Strony

niedziela, 7 marca 2021

Tort michałkowo-kokosowy

 Tort upiekłam na urodziny mojej Mamy. Jest dosyć słodki ale naprawdę pyszny. Każdy zachwycał się jego smakiem. Masy do przełożenia są bardzo łatwe do przygotowania i myślę, że każdy sobie z nim poradzi bez problemu :)




Biszkopt:

7 jajek

1 szkl cukru

1 szkl mąki pszennej

1 szkl mąki ziemniaczanej


Masa: 

500 g mascarpone

660 ml śmietanki 30%

5 łyżek cukru pudru

10 cukierków michałków

5 łyżek kakao

5 łyżek wiórków kokosowych


Poncz:

1 szkl gorącej wody

2 łyżki cukru

sok z 1/2 cytryny


Dekoracja:

1/2 tabliczki mlecznej czekolady

łyżka oleju

wafelki, bezy itp.



Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodawać partiami cukier i ucierać aż masa będzie szklista i lśniąca. Nadal ucierając dodawać po jednym żółtku. Mąki przesiać i delikatnie, łyżką, wymieszać z masą jajeczną. Dno tortownicy (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać biszkopt. Ciasto piec ok 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić i przekroić na 3 krążki.

Masa: Zimną śmietankę i mascarpone utrzeć na gładką, gęstą masę, pod koniec dodając cukier puder.

1/3 masy odłożyć i wymieszać z wiórkami kokosowymi. Pozostałą masę zmiksować z kakao i bardzo drobno posiekanymi michałkami. 

Poncz: W szklance gorącej wody rozpuścić cukier, dodać sok z cytryny i ostudzić.

Krążki biszkoptu naponczować. Pierwszy posmarować połową masy michałkowej, drugi masą kokosową. Położyć ostatni krążek, który cienko posmarować masą michałkową (część zostawić na dekoracyjne rozety). Górę i boki tortu wyrównać, udekorować rozetami z masy, rozpuszczoną z olejem czekoladą i dowolnymi czekoladkami, bezami itp.



14 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)