Strony

niedziela, 2 grudnia 2018

Pierogi z kaszą i grzybami

Wigilia Bożego Narodzenia kojarzy mi się przede wszystkim z pierogami. Najczęściej jadamy pierogi z suszonymi śliwkami i te z kapustą i grzybami. W tym roku postanowiłam wypróbować pierogi z kaszą i grzybami. Wyszły pyszne, więc na pewno zagoszczą na wigilijnym stole.




Ciasto:
2,5 szkl mąki pszennej
2 łyżki oleju
szkl gorącej wody

Farsz:
100 g kaszy gryczanej
garść suszonych grzybów
mała cebulka
łyżka masła klarowanego
sól, pieprz




Farsz: Grzyby zalać niewielką ilością wody i gotować ok pół godziny. Ostudzić i posiekać. Kaszę ugotować z dodatkiem wody z gotowania grzybków. Cebulkę posiekać i zeszklić na maśle. Wszystkie składniki na farsz wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ciasto: Mąkę przesiać do miski, wlać olej i tyle gorącej wody aby zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć i odstawić na kilkanaście minut aby odpoczęło. Cienko rozwałkować, podsypując mąką i szklanką wykroić kółka. Zlepić pierogi.

Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie ok 3 minuty od wypłynięcia.
Na patelni podsmażyć cebulkę na łyżce masła i oleju. Włożyć pierogi, chwilę przesmażyć.


Na zdjęciach salaterka i patelnia Ambition
Przepis bierze udział w akcji Durszlaka "Przepis na udane święta"


13 komentarzy:

  1. Chętnie zjadła bym takie pierożki 💛💛💛

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie pierogi ;) u nas w niedzielę była "produkcja"

    OdpowiedzUsuń
  3. zaintrygowałaś mnie tymi ze ślwiką :) u mnie robi się pierogi z kapustą i grzybami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z suszoną, a najlepiej wędzoną, śliwką muszą być ;)))

      Usuń
  4. U nas też pierogi muszą być. I przyznam się szczerze,że tak pierogów jeszcze nie robiłam. Pyszny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham pierogi (jeść, lepić już mniej). Z takim nadzieniem zjadłabym z ogromną chęcią. My w tym roku na Wigilię planujemy z kaszą i wędzonym tofu.

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie jadłam jeszcze tak nadzianych pierogów :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Produkcja ruszy wkrotce👍

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)