Strony

środa, 22 marca 2023

Babka na żółtkach

 Po upieczeniu bezy zostało mi sporo żółtek. Postanowiłam więc poszukać jakiegoś fajnego przepisu na ciasto z żółtkami. Od razu wpadł mi w oko przepis ze strony Wypieki Beaty (trochę go zmodyfikowałam)

Babka ma piękny żółty kolorek i jeśli będziemy ją przechowywać w szczelnym pojemniku to długo będzie wilgotna i zachowa świeżość.



7 żółtek

1 szkl cukru

sok z 1/2 cytryny

1,5 szkl mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 szkl mleka


lukier cytrynowy



Żółtka utrzeć z cukrem do białości na puszysty krem. Dodać połowę mąki przesianej z proszkiem do pieczenia, mleko i sok z cytryny. Zmiksować do połączenia. Dodać pozostałą mąkę, krótko zmiksować. Ciasto przelać do formy na babkę i piec w 170 stopniach przez ok 30-40 minut. Ostudzić i polać lukrem.




wtorek, 7 marca 2023

Chrupiące gofry z frużeliną jagodową

Pyszne i chrupiące gofry najbardziej smakują nam z cukrem pudrem i owocami. Często je robię na słodkie śniadanie lub podwieczorek. Tym razem postanowiłam wykorzystać zapas jagód i zrobiłam frużelinę. Wyszły przepyszne!




Gofry:

330g mleka

70g oleju

3 jajka

szczypta soli

300g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku

2 łyżki cukru

kilka kropel ekstraktu waniliowego


Frużelina jagodowa:

ok 300g jagód

3 łyżki cukru

2/3 szkl zimnej wody

czubata łyżka mąki ziemniaczanej




Frużelina z jagód: Borówki (mogą być mrożone) przełożyć do małego garnka, dodać cukier i odrobinę wody aby tylko zakryła dno. Podgrzewać aż cukier się rozpuści. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2/3 szkl zimnej wody i wlać do gorących jagód. Mieszać do zgęstnienia ok 2 minuty. Ostudzić.

Gofry: Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec dodając cukier. Ubić na sztywną pianę. Mleko, olej, żółtka, mąkę, ekstrakt i proszek do pieczenia zmiksować na gładką masę. Wymieszać łyżką z pianą z białek. 

Gofrownicę lekko natłuścić i mocno rozgrzać. Gofry piec na dużej mocy po kilka minut aż będą rumiane. Po upieczeniu lekko je przestudzić na kratce.

Podawać posypane cukrem pudrem, z frużeliną z jagód.