mięso 1/2 l gorącej wody. Dodać bulionetkę i zioła. Dusić pod przykryciem ok pół godziny. Po tym czasie wyjąć roladki i usunąć sznurek. Mąkę wymieszać z 1/2 szkl zimnej wody i nadal gotując sos wlewać stopniowo, mieszając aby uzyskać pożądaną konsystencję.
Bardzo przepyszne, u mnie kiedyś robiło się takie podobne dość często, szkoda że teraz już nie
OdpowiedzUsuńZawsze mozna to zmienić ;)
UsuńApetyczne:-)
OdpowiedzUsuńI roladki i dodatki super smaczne!
OdpowiedzUsuńDzięki ;)
UsuńAsiu bardzo apetyczny obiad! Bogactwo smaków do syta,super!
OdpowiedzUsuń