Strony

środa, 9 kwietnia 2014

Babka drożdżowa


Zbliżają się Święta Wielkanocne. W związku z tym najwyższa pora aby zaproponować Wam kilka moich przepisów na tradycyjne potrawy i słodkości, bez których nie ma u mnie Wielkanocy. Zacznę od babki drożdżowej, która uda się na pewno każdemu. Przepis jest łatwy a babka pyszna i warta wypróbowania. Poza tym pochwalę się, że babka ta wygrała w konkursie na portalu gutujmy.pl :)



500g mąki pszennej
op. drożdży instant 
100g cukru pudru 
szkl ciepłego mleka 
5 żółtek 
150g masła 
2 spore garści rodzynek 
szczypta soli 
kilka kropel aromatu cytrynowego 

Lukier: 
szkl cukru pudru 
1 łyżka soku z cytryny 
2-3 łyżki wody




Do większej miski przesiać mąkę i cukier puder. Dodać drożdże, sól i dokładnie wymieszać. Masło stopić, ostudzić. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie, osączyć. Do miski z suchymi składnikami dodać ciepłe mleko i żółtka, zagnieść gładkie ciasto. Dodać masło, aromat cytrynowy i rodzynki, wyrabiać ok 10 minut aż ciasto będzie gładkie. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok pół godziny. Po tym czasie ciasto przełożyć do formy na babkę. Formę blaszaną należy natłuścić i posypać bułką tartą, formy silikonowej się nie natłuszcza. Piec ok 50-60 minut w 170 stopniach. Ostudzić. 
Lukier. W misce utrzeć cukier puder, sok z cytryny i tyle wody aby powstał gęsty lukier. Polać babkę, udekorować np, cukrowymi motylkami.
 
Wielkanocne Smaki - edycja IV

4 komentarze:

  1. wygląda bardzo smacznie:) lubię drożdżowe babki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i myślę, że posmakowałaby Ci ta babka ;)

      Usuń
  2. Joasiu, ale Ty potrafisz kusić :D Zjadłabym razem z monitorem :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko chętnie bym Cię poczęstowała ale niestety po babce zostało wspomnienie ;( Jeszcze dziś wieczorem będę częstować innymi wielkanocnymi słodkościami :)

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)