Strony

środa, 16 października 2019

Kremówka z kajmakiem bez pieczenia

Uznaję tylko kremówki z budyniem bo kojarzą mi się z dzieciństwem i najlepszymi, jeszcze ciepłymi kremówkami z pobliskiej cukierni. Jakoś nie przemawiają do mnie kremówki z masą maślaną. To już nie jest to samo ;)
Gdy nie mam czasu na upieczenie ciasta robię kremówkę na herbatnikach. Z dodatkiem kajmaku i uprażonych migdałów jest przepyszna :)



Budyń:
5 szkl mleka
200 g masła
1 szkl cukru
1 szkl mąki pszennej
1 budyń waniliowy
4 żółtka
kilka kropel ekstraktu waniliowego
ok 200 g herbatników
puszka masy kajmakowej
50g płatków migdałowych


Budyń: 4 szklanki mleka, masło i cukier podgrzewać do rozpuszczenia. 1 szklankę mleka, mąkę, budyń, ekstrakt i żółtka dokładnie rozbełtać, wlać do gotującego się mleka z masłem. Energicznie mieszając ugotować gęsty budyń. 
Blaszkę (20x30cm) wyłożyć folią aluminiową, ułożyć warstwę herbatników. Wylać gorący budyń i przykryć drugą warstwą ciastek. Ostudzić.

Masę kajmakową podgrzać aby łatwo się rozsmarowywała i posmarować nią ciasto. Posypać uprażonymi płatkami migdałów. Schłodzić w lodówce kilka godzin.

11 komentarzy:

  1. o rany jaka ona musi być pyszna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Napiszę nieskromnie, że była 😉 i polecam każdemu aby zrobić właśnie taką kremówkę 😉

      Usuń
  2. Taką kremówkę chętnie bym przygarnęła. Wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja natomiast chyba nigdy takiej z samym budyniem kremówki nie jadłam...Twój przepis bardzo mi się podoba! zapisuję sobie na kiedyś do wypróbowania. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam bo tak zrobiona kremówka smakuje rewelacyjnie :)

      Usuń
  4. Jakie pyszności, aż ślinka cieknie :D

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)