Strony

niedziela, 5 kwietnia 2020

Berneńska babka czekoladowa

Córka zażyczyła sobie na weekend ciasto czekoladowe. Z racji tego, że zbliżają się święta pomyślałam, że upiekę jakąś babkę. Tę znalazłam na blogu Słodki Sentyment. Babka jest mocno czekoladowa, po prostu pyszna. Będzie wspaniale prezentowała się na wielkanocnym stole. Polecam z całego serca :)



250g gorzkiej czekolady
(może być mleczna czekolada)
kilka kropel ekstraktu waniliowego
150 g masła
1/2 szkl cukru
6 jajek
1,25 szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia




Składniki w temperaturze pokojowej.
Czekoladę zetrzeć na tarce. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch. Nadal miksując dodawać po jednym żółtku i ekstrakt waniliowy. Mąkę wymieszać z czekoladą i proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ucieranej masy dodawać na przemian czekoladę z mąką i połowę ubitych białek. Na koniec do ciasta delikatnie wmieszać pozostałe białka. 
Ciasto przełożyć do formy na babkę. Piec ok 70 minut w temperaturze 160 stopni. W razie gdyby babka mocno się przypiekała można przykryć ją papierem do pieczenia. Ostudzić i posypać cukrem pudrem lub polać polewą.


2 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)