Niezwykle pulchne, wilgotne i delikatne ciasto a to wszystko za sprawą majonezu, który wcale nie jest wyczuwalny w smaku.
Ciasto można upiec w formie babki z dodatkiem innych miękkich owoców. Będzie pyszne również bez dodatków. Nam tak bardzo posmakowało, że po świętach piekłam je jeszcze dwa razy. A koleżanki z pracy od razu prosiły o przepis.
Ciasto:
6 jajek
1 szkl cukru
1 szkl mąki pszennej
1 szkl mąki ziemniaczanej
1 szkl majonezu
kilka kropel ekstraktu waniliowego
łyżeczka proszku do pieczenia
2 jabłka
łyżeczka cynamonu
Ciasto: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wsypywać cukier i ucierać aż piana będzie szklista i lśniąca. Nadal miksując dodawać po jednym żółtku i ekstrakt waniliowy. Mąki przesiać z proszkiem i dodawać partiami do ubitych jajek, mieszając delikatnie łyżką. Na koniec dodać majonez i wymieszać ciasto łyżką. Ciasto przelać do foremki na babkę lub do tortownicy. Jeśli jest to foremka blaszana, smarujemy ją wcześniej margaryną i posypujemy mąką.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubsze plastry. Wymieszać z cynamonem a następnie poukładać na cieście.
Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec ok 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Ciekawy przepis ! :)
OdpowiedzUsuńDodany do ulubionych, z pewnością wypróbuję. (:
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł z tymi jabłkiem. Pięknie wyrosła ta babka:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam ciasta na majonezie
OdpowiedzUsuńjak pięknie wygląda
OdpowiedzUsuńMajonezowe zawsze smaczne i udane💛😃
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko Asieńko droga🤗
Wiele razy czytałam o takiej babce ale nigdy się nie odważyłam, choć majonez uwielbiam. Miłego dnia
OdpowiedzUsuń