Strony

poniedziałek, 2 grudnia 2013

Tort miodowo-orzechowy

Myślicie już co by tu dobrego upiec na Święta? Proponuję Wam przepyszny tort miodowo-orzechowy. Będzie nie tylko cieszył podniebienie ale i oko ;) Stanie się piękną ozdobą świątecznego stołu.
Trochę pozmieniałam przepis z jakiejś starej kobiecej gazety i wyszło mi to pyszne cudo :)

Tort zdobył nagrodę na portalu Przyślij Przepis w konkursie na Miodownik :)





Ciasto miodowo-orzechowe:
30 dag miodu
czubata łyżka przyprawy do piernika
4 jajka
25 dag mąki
1/2 szkl cukru
łyżeczka sody
10 dag orzechów włoskich

Masa miodowa:
3 jajka
3 łyżki cukru
5 łyżek śmietanki 30%
3 łyżki miodu
1/2 kostki margaryny w temp. pokojowej
1 kostka masła w temp. pokojowej

3 łyżki orzechów włoskich mielonych
czekoladowe ozdoby*

Ciasto: Miód zagotować z przyprawą do piernika, ostudzić. Żółtka utrzeć na puch z cukrem, następnie cały czas ucierając, dodawać po trochę miodu. Mąkę przesiać z sodą, wymieszać łyżką z masą jajeczną (po dodaniu mąki może być dosyć twarda). Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z ciastem. Na koniec dodać grubo zmielone lub posiekane orzechy. Ciasto podzielić na 2 części i upiec osobno w 2 tortownicach (24cm) wysmarowanych masłem i oprószonych mąką. Piec ok 20 minut (do tzw suchego patyczka) w 160 stopniach. Ostudzić.

Masa: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Miód i śmietankę zagotować i cały czas ucierając wlewać gorące do masy jajecznej. Następnie masę ustawić na małym ogniu i podgrzewać chwilę, mieszając trzepaczką aż zacznie gęstnieć. Nie zagotować! Ostudzić ( Masa jajeczna po ostudzeniu może być trochę płynna ale to nie wpłynie na gęstość kremu). Masło i margarynę utrzeć na puch a następnie, cały czas ucierając, dodawać po trochę masy jajecznej.

Placki przełożyć połową masy miodowej. Resztą masy wykończyć i udekorować tort. Gotowy torcik posypać zmielonymi orzechami i gwiazdkami z czekolady.


* Czekoladowe gwiazdki

tabliczka białej czekolady
cukrowe perełki
cukrowe gwiazdki

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. przełożyć do mocnego woreczka foliowego i odciąć czubek, uważając, aby otwór był naprawdę niewielki. Deskę do ciast pokryć folią aluminiową. Czekoladę wyciskać na powierzchnie folii rysując gwiazdki. Na środek każdej położyć cukrową gwiazdkę lub perełkę. Włożyć do lodówki aby zastygły. Dekorować nimi świąteczne wypieki.

5 komentarzy:

  1. Moja mama niedługo ma urodziny, a bardzo lubi orzechy ;). Spróbuję, ciekawe czy mi wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tort wbrew pozorom wcale nie jest trudny :) A jeśli Twoja mama lubi takie smaki to na pewno będzie bardzo zadowolona :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak widzę miód i orzechy w jednym przepisie to wiem, że muszę to sprawdzić ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prezentuje się zjawiskowo :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)