Babeczki dyniowe cechują się tym, że są bardzo mięciutkie i wilgotne oraz mają cudowny żółty kolor. Z dodatkiem waniliowego serka smakują naprawdę wspaniale. Są doskonałym deserem do kawy ale też świetną przekąską do pracy lub szkoły. My je uwielbiamy :)
Jeśli nie macie jeszcze zapasu dyniowego purre to gorąco zachęcam bo ciasta z jego użyciem są naprawdę cudowne.
Babeczki:
2 szkl mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
łyżeczka cynamonu
1/2 szkl cukru
szklanka puree z dyni
2 jajka
kilka kropel ekstraktu waniliowego
60 ml mleka
140 g masła (rozpuszczone, ostudzone)
Masa serowa:
150 g serka kremowego naturalnego
żółtko
łyżka proszku budyniowego waniliowego
łyżka cukru pudru
Ciasto na babeczki: Suche składniki wymieszać w jednej misce, mokre w drugiej. Następnie wszystkie składniki połączyć łyżką i nakładać do papierowych foremek na muffinki do 3/4 wysokości.
Masa serowa: wszystkie składniki dokładnie wymieszać łyżką. Nakładać po 1 łyżeczce na ciasto i wykałaczką robić esy-floresy.
Babeczki piec ok 25 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Wyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPekinie wyglądają i na pewno były przepyszne :-)
OdpowiedzUsuńDziekuję :) Gwarantuję, że są pyszne ;)
Usuńbardzo fajne babeczki
OdpowiedzUsuńDzięki ;)
Usuń