Strony

niedziela, 9 grudnia 2018

Ciasto łaciate z masą serową

Bardzo efektowne i pyszne ciasto, które zachwyci niejednego wielbiciela słodkości. Idealnie się sprawdzi na uroczyste, rodzinne spotkania. Z podanych proporcji otrzymacie dużą blachę wysokiego ciacha.




Ciasto jasne:
6 białek
szczypta soli
1 szkl cukru
150 g mąki ziemniaczanej
50 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu

Ciasto kakaowe:
6 jajek
szczypta soli
3/4 szkl cukru
1 szkl maki pszennej
2 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
1 kg sera z wiadereczka
1 szkl cukru
200 g masła
łyżka ekstraktu waniliowego
6 żółtek
1 op. budyniu waniliowego
łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szkl zimnego mleka

Poncz: 
2/3 szkl wody
2 łyżki cukru
kieliszek rumu

Polewa:
1/4 kostki margaryny
4 łyżki cukru 
2 łyżki mleka
3 łyżki kakao
1 łyżeczka żelatyny




Ciasto jasne: białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec dodając cukier. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ocet. Delikatnie wymieszać.

Ciasto kakaowe: Białka ubić z solą i cukrem na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku. Do masy jajecznej dodać przesiane pozostałe składniki, delikatnie wymieszać.

Blaszkę (24x36cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Naprzemiennie łyżką nakładać ciasto jasne i ciemne a następnie nożem zrobić esy-floresy aby kolory się lekko przemieszały. Biszkopt piec ok 45 minut do tzw suchego patyczka. Ostudzić i przekroić na 3 blaty. 

Masa serowa: do dużego garnka przełożyć ser, masło, żółtka, cukier i ekstrakt waniliowy. Cały czas podgrzewać, mieszając, aż masa się zagotuje. Mleko wymieszać z proszkiem budyniowym i mąką ziemniaczaną, wlać do gorącej masy serowej. Podgrzewać aż zgęstnieje. 

Blaty ciasta naponczować i przełożyć gorącą masą serową. Ciasto ostudzić.

Polewa: margarynę, kakao, cukier i mleko podgrzewać w garnuszku aż składniki się połączą. Żelatynę wymieszać z 2 łyżkami zimnej wody, odstawić na chwilę aż napęcznieje. Podgrzać do rozpuszczenia (nie zagotować). Rozpuszczoną żelatynę wymieszać z polewą i polać nią ciasto. Dowolnie udekorować. Odstawić do lodówki na całą noc do schłodzenia.




11 komentarzy:

  1. Ciasto fajne, szkoda tylko że źródło nie podane bo przepis pochodzi z bloga "Z cukrem, pudrem" :\ http://zcukrempudrem.blogspot.com/2017/02/ciasto-aciate-z-masa-sernikowa.html?m=1
    Pozdrawiam

    Ela.W

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ela nie podawałam źródła bo przepis dała mi koleżanka. A jak teraz patrzę to podobne ciasto jest na kilku blogach i nie będę wnikać kto pierwszy je wstawił.

      Usuń
  2. ale super wygląda to ciasto i na pewno tak samo smakuje

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow! Ale efektowne ciasto. Aż szkoda jeść ;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)