Strony

niedziela, 12 czerwca 2016

Rolada bezowa z truskawkami

Fantastyczna, delikatna beza z dodatkiem moich ulubionych truskawek. Roladę przygotowałam na swoje urodziny zamiast tortu. Powiem Wam, że jeszcze nigdy żadne ciasto tak szybko nie znikało z talerzyków ;)




Beza:
6 białek
szczypta soli
1,5 szkl cukru
1 łyżeczka octu
2,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Frużelina truskawkowa:
400 g truskawek
2 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

250 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru



Beza: Białka ubić, stopniowo dodając cukier. Na samym końcu dodać ocet i mąkę ziemniaczaną. Dużą blaszkę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować bezę. Piec ok 20 minut w 160 stopniach. Po ok 10 minutach można przykryć folią aluminiową aby się nie zrumieniła za bardzo.
Po wyjęciu przełożyć do góry spodem i po kilku minutach zdjąć delikatnie papier. Odstawić do wystygnięcia.

Frużelina: Truskawki rozgnieść z cukrem, podgrzewać w garnuszku kilkanaście minut do zredukowania soku. Do gorących dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z 1/4 szkl zimnej wody, wymieszać i odstawić do czasu aż ostygnie.

Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem.

Bezę posmarować frużeliną, zostawiając wolne brzegi. na truskawki rozsmarować mascarpone, zwinąć roladę. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. przed podaniem udekorować bitą śmietaną i truskawkami.

Przepis dodaję do akcji "Truskawkowe słodkości". Wypiekały ze mną:

Paulina "Smaczne przepisy"
Bożena "Moje domowe kucharzenie"
Kasia "Czarna od kuchni" 
Asia "Sama słodycz i szczypta chili" 
Iwona "Izioni pyszne smaki"
Dagmara "Na ciasteczkowych papierach"
Małgorzata "Kuchnia i podróże"
Danuta "Moje wypieki i nie tylko"
Małgorzata "Marcepanowy kącik" 
Agata "Wanilia i Kardamon"



36 komentarzy:

  1. Wspaniała rolada, następnym razem taką zrobię, dzięki za wspólne wypieki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pyszna rolada, mniamm. Dziękuje za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bajecznie się prezentuje :) Dzięki za wspólne, niedzielne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Asiu wspaniała rolada :) dziękuję za wspólne wypiekanie :)pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowna Asiu, oj zjadłabym kawałek :-) dziękuje za wspólne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale smakowicie wygląda ta rolada. Super :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Obłędny deser :) Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepiękna :) jeszcze nigdy nie robiłam takiej, zresztą z bezą to mi zawsze nie po drodze :) Pozdrawiam i dziękuje za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Asiu, a te białka to z jajek jakiej wielkości ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używam L i M ale jakie dokładnie dałam do tej bezy to nie wiem bo miałam kilka białek zamrożonych. W każdym razie czy to będą duże czy średnie, beza się uda :)

      Usuń
  11. Wspaniałe połączenie - truskawki i beza. Dziękuję za wspólne pieczenie. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Asiu widzę, że myślimy podobnie :) za dwa tygodnie mamy z mężem rocznicę ślubu i też zaplanowałam rolade bezową... O ile mi wyjdzie.
    Ale Twoje jest wprost wspaniała!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Wow..pyszności..dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  14. A czy beza przy zwijaniu nie popęka? :)Chciałabym ją zrobić bo wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie powinna pęknąć gdyż nie jest suszona jak tradycyjna beza, tylko krótko podpieczona, w środku jest mięciutka :)

      Usuń
  15. A czy beza przy zwijaniu mi nie pęknie?:) Muszę ją zrobić bo wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. WItam. Przepis wygląda bardzo fajnie :) czy beza jest raczej wysuszona, czy mokra? Nie połamie się podczas zwijania? truskawki muszą być mocno wystygnięte?

    OdpowiedzUsuń
  17. Beza nie jest wysuszona, nie powinna się kruszyć. A truskawki powinny być ostudzone przynajmniej do temp. pokojowej.

    OdpowiedzUsuń
  18. Witam. Wygląda smakowicie, chcę upiec. Czy używałaś tej największej, na całą szerokość piekarnika, płytkiej blaszki?

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)