Strony

niedziela, 24 kwietnia 2016

"Pysznotka"

Pysznotka, Pychotka, Pani Walewska..... Wszystkie te nazwy określają jedno, bardzo pyszne ciasto. Nie wiem jak to się stało, że jeszcze go nie piekłam. Nadrabiam zaległości i Wam też polecam. Do niedzielnej kawy będzie idealne.




Ciasto:
300 g mąki pszennej Młynomag
100 g mąki krupczatki Młynomag 
200 g margaryny
160 g cukru + 80 g na piankę
4 jajka
200 g orzechów włoskich siekanych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka amoniaku
2 łyżki kwaśnej śmietany

Krem:
500 ml mleka
4 jajka
łyżka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki domowego cukru waniliowego
200 g miękkiego masła
5 łyżek cukru pudru

słoik powideł lub dżemu z czarnej porzeczki



Ciasto: Proszek do pieczenia i amoniak wymieszać ze śmietaną. Mąkę, śmietanę, żółtka posiekać i wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części, wyłożyć na dwie blaszki 21x32 cm. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Ubijać do momentu aż będzie szklista i lśniąca. Każdy placek posmarować powidłem i pianą z białek. Posypać posiekanymi orzechami. Obydwa placki piec ok 30-40 minut. można je upiec razem w termoobiegu lub osobno.

Krem: Mleko zagotować z cukrem. Całe jajka utrzeć z mąką pszenną i ziemniaczaną. Wlać na gotujące się mleko, równocześnie energicznie mieszając trzepaczką. Ugotować budyń. Przykryć folia i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Cały czas ucierając dodawać po łyżce przestudzonego budyniu.

Placki z bezą przełożyć kremem, odstawić na kilka godzin do lodówki.



13 komentarzy:

  1. Nie ma to jak pyszotka :) Aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekłam takie ciasto już kilka razy, jest pyszne. Twoje Asiu wygląda smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widzisz Marzenko a ja pierwszy raz je piekłam ;) ale nie ostatni :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Pysznie wygląda. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Asiu, rewelacja, a ciasto smakuje niebiańsko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepiękne ciasto! Ja też jeszcze nie pieklam takiego i pewnie nie prędko uda mi się je upiec...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Monia, na pewno znajdzie sie okazja na to ciacho ;)

      Usuń
  6. Pieknie wyglada.Mam pytanie w jakiej temp.maja pisc sie placki?Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. w jakie temperaturze piec placki ? bo nie jest napisane....

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)