Strony

wtorek, 8 kwietnia 2014

Pulpety drobiowe w sosie

Pulpety zrobiłam specjalnie dla taty, który musi teraz jadać zdrowe i lekkie posiłki bogate w białko. Jednak tak posmakowały całej rodzince, że szybko zniknęły z garnka ;) Pulpeciki będą świetnie smakowały podane z ryżem, ziemniaczkami i ulubioną surówką. Polecam bo są naprawdę pyszne.


Pulpety:
600g piersi z kurczaka
cebulka dymka
jajko
mała kajzerka
sól, pieprz
czosnek granulowany Kamis
2-3 łyżki bułki tartej
mąka do obtaczania

Sos:
1 marchewka
kawałek selera
1/2 szkl śmietany 12%
3 łyżki siekanego koperku
2 łyżki mąki
1 łyżeczka przyprawy do zup
sól, pieprz



Pulpety: Mięso umyć, osuszyć i oczyścić z błonek i kosteczek. Zmielić wraz z cebulką. Do mięsa dodać jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę, bułkę tartą i przyprawy. Dokładnie wyrobić rękoma na masę, którą da się formować w kuleczki. W razie potrzeby dosypać odrobinę więcej bułki tartej. Formować kuleczki i obtaczać je w mące.

Sos: W garnku zagotować 1l wody, dodać przyprawę do zup, starte na tarce jarzyny i gotować ok 5 minut. Po tym czasie stopniowo dorzucać pulpety. Gotować 10 minut pod przykryciem. Mąkę wymieszać z 1/3 szkl zimnej wody, wlać do pulpetów, dolać śmietankę i gotować chwilkę aż sos trochę zgęstnieje. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem, wsypać posiekany koperek, wymieszać.

1 komentarz:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)