Doskonała przekąska na imprezę sylwestrową i karnawałową. Roladki najlepiej przygotować kilka godzin wcześniej, zawinąć w folię i wstawić do lodówki aby nabrały ładnego kształtu.
Naleśniki:
1 szkl mleka
1 szkl mąki
3 jajka
sól
pieprz
3 garści świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
łyża masła
Dodatkowo:
150g łososia wędzonego na ciepło
op. twarożku kanapkowego naturalnego
1 szkl mleka
1 szkl mąki
3 jajka
sól
pieprz
3 garści świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
łyża masła
Dodatkowo:
150g łososia wędzonego na ciepło
op. twarożku kanapkowego naturalnego
Szpinak opłukać, osuszyć. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić szpinak i smażyć do czasu aż zmniejszy swoją objętość. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić i smażyć jeszcze 2 minuty. Ostudzić.
Jajka rozbełtać z mlekiem i mąką, dodać przesmażony szpinak, wymieszać. Usmażyć 2 grube naleśniki. Każdy posmarować twarożkiem i ułożyć łososia. Zwinąć w roladki. Aby roladki były trwalsze i lepiej się je kroiło, warto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na pół godziny. Roladki pokroić skośnie, nabić na wykałaczki i oprószyć kolorowym pieprzem.
Do tych roladek można użyć zarówno łososia wędzonego na zimno jak i na ciepło.
fajna przekąska
OdpowiedzUsuńDziękuję ☺
UsuńWow super przekąska zagości na moim stole dziękuję za przepis Dosiego Roku
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło 😊
UsuńUwielbiam połączenie łososia ze szpinakiem, jest perfekcyjne :).
OdpowiedzUsuń