Strony

niedziela, 31 maja 2020

Mega puszyste bułeczki maślane

Niebywale puchate, wilgotne i mega maślane bułeczki. Podczas pieczenia unosi się cudowny, drożdżowo-maślany zapach. Bułeczki najlepiej smakują gdy są jeszcze lekko ciepłe, ale długo zachowują świeżość i są pyszne również na 3 dzień.



6-7 szkl mąki pszennej
14 g drożdży instant
1/4 szkl cukru
2 łyżeczki soli
2 szkl ciepłego mleka
70 g masła
2 jajka

2 łyżki rozpuszczonego masła do posmarowania



 Do dużej miski wsypać 6 szkl mąki pszennej, drożdże, cukier i sól. Wymieszać. Mleko podgrzać z masłem, przestudzić (ma być lekko ciepłe ale nie gorące!). Do suchych składników dodać jajka i mleko z masłem. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Gdyby ciasto było zbyt kleiste, podsypać jeszcze trochę mąką. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Jeszcze raz zagnieść i podzielić na 24 części. Każdą uformować w niedużą, okrągłą bułeczkę i układać na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki przykryć ściereczką i odstawić na ok 40 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 12 minut, do lekkiego zarumienienia. Gorące bułeczki posmarować rozpuszczonym masłem.


czwartek, 28 maja 2020

Mintaj pieczony ze szparagami w sosie koperkowo-śmietankowym

Przepyszne i takie proste danie w kremowym, śmietankowo-koperkowym sosie. Ryba po upieczeniu jest delikatna i wprost rozpływa się w ustach. Szparagi pozostają lekko chrupiące i doskonale smakują w takim połączeniu. Danie przygotowuje się bardzo szybko i jestem pewna, że każdemu posmakuje.




4 duże filety mintaja
pęczek szparagów
1 szkl mąki
olej do smażenia
przyprawa do ryb
sól, świeżo zmielony pieprz
pęczek koperku
szkl śmietanki 30%
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki startego sera np. grana padano



Rybę rozmrozić, osuszyć i każdy filet przekroić na 2 części. Posypać przyprawą do ryb. Obtoczyć w mące i podsmażyć na oleju, ale tylko chwilę aby się później nie rozpadały. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Szparagi umyć, osuszyć i odłamać zdrętwiałe końce. W naczyniu żaroodpornym układać na przemian rybę i szparagi. Śmietany wymieszać ze szczyptą soli i pieprzu, dodać posiekany koperek i zalać mintaja i warzywa. Danie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok 15 minut. 
Gorące danie posypać serem. Podawać z ziemniaczkami.

piątek, 22 maja 2020

Placuszki sodowe na kefirze

Pulchne i chrupiące placuszki, które zrobicie dosłownie w kilka chwil. Świetnie smakują z dodatkiem świeżych owoców. Doskonałe jako drugie danie obiadowe na słodko lub podwieczorek.



400 g kefiru
1 szkl mleka
2 łyżki cukru
łyżeczka soli
łyżeczka sody
kilka kropel ekstraktu z wanilii
600 g mąki pszennej

olej do smażenia



Kefir, mleko, cukier, sól, sodę i ekstrakt waniliowy wymieszać w większej misce. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Mamy otrzymać ciasto o konsystencji luźnego ciasta drożdżowego. Na patelni rozgrzać olej (ok 3mm), nakładać ciasto i dwiema łyżkami formować okrągły placuszek o grubości ok 1 cm. Smażyć na średnim ogniu po ok 2 minuty z obu stron. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Placuszki podawać z owocami, posypane cukrem pudrem lub z ulubionym dżemem.


środa, 20 maja 2020

Marmurkowe ciasto z wiśniami

Pyszne i bardzo łatwe. To jedno z tych ciast, które zawsze się udaje. Robi się je szybko, można dodać dowolne owoce lub nawet je pominąć jeśli nie macie. Świetnie smakuje gdy jest jeszcze lekko ciepłe dlatego z powodzeniem można je upiec gdy goście są w drodze.



Ciasto:
5 jajek
1,5 szkl cukru
2/3 szkl oleju
łyżka cukru migdałowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2,5 szkl mąki pszennej
 2 łyżki kakao

 2 szkl wydrylowanych wiśni świeżych lub z kompotu



 Ciasto: Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Nadal miksując dolewać olej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać z ubitymi jajkami. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao i dokładnie wymieszać.
Ciasto na przemian przelewać do foremki (24x36 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Widelcem zrobić esy-floresy i posypać wiśniami. Piec ok 40 minut w 175 stopniach. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.

sobota, 16 maja 2020

Ciabatta

Na ten przepis natknęłam się na Mirabelkowym blogu. Od razu postanowiłam je upiec bo aż prosiły się o to ;)  Ciabatty wyszły przepyszne, pachnące oliwą, z lekko chrupiącą skórką i mięciutkim miąższem. Oba bochenki zjedliśmy niemal od razu.
Nie wiem dlaczego moje ciabatty nie miały pęcherzyków powietrza, choć starałam się stosować do przepisu ale w smaku są doskonałe.




Zaczyn:
7 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
200 ml ciepłej wody
175 g mąki pszennej

Ciasto:
7 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
30 ml ciepłego mleka
120 ml ciepłej wody
60 ml oliwy z oliwek
350 g mąki pszennej + do podsypania



Zaczyn: wszystkie składniki wymieszać w misce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 12 godzin. 

Ciasto: W dużej misce wymieszać drożdże z cukrem i ciepłym mlekiem aż się rozpuszczą. Dodać pozostałe składniki ciasta i zaczyn. Wyrobić gładkie ciasto (ok 10 minut). Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny aż podwoi swoją objętość. 
Dużą blaszkę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia i obficie posypać mąką. Ciasto delikatnie przełożyć bezpośrednio z miski na blaszkę. Przekroić na pół i rozciągając uformować dwa długie bochenki. Posypać je lekko mąką i odstawić na 20 minut. Na spód piekarnika włożyć naczynie żaroodporne z wodą i ustawić temperaturę na 200 stopni. Ciabattę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 25 minut, do zarumienienia skórki. Studzić na kratce.


środa, 13 maja 2020

Pierożki z ciasta francuskiego z łososiem i porem

Wytrawne pierożki to świetny pomysł na pyszną przystawkę lub kolację. Rybę przyprawiłam przyprawą VEGETA Natur do ryb i owoców morza, która doskonale wzbogaciła smak łososia. To 100% naturalnych składników, bez dodatku glutaminianu sodu. 
Naprawdę polecam bo danie smakowało wyśmienicie.



op. ciasta francuskiego
por
marchew
200 g filetu z łososia
łyżka soku z cytryny
sól, świeżo zmielony pieprz 
łyżka masła
oliwa
jajko
łyżeczka czarnego sezamu




Łososia umyć, osuszyć i posypać VEGETĄ. Skropić sokiem z cytryny i odstawić.
Pora oczyścić, pokroić w półplasterki. Marchew obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Na patelni rozpuścić łyżkę masła i oliwy. Przesmażyć warzywa kilka minut, doprawiając je solą i pieprzem. Przełożyć na talerz. Na tej samej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i usmażyć rybę z obu stron po kilka minut. Usunąć skórę i podzielić na mniejsze kawałki, wymieszać z usmażonymi warzywami.

Ciasto francuskie rozwinąć i podzielić na 6 kwadratów (u mnie 13cmx13cm). Na środku kłaść po łyżce farszu, złożyć w trójkąt a brzegi zlepić widelcem. Pierożki naciąć z wierzchu, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok 15 minut do zarumienienia.

Pierożki można podawać na ciepło lub zimno, z ulubioną sałatką.

niedziela, 10 maja 2020

Domowe batoniki bounty

Rodzinka stwierdziła, że są lepsze niż te ze sklepu. Mocno kokosowe, oblane grubą warstwą czekolady, idealne do kawy.
 


1/3 szkl mleka
1 szkl cukru
100 g wiórek kokosowych
100 g masła w temp. pokojowej
100 g mleka w proszku

czekolada mleczna i gorzka



Mleko podgrzać z cukrem do rozpuszczenia, dodać wiórki. Ostudzić. W misce zmiksować miękkie masło, mleko w proszku i masę kokosową. Schłodzić kilka godzin w lodówce. Po tym czasie formować batoniki (10 szt). Batoniki schłodzić.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Zanurzać batoniki i układać na tacy wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić.

czwartek, 7 maja 2020

Maślana drożdżówka z rabarbarem i kruszonką

Mega maślane ciasto z rabarbarem i kruszonką. Cudownie smakuje z kubkiem mleka lub kawy. My nie mogliśmy się oprzeć i jedliśmy jeszcze ciepłe.



Ciasto drożdżowe:
35 g świeżych drożdży
6 łyżek cukru
łyżka cukru waniliowego
150 ml ciepłego mleka
550 g mąki pszennej
2 jajka
szczypta soli
100 g rozpuszczonego masła

Masło z cukrem:
100 g masła
100 g cukru

Kruszonka:
100 g masła
100 g cukru pudru
200 g mąki pszennej

4 łodygi rabarbaru



Ciasto: Drożdże wymieszać z cukrami aż się rozpuszczą. Dodać ciepłe mleko, wymieszać. Do większej miski wsypać mąkę, wlać mleko z drożdżami i zamieszać łyżką. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Jajka roztrzepać, razem z solą i masłem dodać do mąki, wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na ok godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Masło z cukrem rozpuścić. Ciasto jeszcze raz zagnieść i rozwałkować na wielkość blaszki 24x36cm. Blaszkę posmarować tłuszczem. Wyłożyć ciasto i posmarować je rozpuszczonym masłem z cukrem. Przykryć i odstawić na 15 minut. 
Rabarbar umyć i pokroić w 1,5 cm kawałki. Składniki na kruszonkę rozetrzeć w palcach. 
Podrośnięte ciasto posypać rabarbarem i kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 30 minut. Ostudzić.


sobota, 2 maja 2020

Chleb pszenny mleczny

Przepyszna i delikatnie chrupiąca skórka oraz mięciutki, rozpływający się w ustach miąższ. Chlebek jest fantastyczny! Cały sekret tkwi w pieczeniu z parą wodną, dzięki czemu chleb jest miękki.
My nie mogliśmy się doczekać i jedliśmy jeszcze ciepły z masełkiem :) 



750 g mąki pszennej
14 g drożdży instant
łyżka soli
łyżka miodu
500 ml wody
100 ml mleka



Suche składniki wymieszać w dużej misce. Mleko, wodę i miód podgrzać w garnuszku. Ciepłe (nie gorące!) przelać do miski z mąką, dobrze wymieszać łyżką. Posypać lekko mąką, przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagnieść, podzielić na dwie części i uformować dwa bochenki, posypując je mąką. Chlebki położyć na blaszce z papierem do pieczenia, przykryć ściereczką. Włączyć piekarnik na 220 stopni, na dolną półkę położyć naczynie żaroodporne z wodą. Chlebki przed włożeniem do gorącego piekarnika naciąć kilka razy po skosie. Piec ok 30 minut. Studzić na kratce. Jeszcze ciepłe przykryłam na 15 minut wilgotną ściereczką. Skórka będzie chrupiąca ale nie twarda.

piątek, 1 maja 2020

Sernik królewski z brzoskwiniami

Cudownie kremowy sernik z dodatkiem mleka skondensowanego to idealny deser do niedzielnej kawy ze znajomymi.



Ciasto kruche:
400 g mąki
200 g zimnego masła
1 szkl cukru pudru
jajko
3 łyżki kakao
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
(składniki w temp. pokojowej)
1 kg sera z wiaderka
4 jajka
400 g mleka skondensowanego słodzonego
1 budyń waniliowy
2 łyżki mąki pszennej

puszka brzoskwiń



Ciasto kruche: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier puder wymieszać. Dodać masło, posiekać. Dodać jajko i śmietanę i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części, zawinąć w folię i wstawić na godzinę do zamrażalnika. Formę (20x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć jedną część ciasta na spód foremki. Wstawić do lodówki i przygotować masę serową.

Masa serowa: wszystkie składniki przełożyć do miski i zmiksować tylko do połączenia składników. 
Brzoskwinie, odsączyć z zalewy i pokroić w dużą kostkę. Masę wylać na starte ciasto, rozsypać brzoskwinie. Na wierzch zetrzeć drugą połowę ciasta. 
Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec godzinę. Po tym czasie studzić ok 20 minut w uchylonym piekarniku. Następnie wyjąć z piekarnika, ostudzić i schłodzić przez noc w lodówce. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.