Pyszne, puchate i żółciutkie drożdżówki z waniliowym serkiem będą idealną propozycją na drugie śniadanie czy podwieczorek. Jeśli więc macie zapas puree z dyni to gorąco zachęcam do upieczenia tych pysznych bułeczek :)
Ciasto drożdżowe:
2,5 szkl mąki pszennej
1/4 szkl cukru
łyżeczka soli
7g drożdży instant
3/4 szkl puree z dyni
1/2 szkl ciepłego mleka
2 łyżki stopionego masła
kilka kropel ekstraktu waniliowego
Farsz:
500 g białego sera
łyżka budyniu
żółtko
3 łyżki cukru
kilka kropel ekstraktu waniliowego
Farsz: ser przecisnąć przez praskę, wymieszać z pozostałymi składnikami.
Ciasto: suche składniki wymieszać w dużej misce. Dodać puree, mleko i masło. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok godzinę aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie jeszcze raz zagnieść i rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na duży prostokąt (ok 30x40cm). Ciasto posmarować serkiem i zwinąć w rulon zaczynając od szerszej strony. Rulon pokroić na 3-4 cm plastry. Drożdżówki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 20 minut. Piec w 180 stopniach ok 20 minut.
Przed podaniem bułeczki można polać lukrem.
cudowne!!! zapisuję sobie do zrobienia
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
UsuńPrzepyszne są te wypieki z dynią :D Super :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Ja uwielbiam dyniowe drożdżówki pod każdą postacią :)
Usuń