Strony

poniedziałek, 28 marca 2016

Babka kajmakowa

Nie wiem jak u Was ale u mnie w domu babka na Wielkanoc musi być. Zwykle co roku piekę inną. Tym razem wybór padł na babkę z dodatkiem masy kajmakowej. Wyszła pyszna, puszysta, doskonała :) Już prawie zjedzona ;)




Ciasto:
5 jajek
sok z 1/2 cytryny
300 g gotowej masy kajmakowej
100 g masła
180 g mąki pszennej luksusowej Młynomag
100 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa:
100 g masy kajmakowej
4 łyżki mleka

płatki migdałów do posypania
migdały w czekoladzie



Masę kajmakową i masło podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia. Przestudzić. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier a następnie po 1 żółtku i sok z cytryny, cały czas ucierając. Dodać masę kajmakową a następnie obie mąki , delikatnie mieszając łyżką.
Babkę piec ok 45-50 minut w 180 stopniach. Ostudzić.

Składniki na polewę podgrzać i wymieszać aby się połączyły. Polać babkę i posypać lekko podprażonymi migdałami. Udekorować migdałami w czekoladzie.



3 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)