Strony

czwartek, 21 kwietnia 2022

Kryształek/Jogurtowiec z borówkami

 Lekkie i orzeźwiające ciasto będzie idealnym deserem nie tylko podczas upałów. Do ciasta można użyć gotowych, okrągłych biszkopcików zamiast pieczonego ciasta. 

Jeśli do masy jogurtowej dodacie mrożone owoce, zacznie ona szybciej tężeć.




Biszkopt:

2 jajka

1/2 szkl cukru

kilka kropel ekstraktu waniliowego

1/4 szkl mąki pszennej

1/4 szkl mąki ziemniaczanej

płaska łyżeczka proszku do pieczenia


Masa jogurtowa:

700 ml jogurtu naturalnego

2 galaretki przezroczyste

galaretka rubinowa

galaretka szafirowa

galaretka malinowa

1 szkl borówki amerykańskiej




Dzień wcześniej upiec biszkopt i przygotować galaretkę rubinową, szafirową i malinową.

Galaretki przygotować osobno, rozpuszczając każdą w 400ml gorącej wody. Odstawić do stężenia, najlepiej w płaskich pojemnikach. Po stężeniu galaretki pokroić nożem w kostkę.

Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i ucierać aż piana będzie szklista i lśniąca. Na koniec dodać żółtka i ekstrakt waniliowy, zmiksować. Mąki przesiać z proszkiem i delikatnie wymieszać łyżką z masą jajeczną. Foremkę (20x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec ok 20 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić, usunąć papier do pieczenia. Biszkopt przełożyć do foremki wyłożonej folią aluminiową.

Masa jogurtowa: Galaretki przezroczyste rozpuścić w 400 ml gorącej wody, ostudzić. Do miski wlać zimny jogurt, wlać galaretę i wymieszać rózgą. Dodać pokrojoną galaretkę rubinową, szafirową i malinową (trochę galaretek zostawić na wierzch ciasta) oraz borówki, wymieszać. Tężejącą masę wylać na biszkopt. Od razu posypać pozostawionymi galaretkami. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.



6 komentarzy:

  1. Klasyczne i cudownie pyszne I piękne ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  2. Smaczne, delikatne- idealne do kawusi☕🍰
    Serdeczności moc przesyłam Asieńko 💚🍀🌷😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie bym zjadła, bo to moje smaki. Do tego ciasto jest lekkie i orzeźwiające!

    OdpowiedzUsuń
  4. woow jak super wyglada, musi byc pyszne

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)