Strony

niedziela, 18 grudnia 2016

Miękkie pierniczki

Cudownie pachnące i mięciutkie pierniczki, które od razu nadają się do jedzenia. Doskonała przekąska dla najmłodszych, jak również piękna dekoracja świątecznej choinki. Mogą być też słodkim prezentem dla kogoś bliskiego.
Z tych proporcji wychodzi kilka dużych blach ciasteczek.





1 kg mąki
8 żółtek
3 białka
1 szkl cukru
3 łyżki kakao
200 ml gęstej śmietany 18%
3 łyżeczki sody
op. przyprawy do piernika
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 kostka margaryny
400g miodu (u mnie spadziowy)




Dzień wcześniej zagotować miód z przyprawą, kakao i kawą, wymieszać. Do gorącego dodać margarynę, mieszać do rozpuszczenia, ostudzić. W śmietanie (temp. pokojowa) rozpuścić sodę. Białka ubić na pianę ze szczyptą soli. Nadal ubijając dodać cukier a następnie żółtka.Wlać do mąki, wymieszać. Następnie wlać przestudzony miód i śmietanę, dokładnie wymieszać.Miskę przykryć i odstawić do lodówki na 24 godziny.

Na drugi dzień ciasto podzielić na mniejsze części i rozwałkowywać na ok 4 mm, podsypując obficie mąką. Wykrawać dowolne kształty. Pierniczki układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni przez 7-8 minut (nie dłużej bo będą twarde. Jeśli tak się stanie włożyć do szczelnego pojemnika z kawałkiem jabłka). Ostudzić. Można udekorować lukrem lub polać czekoladową polewą.


Wypieczone święta - Boże Narodzenie 2016

4 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)