Strony

niedziela, 29 listopada 2020

Muffinki czekoladowe z malinami

 Przepyszne, mocno czekoladowe, rozpływające się w ustach babeczki :) Przygotowanie ich zajmuje zaledwie 10 minut! Są dziecinnie proste, te babeczki upiekła moja 12 letnia córcia :)

Nam najbardziej smakują jeszcze lekko ciepłe. Jeśli chcecie można je posypać cukrem pudrem, polać czekoladą lub podać z bitą śmietaną. W każdej tej wersji smakują wspaniale :)




Ciasto:

2 szkl mąki pszennej

2 łyżki kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 łyżki cukru

szczypta soli

jajko

1/2 szkl mleka

1/2 szkl oleju


ok 300 g malin świeżych lub mrożonych

1/3 tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej



Mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia i sól wymieszać w dużej misce. W osobnej misce wymieszać mleko, olej i jajko. Mokre składniki przelać do suchych i wymieszać łyżką. Dodać startą czekoladę, wymieszać. Ciasto nakładać do 2/3 wysokości foremek. Powtykać po kilka malin. Muffinki piec ok 25 minut w 180 stopniach. 

Muffinki przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

czwartek, 26 listopada 2020

Rolada biszkoptowa z makiem

Szybka i smaczna rolada z makiem będzie stanowić pyszny deser do świątecznej kawy.





Biszkopt:
4 jajka
1/2 szkl cukru
6 łyżek mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

puszka gotowej masy makowej
cukier puder do posypania



Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec dodać cukier. Ubijać aż piana będzie lśniąca i szklista. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąki i proszek do pieczenia przesiać i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Dużą formę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia, wylać biszkopt. Piec ok 10 minut w 180 stopniach. Na blacie rozłożyć czystą ściereczkę, wyłożyć na nią biszkopt i jeszcze gorący zwinąć wraz ze ściereczką w roladę wzdłuż dłuższego boku. Odstawić do ostygnięcia.
Roladę delikatnie rozwinąć, usunąć ściereczkę. Posmarować masą makową i ponownie zawinąć. Całą roladę zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.


niedziela, 22 listopada 2020

Galette (rustykalna tarta) z jabłkami

 Tę pyszną, cynamonową tartę z jabłkami przygotujecie w kilka chwil ze składników, które znajdują się w każdej kuchni. Najlepiej smakuje na ciepło z lodami lub kleksem bitej śmietany.

Polecam :)




Ciasto kruche:

1,5 szkl mąki pszennej

2 łyżki cukru

szczypta soli

150 g zimnego masła

1-2 łyżki kwaśnej śmietany


Farsz:

3 kwaśne jabłka

3 łyżki cukru

łyżka cynamonu

jajko do posmarowania tarty




Ciasto: składniki posiekać i szybko zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto zawinąć i wstawić do lodówki.

Farsz: jabłka obrać i pokroić na półplasterki. Dodać cukier i cynamon, wymieszać.

Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość 0,5 cm na duży okrąg. Dużą formę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia, na nim ułożyć ciasto. Nakłuć widelcem a na środek wyłożyć pokrojone jabłka. Brzegi ciasta zawinąć do środka. Posmarować rozbełtanym jajkiem.

Tartę piec ok 30 minut w 180 stopniach. Najlepiej smakuje na ciepło z lodami lub bitą śmietaną.


piątek, 20 listopada 2020

Zakręcone drożdżówki dyniowe z serem

 Pyszne, puchate i żółciutkie drożdżówki z waniliowym serkiem będą idealną propozycją na drugie śniadanie czy podwieczorek. Jeśli więc macie zapas puree z dyni to gorąco zachęcam do upieczenia tych pysznych bułeczek :) 




Ciasto drożdżowe:

2,5 szkl mąki pszennej

1/4 szkl cukru

łyżeczka soli

7g drożdży instant

3/4 szkl puree z dyni

1/2 szkl ciepłego mleka

2 łyżki stopionego masła

kilka kropel ekstraktu waniliowego


Farsz:

500 g białego sera

łyżka budyniu

żółtko

3 łyżki cukru

kilka kropel ekstraktu waniliowego




Farsz: ser przecisnąć przez praskę, wymieszać z pozostałymi składnikami. 

Ciasto: suche składniki wymieszać w dużej misce. Dodać puree, mleko i masło. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok godzinę aż podwoi swoją objętość.  Po tym czasie jeszcze raz zagnieść i rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na duży prostokąt (ok 30x40cm). Ciasto posmarować serkiem i zwinąć w rulon zaczynając od szerszej strony. Rulon pokroić na 3-4 cm plastry. Drożdżówki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 20 minut. Piec w 180 stopniach ok 20 minut.

Przed podaniem bułeczki można polać lukrem.



wtorek, 17 listopada 2020

Ćwiartki z kurczaka pieczone w cebuli

 Kurczaka przygotowuję dosyć często, gdyż jest to mięso delikatne, które robi się szybko i zawsze smakuje. Tym razem znów skorzystałam z mojej ulubionej patelnWoll Diamont Lite w której potrawy można nie tylko smażyć ale też zapiekać. Tak przygotowany kurczak jest nie tylko smaczny ale bardzo delikatny, z chrupiącą skórką. Uduszona cebulka nadaje mięsu ciekawy smak.

Jeśli nie macie takiej patelni, kurczaka po podsmażeniu należy przełożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką i też będzie pysznie :)




3 ćwiartki z kurczaka

3 cebule

3 ząbki czosnku

3 listki laurowe 

kilka ziarenek ziela angielskiego

sól, pieprz

2 łyżki oleju



Ćwiartki umyć, oczyścić i przekroić na dwie części. Oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć kurczaka z obu stron. Dodać cebulę pokrojoną w piórka, czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Patelnię przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Kurczaka piec ok 40 minut. 

Podawać z ziemniaczkami i ulubioną surówką.



piątek, 13 listopada 2020

Ruskie kluski

Kluski dla wszystkich wielbicieli pierogów ruskich. Jeśli nie macie czasu na lepienie pierogów to te kluseczki będą doskonałym pomysłem na pyszny i tani obiad, który przygotujecie w kilka chwil. Nam kluseczki bardzo posmakowały i na stałe zagoszczą w naszym menu.




500 g ugotowanych ziemniaków

250 g białego sera

mała cebulka

jajko

ok 1/2 szkl mąki pszennej

sól, pieprz


Cebulkę drobno posiekać i zeszklić na łyżce oleju, ostudzić. Ziemniaki i ser zmielić lub przecisnąć przez praskę. Dodać jajko, cebulkę i tyle mąki aby zagnieść gładką i elastyczną masę (wszystko zależy od rodzaju ziemniaków jakich użyjecie do klusek). Masa ma mieć konsystencję ciasta na kopytka. Doprawić solą i pieprzem a następnie formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kluski gotować w lekko osolonej wodzie przez ok 1-2 minut od wypłynięcia na powierzchnię.

Podawać okraszone zeszkloną cebulką lub podsmażonym boczkiem.


sobota, 7 listopada 2020

Murzynek ze śliwkami

 Murzynek to jedno z ulubionych ciast mojej rodzinki. Przepis mojej mamy, która odkąd tylko pamiętam, piekła go prawie co tydzień. Zawsze jako pierwsze znika ze stołu :)

Ciasto  wspaniale smakuje również bez owoców, polane polewą czekoladową.




250 g margaryny

1/2 szkl wody

2 szkl cukru

3 łyżki kakao

4 jajka

łyżeczka proszku do pieczenia

2 szkl mąki pszennej

5-10 śliwek

cukier puder do posypania




Margarynę, wodę, kakao i cukier zagotować do rozpuszczenia, ostudzić. Do masy kakaowej dodać żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać rózgą lub łyżką.  Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawać partiami do ciasta i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki.

Foremkę (u mnie forma na babkę o średnicy 24cm) posmarować tłuszczem i posypać mąką. Wylać ciasto i poukładać połówki śliwek skórką do dołu. 

Murzynka piec w temperaturze 180 stopni przez ok 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ostudzić i posypać cukrem pudrem.



wtorek, 3 listopada 2020

Welsh cakes- ciasteczka z patelni

 Ostatnio pisałam Wam o nowej patelni Woll Diamont Lite, którą miałam przyjemność otrzymać do testowania. Patelnia okazała się rewelacyjna i niezastąpiona w mojej kuchni. Jest świetna do smażenia beztłuszczowego. Dlatego postanowiłam wypróbować jej do usmażenia tych tradycyjnych walijskich ciasteczek. Wyszły doskonałe. Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Nam najlepiej smakowały jeszcze lekko ciepłe. Do ciasteczek oprócz rodzynków można dodać orzechy, lub czekoladę, co kto lubi. I tym sposobem w ciągu kilkunastu minut otrzymamy pyszny podwieczorek :)

Po ostudzeniu przechowujcie je w szczelnie zamkniętym pojemniku.




2 szkl mąki pszennej

1/2 szkl cukru pudru

spora szczypta soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

50 g masła

50 g smalcu

kilka kropel ekstraktu waniliowego

2 jajka

1/2 szkl rodzynek

łyżka oleju do natłuszczenia patelni




Mąkę, cukier puder, sól i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać posiekane masło i smalec, rozetrzeć palcami. Dodać jajka, ekstrakt i rodzynki, wyrobić ciasto. Gdyby ciasto nie chciało się łączyć można dodać łyżkę mleka. Ciasto powinno być elastyczne, nie klejące. Rozwałkować na grubość ok 5mm, delikatnie podsypując stolnicę mąką. Wykrawać ciasteczka. 

Patelnię rozgrzać, delikatnie natłuścić za pomocą ręcznika papierowego nasączonego olejem. Ciasteczka smażyć na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony. 

Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.


niedziela, 1 listopada 2020

Bułeczki pizzowe z kurczakiem

 Wspaniałe, mięciutkie w środku, z chrupiącą skórką. Idealne na spotkanie ze znajomymi lub na ciepłą kolację. Z tego przepisu wychodzi 8 dużych bułek.

Bułeczki najlepiej smakują na ciepło ale na zimno też są pyszne. 




Ciasto:

3 szkl mąki pszennej

7 g drożdży instant

łyżeczka soli

łyżeczka cukru

jajko

szkl ciepłego mleka

łyżka oliwy z oliwek


Nadzienie:

2 ugotowane/upieczone udka z kurczaka

mała cebulka

ząbek czosnku

1/3 papryki czerwonej

1/3 papryki żółtej

15 dag sera żółtego

sól, pieprz

oregano/przyprawa do pizzy

olej




Nadzienie: Mięso z udek, cebulę i papryki pokroić w niedużą kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, 1/3 odłożyć do posypania bułeczek. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, przesmażyć cebulkę i paprykę. Na koniec dodać czosnek i mięso. Doprawić do smaku. Farsz wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Do zimnego dodać starty ser.

Ciasto: W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki na ciasto, dodać ciepłe mleko, oliwę i jajko. Zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 30-40 minut do wyrośnięcia. Ciasto ponownie zagnieść i podzielić na 8 części. Formować placuszki, na każdy nałożyć po łyżce farszu i zlepić dokładnie brzegi, formując okrągłą bułeczkę.

Bułeczki ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Posmarować lekko olejem, posypać startym serem i oregano. Piec ok 25-30 minut w 180 stopniach. Podawać z keczupem lub innym ulubionym sosem.