Na wczorajsze 9 urodziny Oliwki upiekłam tort mega czekoladowy. Masa śmietankowo-nutellowa, polewa z czekolady i mnóstwo ulubionych czekoladek córki :)
Dekoracja była niespodzianką i to bardzo udaną bo córka była wniebowzięta gdy zobaczyła gotowy tort :)
Zaproszone koleżanki również były zachwycone taką dekoracją i oczywiście tym, że mogły bezkarnie podkraść sobie ulubione słodycze z tortu;)
Biszkopt:
4 jajka
3/4 szkl cukru z prawdziwą wanilią
1/2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Poncz do biszkoptu:
1/2 szkl wody
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru pudru
Masa nutellowa:
500 ml śmietanki 30 %
2 śmietan-fixy
250 g mascarpone
400 g nutelli lub innego kremu czekoladowego
Dodatkowo:
2 mleczne czekolady na polewę *
jajka niespodzianki
ciasteczka oreo
ulubione dziecięce czekoladki
Biszkopt: Ubić pianę z białek ze
szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier i nadal ubijać na sztywną pianę.
Następnie, cały czas miksując dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia i
mieszając na najmniejszych obrotach połączyć z masą jajeczną. Dno
tortownicy (21cm) wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz. Wylać
biszkopt. Ciasto piec ok 30 minut w 180 stopniach do tzw. suchego
patyczka.
Po ostudzeniu przekroić na 3 blaty.
Masa nutellowa: zimną śmietankę ubić ze śmietan-fixami na puch. Nadal ucierając dodawać po łyżce mascarpone i nutelli.
Blaty naponczować i przekładać masą. Cały tort posmarować masą i wstawić do lodówki do stężenia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić i polać tort. Tort dowolnie udekorować czekoladkami.
* Rada: Ja tort udekorowałam niedługo przed podaniem więc czekolada nie zdążyła stwardnieć. Jeśli planujecie udekorować tort i włożyć go jeszcze do lodówki to proponuję zrobić polewę:
100ml śmietanki 30% podgrzać, dodać 100g pokruszonej mlecznej czekolady, wymieszać do rozpuszczenia. Taka polewa nie stwardnieje w lodówce i tort łatwo będzie się kroił ;)