Semifreddo to deser podany w postaci lekko rozmrożonej. Jest delikatny i rozpływa się w ustach. Jest przy tym banalnie prosty, zrobicie go ze składników, które macie w domu. Myślę, że warto go przygotować bo świetnie orzeźwia w letni, gorący dzień.
500ml śmietanki 30%
30 dag truskawek
ok 10 małych bez
4 łyżki cukru
4 łyżki cukru pudru
30 dag truskawek
ok 10 małych bez
4 łyżki cukru
4 łyżki cukru pudru
Truskawki umyć, obrać i pokroić na większe kawałki. Przełożyć do rondelka i dusić aż puści sok a cukier się rozpuści. Ostudzić.
Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno, dodać truskawki i pokruszone bezy. Delikatnie przemieszać (aby powstał marmurkowy wzorek) i wylać do formy, np keksówki, wyłożonej folią spożywczą. Wstawić do zamrażalnika na kilka godzin.
Przed podaniem deser wyjąć na kilkanaście minut aby lekko zmiękł.
Smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńCudownie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńPolecam! Pyszne! Cała rodzina była pod wielkim wrażeniem:) i te beziki- mniam!
OdpowiedzUsuń