Strony

piątek, 28 kwietnia 2023

Sernik z kokosową bezą

 Ten sernik na pewno znajdzie rzeszę wielbicieli. To doskonały deser zarówno do niedzielnej kawy jak i na większe imprezy.

Inspiracja: Kubełek Smakowy.




Spód:

2 szkl mąki pszennej

150g zimnego masła

100g cukru pudru

1 jajko

1 żółtko

szczypta soli

łyżeczka proszku do pieczenia


Masa serowa:

(składniki w temp. pokojowej)

1,2 kg sera białego zmielonego 3x

6 żółtek

2 szkl mleka

2 budynie waniliowe

2 łyżeczki cukru waniliowego

1/3 szkl oleju


Beza kokosowa:

7 białek

szczypta soli

3/4 szkl cukru

200g wiórków kokosowych


Spód: wszystkie składniki posiekać i zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Formę (24x36cm) wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto rozwałkować i wyłożyć na spód formy. Nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiec ok 15 minut.

Masa serowa: budynie rozrobić w mleku. Wszystkie składniki przełożyć do miski i krótko utrzeć do połączenia. Masę serową wylać na podpieczony spód. Piec kolejne 30 minut.

Beza kokosowa: Pod koniec pieczenia sernika ubić białka ze szczyptą soli. Cały czas miksując dodawać stopniowo cukier. Ucierać aż masa będzie sztywna i lśniąca. Na koniec wymieszać z wiórkami kokosowymi. Bezę wyłożyć na sernik i wstawić jeszcze na kolejne 20 minut do piekarnika.

Piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i zostawić w nim sernik do ostudzenia.


środa, 5 kwietnia 2023

Mazurek kajmakowy z bakaliami

 Kolorowy, słodki mazurek z mnóstwem bakalii będzie idealnym wypiekiem na świątecznym stole. Jest bardzo prosty do zrobienia a do dekorowania można zaprosić dzieci, będą miały mnóstwo frajdy angażując się w przygotowania przedświąteczne :)




Ciasto kruche:
150 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
100 g masła w temp. pokojowej
50 g cukru pudru
jajko

puszka kajmaku
3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki

Bakalie: 
orzechy laskowe, pistacje
migdały, wiórki kokosowe
skórka pomarańczowa
jajeczka czekoladowe



Ciasto kruche: Wszystkie składniki przełożyć do miski, zmiksować a następnie zagnieść gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić godzinę w lodówce. Cienko rozwałkować i wylepić spód i boki foremki 11x35cm (wyjdą 2 spody). Nakłuć widelcem. Można zrobić ozdobne ranty z kuleczek z ciasta. Mazurki włożyć ponownie do lodówki na pół godziny. Po tym czasie piec w temperaturze 180 stopni przez ok 20 minut. Aby spód nie wybrzuszył się podczas pieczenia warto położyć na cieście kawałek papieru do pieczenia i obciążyć grochem lub ryżem (po 10 min usunąć i dopiec). Spody ostudzić.

Upieczone spody mazurków posmarować cienką warstwą dżemu a następnie kajmakiem. Dowolnie udekorować bakaliami i czekoladowymi jajeczkami.


sobota, 1 kwietnia 2023

Mazurek kokosowy Rafaello

 Delikatny, kruchy spód z czekoladowo-kokosowym kremem to pomysł na przepyszny wielkanocny mazurek.



Ciasto kruche:
150 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
100 g masła w temp. pokojowej
50 g cukru pudru
jajko

Krem:
400 ml śmietanki 30%
300 g białej czekolady
100g wiórków kokosowych

Dekoracja:
praliny rafaello
migdały
czekoladowe jajeczka




Ciasto kruche: Wszystkie składniki przełożyć do miski, zmiksować a następnie zagnieść gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić godzinę w lodówce. Cienko rozwałkować i wylepić spód i boki foremki o śr. ok 18-20cm (wyjdą 2 spody). Nakłuć widelcem. Ciasto włożyć ponownie do lodówki na pół godziny. Po tym czasie piec w temperaturze 180 stopni przez ok 20 minut. Aby spód nie wybrzuszył się podczas pieczenia warto położyć na cieście kawałek papieru do pieczenia i obciążyć grochem lub ryżem (po 10 min usunąć i dopiec spód). Spody ostudzić.

Krem: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno i nadal miksując dolewać czekoladę. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać. 

Krem nałożyć na kruche spody mazurków, wyrównać wierzch i włożyć do lodówki na kilka godzin do stężenia. Mazurki udekorować migdałami, pralinami i czekoladowymi jajeczkami.