Strony

środa, 16 września 2020

Krakersiak z masą kajmakowo-orzechową bez pieczenia

Ciasto ma bardzo ciekawy słodko-słony smak. Słodycz kremu przełamana jest tu słonymi krakersami. Delikatna, kremowa konsystencja i ten zaskakujący smak sprawia, że chcemy sięgnąć po więcej. Ciasto przygotujecie zaledwie w kilka chwil. Jedynie trzeba poczekać aż stężeje a krakersy nawilgną od masy.

Nam bardzo smakowało.

Inspiracja: blog e-przepisykulinarne.pl

 

 


puszka masy kajmakowej

500g mascarpone 

330 ml śmietanki 30%

200 g orzechów pekan + kilka do dekoracji

ok 300 g krakersów



Orzechy uprażyć na suchej patelni, ostudzić i posiekać.

Do misy miksera przełożyć mascarpone i kremówkę, zmiksować na puszystą masę. Nadal ucierając dodawać masę kajmakową. Na koniec masę wymieszać z posiekanymi orzechami (2 łyżki orzechów zostawić do posypania ciasta). Foremkę (20x20cm) wyłożyć folią, na dnie ułożyć warstwę krakersów. Posmarować 1/5 masy i ponownie ułożyć krakersy. Czynność powtórzyć, ostatnią warstwą ma być masa. Ciasto posypać pokruszonym krakersem i pozostałymi orzechami. Schłodzić kilka godzin. Przed podaniem udekorować połówkami orzechów.



1 komentarz:

  1. Warto skorzystać z takiego przepisu, bo smacznie wygląda🍰🤗💗

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)