Strony

niedziela, 27 marca 2016

Bułeczki króliczki

Cieszą oczy nie tylko najmłodszych. Będą nie tylko smaczną przekąską ale piękną ozdobą wielkanocnego stołu. Moja córka była zachwycona samym kształtem króliczków zaraz po upieczeniu a gdy zobaczyła ich wesołe buźki szkoda było jej je zjeść ;)





Ciasto drożdżowe:
500 g mąki tortowej Młynomag
7 g drożdży instant
2 łyżki cukru cytrynowego
1 łyżka cukru
1 szkl mleka
75 g masła
szczypta soli
jajko
białko do posmarowania

Dekoracja:
1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
kuleczki zbożowe w różowej skorupce
100 g marcepanu
barwniki spożywcze




Mąkę, drożdże, sól, cukier wsypać do miski i wymieszać. Mleko z masłem podgrzewać w garnuszku do rozpuszczenia masła. Przestudzić. Wlać do suchych składników, dodać rozbełtane jajko i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 45 minut do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasto zagnieść. Odrywać niewielkie kawałki z których formować kulki i bardzo cienkie wałeczki na uszy.
Wałeczki składać na pół i sklejać do siebie. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć uszy (w miejscu łączenia z głową lekko zwilżyć wodą) a na nich położyć głowy króliczków. Bułeczki posmarować białkiem. wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok 20 minut. ostudzić.

Czekoladę rozpuścić, przelać do worka cukierniczego z bardzo cienką końcówką. Narysować króliczkom buźki i oczy. W miejscu noska przykleić różowe kuleczki.
Marcepan zabarwić na dowolne kolory i udekorować króliczki np. kwiatuszkami, kokardkami itp.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)